Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cat 1/2 sau 3/4

Mesajde izavoianu » 22 Feb 2012, 14:50

Buna ziua,
Vreau sa-mi achizitionez niste stupi cu corpul pe 12 rame (mi s-au parut mai practici). Nu fac pastoral. Catul sa fie de 1/2 sau 3/4. In conditiile in care folosesc un cat 1/2 cu 12 rame, este suficient pentru un cules (2kg X 12 = 24 kg de miere), sau sa folosesc un cat 3/4. Nu as dori sa folosesc 2 caturi 1/2.
Toate cele bune!
izavoianu

Re: cat 1/2 sau 3/4

Mesajde ciureatudor » 22 Feb 2012, 15:11

bun si unul si altul . acum depinde ce te avantajeaza pe tine :
cat 1/2 :
-treci mai des pe la stupina
-suprafata mai mica de capacit deci mai multe sortimente de miere (nu bagi un sort de miere peste altul pe motiv ca nu sa umplut rama sau ramele )
-la confectionat rame o foita de ceara 1/1 o tai in doua fara sa ramana resturi
- 80 % poate si mai bine din apicultori folosesc 1/1 sau 1/2 deci gasesti rame (lemnul )mai repede (nu faci comanda )
- mai usor la manipulat
- in centrifuga intra cate doua pe pozitia uneia de 1/1 deci extragi mai cu viteza
-armai fi si altele poate mai completeaza cineva
cat 3/4 :
-inversul afirmatiilor de mai sus
ma repet : pui in balanta si vezi ce te avantajeaza
ciureatudor

Mesajde cristi_vidican » 22 Feb 2012, 15:13

O rama de 1/2 nu are chiar 2 kg. Extragi din ea cam 1,5 kg. Poate daca e lata, ceea ce e de preferat pt varianta ta. Mai bine ai 10 rame late. Material mai putin (Rame, faguri, sarma), manopera mai putina la toate lucrarile si ponteaza matca mai greu in ele. Nu inseamna ca nu o face.
Depinde de ce culesuri ai. Cat ai extras cel mai mult, sau cat s-a extras cel mai mult in zona pe stationar.
Eu as merge pe etaj de 1/2, dar sa am 2 la fiecare stup. Nu costa o avere, dar sunt situatii cand nu ajune un etaj, chiar si de 3/4. Si daca iti faci si izgonitoare, munca cu 2 caturi de 1/2 e o joaca la extractie. Poate la inceput faci caturi de 1/2, un singur exemplar pt toata lumea si mai faci jumatate ca sa ai de rezerva, sa pui acolo unde e nevoie.
Eu am avut si etaje de 3/4, dar am renuntat la ele. Imagineaza-ti ce sunete scoti si ce culoare ai la fata cand ai de ridicat de pe cuib un etaj de 3/4 plin cu miere (12 rame). Mai spre batranete, nu prea te mai induri la ridicat greutati.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde izavoianu » 23 Feb 2012, 11:16

Am inteles si va multumesc.
Mai am o nelamurire. In conditiile in care folosesc 2 caturi 1/2, le montez pe ambele la inceputul culesului, sau cum se procedeaza?
Toate cele bune!
izavoianu

Mesajde un OM » 23 Feb 2012, 23:22

In stationar la un stup de 12 rame, rar iti trebuie al doilea magazin. Pentru culesuri abundendente nu strica sugestia de a mai avea cateva magazine, jumatate din numarul stupilor. Daca veti construi numai cate un magazin puteti rezolva eventuala somare a albinelor prin scoaterea a 3, 4 rame cu miere . Spor in tot ce faceti.
un OM

Mesajde lucky5strike » 23 Feb 2012, 23:24

Le poti pune pe ambele, dar initial dai acces numai in primul cat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde almasel » 25 Feb 2012, 20:02

izavoianu scrie:Buna ziua,
Vreau sa-mi achizitionez niste stupi cu corpul pe 12 rame (mi s-au parut mai practici). Nu fac pastoral. Catul sa fie de 1/2 sau 3/4. In conditiile in care folosesc un cat 1/2 cu 12 rame, este suficient pentru un cules (2kg X 12 = 24 kg de miere), sau sa folosesc un cat 3/4. Nu as dori sa folosesc 2 caturi 1/2.
Toate cele bune!

Nu iti face socoteala ca tiganu (2kgx12 rame...)... Vine o ploaie rece la salcam si cele 2 kg/ rama se transforma in minus 2 kg...
Eu am folosit in decursul anilor rame 1/2, 3/4 si 1/1 in caturi. Dupa ani de folosire a ramelor 3/4 in jud. Hunedoara (langa Geoagiu Bai- de acolo provin eu) am avut o mare surpriza in Banat... culesuri puternice, miere multa si timpul meu limitat (serviciu). La o parte din stupi am trecut pe rame 1/1 (din 2007 incoace). Sunt multumit de ele.
La stupina din jud Hunedoara (acolo se ocupa tata de ei) continuam cu 1/2 si 3/4...
Pana la urma aduna informatii si experienta. Fiecare iti va spune din experieta lui. Decizia finala o iei tu, dupa ce incerci variatele pe care le ai la dispozitie.
almasel

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE