Inca o treaba mai zic, selectia naturala se manifesta oricand in cursul unui an..si atunci cand o matca desi e tanara primavara nu ponteaza calumea si colonia se dezvolta greu, cand apar predispozitii la puiet varos desi si aici sunt de vina factorii favorizanti mai mult decat genetica, cand o colonie roieste excesiv si are un instinct de roire atat de pronuntat incat ceea ce ramane in lada e mai nimic, atunci cand ponta incepe prea devreme siprea in forta si desi au 20 de kg de miere le consuma pe toate si se duce dracu` chiar inainte de primele zile de primavara, cand colonia in toamna desi ar trebui sa ponteze cu grija si sa-si asigure rezerve de iernare ea nu are fir de miere fata de ceilalti stupi tinuti in aceleasi conditii reusesc sa isi asigure rezerve suficiente, atunci cand produce albina in prostie in sezon fara ca sa acumuleze rezerve si tot asa...aia e tot selectie naturala si..inca o idee...
Logica asta mi se pare gresita si anume ca sa spunem ca 25% dintre stupi nu sunt genetic valorosi si ar trebui sa crape intr-o iarna, deci sa zicem...eu nu cred in procentul asta, de ce tii sa expui la aceleasi conditii si pe cele 75% bune, care in hala ar ierna infinit mai bine cu costuri reduse la tine in buzunar, mai mult puiet cu mai putina hrana si cu uzura mai mica...astea toate se traduc in BANI cash...eu spre deosebire de multi apicultori am trait efectiv de pe urma albinei ani de zile exploatand 50-60 de colonii EFICIENT, iti dai seama daca aveam 200-300...sa vezi acolo eficienta tata.
La momentul asta concluzia mea este ca o investitie pentru viitor, pentru eficientizare, pt bani in plus in buzunar este hala pt iernare, chiar daca bagi 10000E in ea, banii se scot foarte repede in cateva sezoane cu 250-300 de stupi iernati...mai zic odata, in afara de hala mai e ideea de a ierna in hala sa nu uitam de iernarea pe MIERE excusiv si iernarea intr-un stup cimat stabile ceva cam cum ar fi LAYENS...ca sa ai succes in apicultura nu tre sa asiguri doar respectarea catorva factori care influienteaza colonia, ci a TUTUROR factorilor, pt ca degeaba ai hrana multa daca n-ai tratat, degeaba ai populatie, daca n-ai papa, degeaba ai 6 rame la iernat daca ai o matca pe duca, degeaba ai 20 de kg daca ghemul se formeaza aiurea si moare cu doar jumate din cantitatea de hrana consumata, degeaba , degeaba, degeaba....
Toti factorii trebuie influientati pozitiv de catre noi, de la iernare, la dezvoltare de primavara, la exploatare eficienta si cumpatata, tratament, asigurarea hranei de iernare, asigurarea unui spatiu de iernare care sa corespunda conditiilor naturale de iernare, accesul la ultima celula de hrana pe tot parcursul iernarii...ma rog, pt unii poate vorbesc fara inteles.
Mai bine-mi pastrez ideea pt mine si pt inca cativa colegi cu care colaborez strans pe teme de astea.
Inca o treaba, Topy ...greseala nu e genetica albinei ca s-au format ghemele asa, ci a ta..te minti frumos daca chiar crezi asta, tu cand ai observat treaba aia trebuia pur si implu sa reorganizezi...ghemele nu s-au format acum si nici in decembrie...mult inainte cand aveai posibilitatea sa intervii, nu e de vina albina.
Albinele au un comportament de foarte multe ori altfel decat ne-am dori, asta nu inseamna ca nu e pregatita genetic....da, poti sa spui altfel, ca nu e pregatita genetic sa faca CE VREM NOI...asta e altceva, si daca ai stat printre albine suficient stii ca sunt comportamente ale albinelor care sfideaza orice logica si orice idee invatata de noi din carti, comportament inexplicabil...pentru noi!!