Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cate rame la salcam?

Mesajde badguy_goodguy » 24 Feb 2012, 00:17

...sau la orice alt cules abundent...

Cum calculez numarul optim de rame de care am nevoie pt. culesul de salcam?
Am inteles ca atunci cand albinele umple de miere 3/4 pe inaltime ( rama cuib + rama cat) se opresc din cules. Am inteles ca se mai opresc si foarte repede din cules la salcam din cauza ca nu apuca sa transforme atat de repede nectarul depozitat in miere?

PS: Eu am success cu rama de 1/1 in cat la salcam. Cele cu 1/2 se opresc foarte repede din cules. Ce-i drept nici nu am incercat cu doua etaje de 1/2 pana acuma. Dar voi incerca la anul :D Am doar 9 rame in cuib si 9 in cat :D
badguy_goodguy

Re: Cate rame la salcam?

Mesajde kamy » 24 Feb 2012, 02:30

badguy_goodguy scrie:...sau la orice alt cules abundent...

Cum calculez numarul optim de rame de care am nevoie pt. culesul de salcam?
Am inteles ca atunci cand albinele umple de miere 3/4 pe inaltime ( rama cuib + rama cat) se opresc din cules. Am inteles ca se mai opresc si foarte repede din cules la salcam din cauza ca nu apuca sa transforme atat de repede nectarul depozitat in miere?

PS: Eu am success cu rama de 1/1 in cat la salcam. Cele cu 1/2 se opresc foarte repede din cules. Ce-i drept nici nu am incercat cu doua etaje de 1/2 pana acuma. Dar voi incerca la anul :D Am doar 9 rame in cuib si 9 in cat :D

cam ai stupul ideal!
kamy

Mesajde topy » 24 Feb 2012, 09:25

pentru depozitarea nectarului la salcam e bine sa ai rame goale tot atatea cate ai acoperite de albina.ca suprafata.(ion popescu ICDA)
topy

Mesajde gabi bee » 24 Feb 2012, 19:48

adica daca eu la salcam am cuibul pe 12 rame plin de albina , pun amandoua caturile de 1/2 deodata , nu intai unul si dupa ce-l umple , al pun si pe celalalt ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde peterneamt » 24 Feb 2012, 20:24

topy Musai ,daca nu seara se face inversarea ramelor pline cu cele goale (cu scuturare ) intre stupii puternici si cei slabi.
gabi DA. ;)
peterneamt

Mesajde badguy_goodguy » 27 Feb 2012, 00:00

in ce sens se forteaza culesul? le dai impresia ca nu au nimic si vor culege mai mult?
dar daca in catul pe care-l intercalezi pui rame cu folie, nu vor depune ca nebunele in catul de sus? crezand mereu ca nu prea este miere?
badguy_goodguy

Mesajde nae » 27 Feb 2012, 22:47

badguy_goodguy scrie:...

Ce inseamna succes la 1/1 ? Si eu am 80-90% rama 1/1 si nu sunt fericit .
nae

Mesajde badguy_goodguy » 28 Feb 2012, 03:18

Imi umple complet ramele de 1/1 din cat la salcam, si mai completeaza in jur de 7-10 cm din rama din cuib. Astfel voi avea si provizii dupa salcam si chiar pt. iarna + nu pot sa ma plang ca imi blocheaza cuibul,etc. Daca pun cat de 1/3 sau 1/2 automat imi duce in cuib mierea pana la 50% din ramele de cuib, imi omoara puietul cu miere si se mai si opresc din lucru (culeg mai putine kg decat cele de 1/1).

Am o noua intrebare: daca pana la salcam ajung sa am 18 rame cu puiet capacit (9 sus, si 9 jos, de 1/1 desigur) cum ar trebui sa procedez la salcam?
Sa scot ramele mut ramele cu puiet capacit aproape de eclozitionare sus in cat, sau sa adaug un al treilea cat?
badguy_goodguy

Mesajde proapis13 » 28 Feb 2012, 09:20

ghitacusman scrie:prietene badguy ,acum cateva momente in urma vroiam sa-l cert pe proapis 13 ca-i prea dur cateodata in exprimari . Daca vrei sa alimentezi masina si ai un peco la 5 km si altul la 10 km matale te duci la 10 km .

Nea Ghita,cearta-ma dar sa nu ma bati :lol:
Vezi ca la primavara iti ocup locul de la Batoti-Crivina,ala de linga nuci :lol:
badguy_goodguy scrie:Imi umple complet ramele de 1/1 din cat la salcam, si mai completeaza in jur de 7-10 cm din rama din cuib. Astfel voi avea si provizii dupa salcam si chiar pt. iarna + nu pot sa ma plang ca imi blocheaza cuibul,etc. Daca pun cat de 1/3 sau 1/2 automat imi duce in cuib mierea pana la 50% din ramele de cuib, imi omoara puietul cu miere si se mai si opresc din lucru (culeg mai putine kg decat cele de 1/1).

Am o noua intrebare: daca pana la salcam ajung sa am 18 rame cu puiet capacit (9 sus, si 9 jos, de 1/1 desigur) cum ar trebui sa procedez la salcam?

Pentru cultura ta generala de apicultor,albinele umplu mai intai
cuibul cu miere si dupa aceea se ocupa de cat daca mai este cules

Asa ca daca vrei sa faci miere si sa umpli un cat de 1/1 cauta sa ai cu 10 zile
inainte de salcam 9 rame din care cel putin 5 cu puiet capacit gata de eclozionare
a zecea rama poate fi rama oarba
Daca nu, nu pot sa culeaga decat cat sa blocheze cuibulsi ai sanse nici macar sa nu suie in cat
nemaivorbind de faptul ca daca e slab nu te alegi nici macar cu rame construite

Visuri taica,visuri.....9 sus si 9 jos toate de 1/1 la salcim e o utopie :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde topy » 28 Feb 2012, 09:30

mitraliera... :roll:
topy

Mesajde badguy_goodguy » 28 Feb 2012, 11:25

proapis, mai am inca rame de 1/1 de la salcam , le pot fa. ce o poza daca vrei

Cand m-am dus sa scot ramele de la salcam ( nu le-am deranjat in timpul culesului) in cuib aveam maxim 10 cm coronita de miere capacita, iar in cat toate de 1/1 capacite. Ce-i drept salcamul e la 50 metri de ele, si daca vreu le pot chiar salcamul langa ele (proprietate privata).
badguy_goodguy

Mesajde cidaniel » 28 Feb 2012, 11:57

proapis13 scrie:
ghitacusman scrie:prietene badguy ,acum cateva momente in urma vroiam sa-l cert pe proapis 13 ca-i prea dur cateodata in exprimari . Daca vrei sa alimentezi masina si ai un peco la 5 km si altul la 10 km matale te duci la 10 km .

Nea Ghita,cearta-ma dar sa nu ma bati :lol:
Vezi ca la primavara iti ocup locul de la Batoti-Crivina,ala de linga nuci :lol:
badguy_goodguy scrie:Imi umple complet ramele de 1/1 din cat la salcam, si mai completeaza in jur de 7-10 cm din rama din cuib. Astfel voi avea si provizii dupa salcam si chiar pt. iarna + nu pot sa ma plang ca imi blocheaza cuibul,etc. Daca pun cat de 1/3 sau 1/2 automat imi duce in cuib mierea pana la 50% din ramele de cuib, imi omoara puietul cu miere si se mai si opresc din lucru (culeg mai putine kg decat cele de 1/1).

Pentru cultura ta generala de apicultor,albinele umplu mai intai
cuibul cu miere si dupa aceea se ocupa de cat daca mai este cules

Asa ca daca vrei sa faci miere si sa umpli un cat de 1/1 cauta sa ai cu 10 zile
inainte de salcam 9 rame din care cel putin 5 cu puiet capacit gata de eclozionare
a zecea rama poate fi rama oarba
Daca nu, nu pot sa culeaga decat cat sa blocheze cuibulsi ai sanse nici macar sa nu suie in cat
nemaivorbind de faptul ca daca e slab nu te alegi nici macar cu rame construite

Visuri taica,visuri.....9 sus si 9 jos toate de 1/1 la salcim e o utopie :lol:

dar de 10 și 10 ce zici ? ;)
cidaniel

Mesajde proapis13 » 28 Feb 2012, 18:17

cidaniel scrie:dar de 10 și 10 ce zici ? ;)

Era vba de 9 sus si 9 jos cu puiet :o
Pune tu poze si mai vorbim
Pina atunci..... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 28 Feb 2012, 22:47

Capacitatea stupului 9/9 , rame cu puiet 9/9 , nene scrie o carte __ ceva, o brosura macar !
Cata miere : fam. /an faci ?
Tutunul dauneaza ,grav, sanatatii ;lectura fara intelegere deasemenea .
nae

Mesajde badguy_goodguy » 29 Feb 2012, 01:49

Am mai raspuns 9 rame de 1/1 pline ochi... inca mai pastrez rame. Am sa le fac poze... am chiar si rame late. Ceea ce ramane in cuib, las acolo.
Extrag doar la salcam, la alceva nimic.
badguy_goodguy

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE