Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

folia si avantajele ei

Mesajde BARBY » 26 Aug 2011, 18:12

propun un topic in care sa discutam depre folia de nailon folosita sub podisor ....avantajele si dezavantajele folosirii ei ,cum o montati voi la stupii vostrii ,iernati cu ea sau fara?cu acordul moderatorului vreau parerile fiecaruia...stima
BARBY

Re: folia si avantajele ei

Mesajde smady » 27 Aug 2011, 16:45

http://stuparitul.3xforum.ro/post/1814/ ... RO_CONTRA/
Si daca crezi ca mai e ceva de spus adauga .
numai bine
smady

Mesajde Yojen » 30 Aug 2011, 08:07

am un vecin care foloseste dar din cate am vazut apare condens mai mult decat trebuie de la ea si o mai si rod albinele.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde horia_ch » 30 Aug 2011, 08:38

Rod doar folia de punga de Kaufland. :lol: Folia de solar o lasa intacta, nu se ating de ea. Am incercat si cu una, si cu alta. :)
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde cristi_vidican » 30 Aug 2011, 08:42

Yojen scrie:am un vecin care foloseste dar din cate am vazut apare condens mai mult decat trebuie de la ea si o mai si rod albinele.

Regula e ca folia sa se foloseasca impreuna cu plasa pe fundul stupului. Acestea doua merg la pachet si nu se face condens. Cel mult in primavara, cand familia de albine devine activa, dar atunci nu sunt probleme. Pentru mine, folia tine loc de podisor si de diafragma, nu stiu ce-as face fara ea.
Cristi Vidican
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde barbu radu » 30 Aug 2011, 11:09

cristi sa intelegem ca tu iernezi numai cu folia?
barbu radu

Mesajde cristi_vidican » 30 Aug 2011, 12:19

barbu radu scrie:cristi sa intelegem ca tu iernezi numai cu folia?

Eu pentru iernare folosesc 2 folii. Una care o pun peste ramele ocupate de ghem si o culc dupa ultima rama. Peste acestea eu mai pun o folie care sa acopere toata suprafata corpului. Am si aerisire in capac si nu vreau sa se faca curenti de aer intre fund si sita. La stupii noi nu mai folosesc podisor, am doar folia peste rame. Mentionez ca la mine fundul 1/3 plasa. Nu am experimentat fundul toal gol, iar condensul de stupii cu fundul plin m-au determinat sa gauresc toate fundurile la stupii vechi si sa-i fac asa pe cei noi. La tratamentul cu VF am confectionat pt fiecare fund o bucata plistiren extrudat cu care obturez sita. Ca sa inchida mai bine, il imbrac in ziar.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 31 Aug 2011, 17:54

Avantaje folie:

- climat mai bun pentru dezvoltarea de primavara;
- vizite mai usoare in general, chiar vizual;
- deranj mai mic al cuibului, mai ales la hranit;
- albina cu certitudine mai blanda :lol:

...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde dorindafi » 31 Aug 2011, 21:24

:mrgreen: folia o folosesc de primavara pana toamna deoarece nu sunt dotatzi stupii cu sita pe fundul lor
-ajuta foate mult in primavara la dezvoltarea familiei
-etansheaza bine la tratamentele cu fum
-se pregateshte ushor pt. pastoral
toamna la stupii fara sita nu trebuie lasata prea mult deoarece mentzine caldura permanenta in stup shi matca ponteaza prea mult avand posibilitatea de a impacheta familia cu puietul in rame
dorindafi

Mesajde Vasile incepator » 01 Sep 2011, 15:14

BARBY scrie:propun un topic in care sa discutam depre folia de nailon folosita sub podisor ....avantajele si dezavantajele folosirii ei ,cum o montati voi la stupii vostrii ,iernati cu ea sau fara?cu acordul moderatorului vreau parerile fiecaruia...stima

Buna ziua.
Doresc si eu cateva sugestii privind iernarea la ,,fundul gol" cu folie peste rame. Am stupi verticali cu fund antivaroo. Cum procedez ? Mentionez ca iernez albine pentru prima data. Ma puteti ajuta ?
Va multumesc.
Vasile incepator

Mesajde nelu bizz » 28 Feb 2012, 10:04

dorindafi scrie::mrgreen: folia o folosesc de primavara pana toamna deoarece nu sunt dotatzi stupii cu sita pe fundul lor
-ajuta foate mult in primavara la dezvoltarea familiei
-etansheaza bine la tratamentele cu fum
-se pregateshte ushor pt. pastoral
toamna la stupii fara sita nu trebuie lasata prea mult deoarece mentzine caldura permanenta in stup shi matca ponteaza prea mult avand posibilitatea de a impacheta familia cu puietul in rame

salve,o folosesti primavara,dar cam de cind?cind temperatura noaptea este pe plus sau mai devreme?cu respect,nelu din olt
nelu bizz

Mesajde proapis13 » 28 Feb 2012, 10:33

nelu bizz scrie:
dorindafi scrie:salve,o folosesti primavara,dar cam de cind?cind temperatura noaptea este pe plus sau mai devreme?cu respect,nelu din olt

Incepuse o discutie despre folie aici
viewtopic.php?f=4&t=751
Nu inteleg de ce nu s-a continuat
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde trantor » 28 Feb 2012, 10:46

Cristi, lucky5strike, dorindafi... si ceilalti care mai folositi cu succes folia va rog; puneti si niste poze detaliate cu fanta de aerisire in fata, in spate, pe lateral; fara fanta; folosita pe post de diafragma peste ultima rama ... si ce mai considerati ca poate constitui un detaliu important.
Va multumesc

Tineti cont de faptul ca o poza buna face cat o mie de cuvinte!
....
trantor

Mesajde robinson » 28 Feb 2012, 11:27

A incercat cineva folosirea foliei anticondens din constructii (folia permite trecerea vaporilor - dinspre interior spre exterior)?
robinson

Mesajde mosneagu » 02 Mar 2012, 20:38

robinson scrie:A incercat cineva folosirea foliei anticondens din constructii (folia permite trecerea vaporilor - dinspre interior spre exterior)?

O folosesc eu. E al doilea an cind o folosesc. Am stupii in pat cald.
Iernez cu doua folii. Prima este folie anticondens din constructii (dar nu cea care se aseamana cu rafia) pe care o cobor dupa diafragma. Se elimina destul de mult condens prin ea si curge spre spatele stupului. Capacul trebuie sa etanseze foarte bine ca sa nu existe curenti de aer verticali.
Deasupra am folie de naylon pe tot stupul acoperita cu o paturica (nu mai am podisoare). Aceasta ramine asa pina cind incepe puietul cind o cobor si pe ea dupa diafragma, inclusiv paturica.
Stupii sund cu sita pe fund fara tabla de obturat si cu catul sub ei.
La doua familii am umplut si spatiul din spate cu rame goalesi am lasat ambele folii peste tot stupul. Pina acum se pare ca sunt cei mai in forma priviti de deasupra.
O sa vad ce gasesc in ei la primul control serios.
Folia anticondens are un dezavantaj - o rod albinele, dar nu e o regula generala. Daca o schimb la 2-3 ani si tot e bine.
mosneagu

Mesajde Badea Alin » 02 Mar 2012, 21:14

și eu folosesc folia la stupii cu fund AV. folia o folosesc de primăvara trecută, am ținut-o toată vara și a fost ok.
Anul acesta vreau să fac pastoral (cu un rastel deschis) însă am o nedumerire: pt. pastoral (mai ales pt. transport), pot menține folia, sau îmi trebuie podișor cu aerisire suplimentară?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR