Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde BUNKA » 29 Feb 2012, 23:56

Odata Maximus mi-a pus o intrebare la care nu am stiut sa raspund..cand varoa se inmulteste preponderent pe celula de albina lucratoare?...raspunsul cred ca e..atunci cand folosim foite cu fund de celula de 5,4mm, varroa confunda celula de albina nenatural de mare cu celula de trantore.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 00:06

Am vazut Layens cu cat la cules la salcim e adevarat aveau si familii puternice dar au scos miere net superior fata de vestical si orizontal cu rama normala, cu o nedumerire am ramas acei apicultori toata ziua taiau la trintori,am impresia ca matcile nu le aveau de calitate sa fi fost aceasta operatiune facuta intentionat?Oameni au spus stupi au fost ajutati cu populatie si puiet din stupi care ii mai aveau acasa.

Uitasem.Care e marea lovitura pe care a primito apicultura in aceasta iarna?La mine sa dus un stup care a fost linga gard si o amarita de pisica a vecinilor sarea de pe gard pe stup si mai au pierit 2 roi din caza mea.

Cred ca-i taiau ca sa elimine acele celule ocupate inutil pt a face loc nectarului, in perioada aceea orice celula de trantore taiata va fi umpluta cu nectar...aceeasi operatie o face si amicul meu Tiberiu. Distruge si larvarul de trantore, fagurele este imediat refacut si umplut cu nectar. Uneori daca are mici insule de puiet de albina cateva zeci de celule pe o rama full d miere, distruge si acel puiet de albina si obtine rame pline de miere fara nici o celula de puiet..cred ca asta-i logica pt care fac lucrul asta mai ales cei care merg pe orizontali, ca-s ei dadant sau Layens.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 02:52

Asa se face trecerea de pe stupii standardizati pe Roger Delon Climatstable sau chiar pe Warre.. http://warre.biobees.com/delon.htm
BUNKA

Mesajde Nutzimd@yahoo.com » 01 Mar 2012, 06:09

BUNKA scrie:Odata Maximus mi-a pus o intrebare la care nu am stiut sa raspund..cand varoa se inmulteste preponderent pe celula de albina lucratoare?...raspunsul cred ca e..atunci cand folosim foite cu fund de celula de 5,4mm, varroa confunda celula de albina nenatural de mare cu celula de trantore.

Nu ar fi mai simplu sa ti faci o presa cu dimensiunea fundului celulei mai mica? fagurii naturali sunt dezordonati parerea mea
Nutzimd@yahoo.com

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2012, 11:33

Eu as fi dat raspunsul = cind albinele duc lipsa cronica de polen. :P
peterneamt

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 13:09

peterneamt scrie:Eu as fi dat raspunsul = cind albinele duc lipsa cronica de polen. :P

Si asta poate fi un raspuns pt ca atunci nu mai cresc trantori si varroa e fortat sa se reproduca pe puietul de albina..corect dar el nu aici a vrut sa bata ci pe faptul ca celula de lucratoare de 5,4 face ca varroa sa se reproduca fara pb si pe puietul de lucratoare, fapt care duce la o infestatie masiva in sezon, revenirea la spatiile naturale dintre faguri, si la celula de dimensiuni normale naturale duce la izolarea varoa numai pe puiet de trantor, si limitarea reproducerii lui si ca interval de timp, si ca si agresivitate a inmultirii. Acolo a vrut Max sa ma trimita cu gandul, eu nu mi-am dat raspunsul pt ca nu l-am stiut dar se pare ca asta e...tot mai multi din cei care revin la fagurele natural sustin ca problemele legate de varoa se diminueaza treptat pana la un prag la care albina este in siguranta.
Noi nu putem sti cu certitudine, dar putem constientiza ca am indepartat albina de modul ei natural de a se hrani si a trai si ar trebui sa luam masuri in sensul asta...revenind la natural e posibil ca si unele probleme sa dispara la fel cum au aparut, dupa cum sunt si marturiile celor care deja au facut pasul.
http://www.scribd.com/doc/63145338/Stab ... e-s-Method
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 14:02

Inca o chestie, intrebarea lui a fost..cand prefera varoa sa se reproduca pe puietul de albina lucratoare in conditiile in care in stup exista puiet de trantore??
Deci pica faza cu inexistenta puietului de trantore la acel moment.
Nu stiu daca raspunsul intuit de mine ste cel la care se gandea el dar eu asta cred, se poate sa ma insel si sa mai fie si o alta explicatie dar asta numai el o stie ca raspunsul nu mi l-a dat...a pus doar intrebarea!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 15:04

Nutzimd@yahoo.com scrie:
BUNKA scrie:Odata Maximus mi-a pus o intrebare la care nu am stiut sa raspund..cand varoa se inmulteste preponderent pe celula de albina lucratoare?...raspunsul cred ca e..atunci cand folosim foite cu fund de celula de 5,4mm, varroa confunda celula de albina nenatural de mare cu celula de trantore.

Nu ar fi mai simplu sa ti faci o presa cu dimensiunea fundului celulei mai mica? fagurii naturali sunt dezordonati parerea mea

Ba da ar fi mai simplu dar ...1-cine ti-i face sau unde-i faci?
si ....2- de unde stii care este dimensiunea naturala in zona noastra ? o fi 4,6 4,7 4,8...4,9...care e nu stim sau care este ponderea celulelor celor mai mici in zona de cuib, deci ne jucam iar cu natura.
Faptul ca fagurii naturali sunt "dezordonati" din punct de vedere a dimensiunii celulelor pe ramele de puiet e iarasi treaba naturii si nu a noastra, la ce ne trebuie noua uniformizarea si asa zisa "ordine"???
Ce anume aduce benefic aceasta "ordine" albinei si nu noua? Care sunt implicatiile ascunse ale acestei "ordini" mult dorite de catre noi asupra sanatatii albinei??
De ce sa crestem matci, sarje mari produse in stupine specializate?..asta duce la o limitare genetica, o lipsa a diversitatii genetice care iarasi NU ESTE NATURALA si nu-i cunoastem implicatiile ascunse.
In SUA, este o mare problema faptul ca exista stupine specializate pe cresterea m,atcilor asta aducand o reducere a diversitatii genetice a albinelor...fapt periculos!
Facem mult prea multe lucruri rupte de natural cu aceasta albina fara a fi constienti sau a cunoaste implicatiile asupra sanatatii albinelor...am intervenit in modul natural de selectie si viata a albinelor si ca intotdeauna omul este supus greselii cand se implica in chestiuni atat de fine si de sensibile.
Cate dezechilibre de ecosistem nu a rovocat omul de-a lungul existentei sale?...o multitudine!
Nu putem spune "parerea mea e ca modul natural e gresit, sunt fagurii dezordonati, celulele inegale etc"...din momentul in care am zis asta..am gresit fatal!
Clonarea a fost realizata de om, putem spune ca un individ clonat este mai bun decat varianta lui naturala??...sunt implicatii pe care nu le cunoastem, si cu toate astea noi oamenii ne asumam calitatea de mici Dumnezei, ceea ce nu suntem.
Ce am facut cu planeta asta? am taiat paduri, am otravit pamantul si apele si aerul si am distrus ecosisteme si avem pretentia ca ceea ce facem este mai bun decat calea naturala a lucrurilor creata de Dumnezeu...suntem ignoranti, asta e greseala omenirii.
In patratica noastra si anume cresterea albinelor ar trebui sa fim mai atenti pe ce carare mergem..e clar ca nu mergem intr-o directie buna, cu aceasta standardizare a stupilor, acest spatiu nenatural de larg, aceste foite create de noi, aceasta albina nenatural de mare, aceasta hranire nenaturala, aceste tratamente, aceasta reproducere asistata, aceasta exploatare dusa la extrem...ne departam de natura, de creatia lui Dumnezeu, modificam tot fara a cunoaste implicatiile.
Sper ca acest curent de revenire la natural in apicultura pe cat posibil sa fie din ce in ce mai puternic, si sper la o redobandire a unor calitati pe care albina le-a pierdut din cauza noastra.
Eu unul mi-am schimbat felul in care ma raportez la aceasta insecta, o sa incerc o reintoarcere la natural...o aplecare mai atenta asupra calitatii vietii albinei, la o exploatare mai rationala.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 19:13

Interesant Mariane, o sa tin minte oferta ta...uite aici o tehnica de lucru cu stupul Delon..fara gratii nebunii http://pcela.rs/alpine_hive_2.htm uite si cum se face speteaza superioara in forma de V, asta ajutand albinele sa construiasca fagurele perfect drept...se atarna de muchie si incep sa construiasca chiar de pe muchia respectiva!!
BUNKA

Mesajde balasbebe » 01 Mar 2012, 20:28

Spre rusinea mea am pierdut pana acum 7 familii. Puteau sa fie si mai multe. Le-au terminat ciocanitorile.
balasbebe

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2012, 20:32

Eu sustin ca folosirea fagurilor cu celule mari este si mai avantajoasa si mai economica. Dupa un numar de generatii ecluzionate se ajunge la celule din ce in ce mai mici (deci tot acolo unde vrei sa ajungi ). Pacat ca ACA ( Combinatul ) nu mai fabrica glosometre (dar poti sa il fabici si singur ) pentru ca atunci iti vei da seama si de reversul metodei si de necesitatea de a schimba anual toti fagurii de cuib si atunci poti sa te apuci de apicultura traditionala in buduroaie dar garantat de varooa fara tratamente nu scapi. ;)
peterneamt

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 21:07

Sustii astea fara experiment, fara argument?
Folosim fagurii de pt cuib la nesfarsit? nu se baga foite la crescut anual? In ele nu se cresc albine mari? Am aratat ca regresia la albina mai mica se face treptat nemaifolosind deloc foite...vorbim in vant??
BUNKA

Mesajde balasbebe » 01 Mar 2012, 21:26

La noi in Salaj s-a incercat cu celule mai mari. Albinele luau in lucru celulele foarte greu si incercau sa configureze si multe celule de trantori. S-a renuntat la aceea matrita. Era adusa din SUA. Acolo sunt expuse mai putine celule pe decimetru patrat. La ei albinele sunt putin mai mari, si au o dezvoltare mult mai rapida.
balasbebe

Mesajde ilalexandru » 02 Mar 2012, 00:38

balasbebe scrie:Spre rusinea mea am pierdut pana acum 7 familii. Puteau sa fie si mai multe. Le-au terminat ciocanitorile.

De unde stii ca au fost ciocanitorile? ce culoare aveau?
ilalexandru

Mesajde catalin.profiri » 02 Mar 2012, 03:00

(Bunka, stiam de site-ul original, mi-a fost trimis de Mishu acum cateva luni).

Eu cred ca o sa cobor din tren. Nu merge unde vreau eu.

Pai... plecam de la hala, ajungem la Layens si dupa asta la dimensiune celula naturala si probabil urmeaza sa ajungem la buduroaie si acusi vom prinde roii naturali ca in filmuletul de pe IWF.
Inteleg ca e forum si ne place sa discutam idei, dar ... ceva nu se leaga.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde balasbebe » 02 Mar 2012, 07:49

http://balasbebe.sunphoto.ro/Balas_Romulus/pagina5
Nu le-am pozat pe toate, ca aveam doar telefonul cu mine.
Au batut in lazi zile intregi. Eu am vrut sa va arat ce se intampla. Am fost bolnav cu pneumonie si nu am mai dat pe la stupina sa pot lua masuri sau pusca.
balasbebe

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE