vicpo scrie:de acord cu tine sorin albina stie sa se organizeze nu mai ca noi nu le avem in scorburi ci in stupi, noi vrem sa fie dezvoltata la maxim in x perioada si pt asta tre intervenit si cred de asemenea ca anul asta albinele din multe scorburi nu prea au cu ce creste puietul datorita seceteidin vara .Am spus si repet am pus pastura in primele zile ale lui februarie a venit gerul a ouat matca si acum sint bine mersi si cu zbor de curatire (care putea sa mai intirzie ca nu era nici o problema)si ieri se vedeau si albine eclozionate de curind deci ...toate premizele unei dezvoltari bune.
Vicpo, tu in ce zona ai stupii?
Cand apare primul polen in zona ta?
In functie de asta discutam de parametri ideali de dezvoltare ai coloniei.
Cand or incepe temperaturi diurne intre 14-20grade si dupa o 5 zile de cules vartos de polen, razi coroanele din 2-3 Rame din cuib. Ai sa vezi la propriu explozia familiei. Ce castigi atunci nu vei castiga nicicand prin stimularile astea care nu fac decat sa uzurpe albina obosita dupa iarna.
Acuma trebuie doar protejata, si asa mai au saracele maxim 1 luna jumate de trait.
Si am mai spus-o, din observatiile mele intre aici si Romania zona sud e intre 3 -4 saptamani.
Nu poti generaliza ce scrie intr-o carte de la an la an. Sunt nuante.
De 5 zile in sudul Frantei unde sunt eu au inflorit migdalii. De trei zile chiar tare, azi sunt 20 de grade. Le lasam sa culeaga inca, sunt ca turbatele. Dupa ce or sa puna un pic de "muschi" pe ele, dupa aia incepem sa bagam lichide dulci.