Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dinamica ghemului iarna in stupul ME(R)

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 17:22

Citesc mai sus si ma minunez, descapacire in corpul de jos, albinele nu urca, fel si fel de probleme ... din ce observ trebuie sa ai noroc pentru a trece iarna :lol:
Cand o sa va dati seama ca 3 corpuri MER nu sunt egale si nu functioneaza la fel ca 2 corpuri ME sau un corp dadant? :)

Citesc aceleasi probleme pe cateva forumuri din SUA(intra destul de multi si din Canada); baietii aia au cam renuntat la MER din 2 motive:
1. Au avut si ei ierni ceva mai serioase in ultimul timp si au avut pierderi mari de familii. Mult mai mari la MER fata de ME sau Dadant.
2. Nu sunt practici in exploatatiile foarte mari pentru ca necesita un volum mai mare de munca in intretinere si pentru realizarea cutiilor/ramelor. Indiferent cat ai lucra doar folosind corpul ajungi sa ridici si rama cu rama, si cand trebuie sa faci asta si ai de ridicat un numar dublu de rame ai o problema.
jonny_it

Mesajde Crisan Dorel » 27 Feb 2012, 22:15

Jonny, e un punct de vedere ce spui tu,
Daca lucrezi cu familii f puternice nu exista riscul sa ramana intepenite intre rame
Cu rama mica e un sistem mai configurabil
Rama unica de dimensiune mai mica e un avantaj

Avantajele MER-ul le sesizezi daca ai familii f puternice !
(ca sistem, nu-i pentru familii slabe, medii)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 22:45

Crisan Dorel scrie:Jonny, e un punct de vedere ce spui tu,
Daca lucrezi cu familii f puternice nu exista riscul sa ramana intepenite intre rame
Cu rama mica e un sistem mai configurabil
Rama unica de dimensiune mai mica e un avantaj

Avantajele MER-ul le sesizezi daca ai familii f puternice !
(ca sistem, nu-i pentru familii slabe, medii)

Folositi ME, folositi MER?
Nu intotdeauna toate familiile sunt foarte puternice, mai bine zis doar cateva sunt foarte puternice, majoritatea sunt medii sau cel putin asa ar trebui sa fie. Depinde si ce intelegem prin familie medie :)
Stiti ce se intampla in momentul cand o familie de albine trebuie sa treaca iarna prin 2 intervale de 1-1,5 cm si in plus trebuie sa ierneze pe ele? La ME urcarea in corpul 2 de obice se face in cateva zile, in mod normal spre sfarsitul toamnei, la MER ai tot timpul albine intre rame. Dar sa revenim la prima intrebare, are cineva idee care sunt efectetele trecerii intre cele 2 corpuri? Asta daca se afla printre dvs utilizatori de ME/MER care s-au documentat cat de cat, daca nu mai bine discutam despre tipul de rachete care poate fi folosit de NASA sa duca oameni in spatiu, adica fara nici un rost si in necunostiinta de cauza. :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 23:27

ghitacusman scrie:te salut jonny !Intervalele de 1-1,5 cm sant noile dimensiuni stas ? , eu ma duc sa rad dupa colt sa nu ma vada .

Langstroth a spus 3/8 inch, deci aproximativ 1 cm. Totusi o sa vedeti ca multe schite prezinta distanta intre ramele din corpuri de 1,5 cm. Nu vorbeam desrpe distanta dintre 2 rame aflate in acelasi corp, asta ca sa nu mai radeti degeaba si sa putem continua discutia :lol: Daca m-am exprimat gresit imi cer scuze.
jonny_it

Mesajde Crisan Dorel » 27 Feb 2012, 23:30

@jonny,
Doar MER,
Ghemul de iernare mare permite o dezvoltare mult mai buna in primavara si consumul specific e mai mic peste iarna. Dezideratul ar fi sa lucram cu corpul (plin!)
Intarim familiile prin unificari daca e cazul toamna si/sau sisteme cu 2 matci in sezonul activ
Matci schimbate anual, inainte de formarea albinei hivernale.

Asa vad eu rezolvarea, daca ne permite si vremea!
E o parere ...
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 23:34

Crisan Dorel scrie:@jonny,
Doar MER,
Ghemul de iernare mare permite o dezvoltare mult mai buna in primavara si consumul specific e mai mic peste iarna. Dezideratul ar fi sa lucram cu corpul (plin!)
Intarim familiile prin unificari daca e cazul toamna si/sau sisteme cu 2 matci in sezonul activ

E o parere ...

Aveti o explicatie de ce este consumul mai mic la MER fata de ME de exemplu?
jonny_it

Mesajde paul » 27 Feb 2012, 23:35

Dorele ... cum faci cu doua matci ???
Ai doua urdinisuri si le tii despartite ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crisan Dorel » 27 Feb 2012, 23:39

jonny_it scrie:
Crisan Dorel scrie:@jonny,
Doar MER,

E o parere ...

Aveti o explicatie de ce este consumul mai mic la MER fata de ME de exemplu?

:?: Nu am zis asa ceva, MER-ul nu e cu nimic mai bun la capitolul asta!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 23:43

Crisan Dorel scrie: :?: Nu am zis asa ceva, MER-ul nu e cu nimic mai bun la capitolul asta!

Am inteles gresit, scuze.

Inca nu a spus nimeni nimic despre trecerea ghemului de iernare prin golul dintre corpuri, care este consumul si care este uzura albinelor si ce alte efecte mai sunt.
jonny_it

Mesajde Crisan Dorel » 27 Feb 2012, 23:53

paul scrie:Dorele ... cum faci cu doua matci ???
Ai doua urdinisuri si le tii despartite ???

Da PAUL, am 2 urdinisuri, ideea e sa creem un spatiu separat pentru a 2-a matca care va oua in tandem cu matca principala.

@jonny_it
Daca ghemul e maree atunci ocupa simultan cam toate etajele si urca fara probleme. Pierderea de caldura e mai mica.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde paul » 28 Feb 2012, 00:00

Dorele , ce facem cu a doua matca ... toamna ???
Ii luam gatul ??? Si daca ne-a dat ... satisfactie ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crisan Dorel » 28 Feb 2012, 00:08

Buna intrebare Paul, oare cum sa-ti raspund ?
In general, intr-un sistem multietajat, o matca e epuizata dupa un sezon, daca lucreaza din plin !
O las sa zboare ... :)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde alin m » 28 Feb 2012, 00:56

jonny_it scrie:Citesc mai sus si ma minunez, descapacire in corpul de jos, albinele nu urca, fel si fel de probleme ... din ce observ trebuie sa ai noroc pentru a trece iarna :lol:
Cand o sa va dati seama ca 3 corpuri MER nu sunt egale si nu functioneaza la fel ca 2 corpuri ME sau un corp dadant? :)

Citesc aceleasi probleme pe cateva forumuri din SUA(intra destul de multi si din Canada); baietii aia au cam renuntat la MER din 2 motive:
1. Au avut si ei ierni ceva mai serioase in ultimul timp si au avut pierderi mari de familii. Mult mai mari la MER fata de ME sau Dadant.
2. Nu sunt practici in exploatatiile foarte mari pentru ca necesita un volum mai mare de munca in intretinere si pentru realizarea cutiilor/ramelor. Indiferent cat ai lucra doar folosind corpul ajungi sa ridici si rama cu rama, si cand trebuie sa faci asta si ai de ridicat un numar dublu de rame ai o problema.

Ar fi mai corect sa fie cuib ME dar caturi de cules MER ?
alin m

Mesajde jonny_it » 28 Feb 2012, 01:26

alin m scrie:Ar fi mai corect sa fie cuib ME dar caturi de cules MER ?

Daca ne gandim la iernare ar fi mai bine, dar ca exploatare in general nu este practic. Nu ma vad pe mine sa folosesc caturi de 1/2 in loc de corpuri ME. De ce?
Pentru ca uneori am nevoie si de 2 corpuri ME la un cules bun, ce incep de acum sa folosesc 3-4 corpuri de 1/2.
Ori mergi pe MER ori pe ME, nu stiu daca o combinatie intre cele 2 tipuri de rama este cea mai buna solutie.
Repet, asa vad eu, in conditiile mele de cules si de exploatare, poate la alt apicultor e cea mai buna solutie.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 28 Feb 2012, 08:06

Nu vreau sa fac pe moderatorul, dar hai sa stam la subiect. Nu discutam aici ME vs MER, ci cum facem sa iesim cu bine dintr-o iarna ca aceasta cu stupii de timpul multietajat. Este clar ca ME are un avantaj fata de MER in ce priveste dispunerea rezervelor pt iarna si dinamica ghemului, dar problema poate aparea la MER. Si sunt tot mai multi care adopta MER-ul in ultima vreme.
Daca nu cunosti bine acest sistem (MER) te trezesti cu rezultate sub asteptari.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 28 Feb 2012, 08:23

Important la Mer este ca ghemul sa se pozitioneze pe miere inaintea frigului.Sa zicem ianuarie.
Teoretic ,daca acopera5 rame de 1/2 pline , sunt 7 kg de hrana.Intr-o ianuarie geroasa , manaca 2-maxim 3 kg.Chiar daca are puiet .

Cum facem ?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR