1. Cumparam 240 familii albine (sigur sa avem lazile asigurate, rame cat e necesar si faguri).
2. In luna mai (dupa salcam 1 si/sau 2) facem 240 de roiuri pe care le comercializam la 200 lei/roi. Rezulta un venit de 48.000 lei.
3. Cele 240 familii vor produce sa zicem in medie (normal, functie de conditii, etc) cca 50 kg miere/familie/an apicol. Eu am pus la minim. Daca vom face 60-70kg este si mai bine. De aici rezulta o productie de 12.000 kg miere marfa. Aceasta cantitate comercializata la un pret, in medie, de 10 lei/kg ne va aduce un venit de 120.000 lei.
4. La cele de mai sus se poate adauga cantitatea de polen recoltata si comercializata. Si altele, in functie de dezvoltarea stupinei si priceperea stuparului.
5. Adunam venitul din vanzarea roiurilor si a mierii. Astfel vom obtine un venit de 168.000 lei.
6. Din venit vom scadea costul investitiei si se va obtine 73.000 lei (ceea ce ar trebui sa fie considerat profit). Sigur mai putem scadea diverse cheltuieli de transport, de achizitie, manopera - ma refer la ajutoare platite, etc de inca 23.000 lei.
7. In final cred ca vom putea obtine un 50.000 lei / an. Sigur mai pot da jos inca 2000 lei pentru activitati de relaxare in afara stupinei, dar pentru folosul ei si al nostru. Si avem 48.000 lei / an de unde rezulta 4.000 lei / luna. Adica o leafa de sef care in cazul stuparului mai sta si in somaj o parte din perioada de iarna
Ce ziceti? O fi bine, o fi rau?