Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

miere fermentata in faguri

Mesajde cerbucerbilor » 01 Mar 2012, 23:42

salutare! am o nedumerire de cateva zile de cand am fost la tara si am vazut ce am vazut si anume: am controlat ramele puse la pastrare(rame cu faguri goi, cu miere capacita in intregime si cu miere necapacita) intr-un stup afara. treaba nasoala este v-ati dat seama mierea necapacita care exista pe vreo 3 sau 4 rame ocupand cam juma de rama din fiecare. pe ramele respective pe langa mierea fermentata exista si miere capacita in stare f buna. mierea se vede ca a fermentat adica a iesit din celule si se vad in interiorul celulelor si ca niste graunciori albi. intrebarea mea este daca se mai poate face ceva cu fagurii respectivi adica daca se poate scoate mierea fermentata si celulele igienizate? mentionez ca fagurii respectivi mi-ar fi de mare trebuinta. a mai patit cineva asa? multumesc anticipat
cerbucerbilor

Re: miere fermentata in faguri

Mesajde gica.mosu » 03 Mar 2012, 00:16

Cerbule stai calm...nu esti nici primul nici ultimul cu asa ceva,ce -ai facut!?!Ai dat sirop
mai tirziu de15-09;nu ai dat dupa df ramele cu miere necap sa le traga in cuib albinele si
altele...La temp scazute si umiditate mare iata rez....Ce poti face:iei rama cu rama si o
scuturi bine pe ambele fete (cum faci cu o df vint la gratar sa aprinzi focul) pe o folie de
nailon1,2/1,5 (miere, sirop ce este alterat) arunci...iar ramele cumiere capacita le speli
cu apa rece(cu furtun pres mica )le scuturi bine apoi cind timpul permite le stropesti cu
sirop1/1 si spargi cuibul cu ele...Punctele albe poate fi pastura mucegaita s-au altceva?!?
Tata cind facea asta punea la2-3l sirop o fiola de sulfatiazol (preventi) pt ce nu stiu?!?
MIEREA fiind hidroscopica(absoarbe umiditatea repede) au patit si altii de s-a inacrit mierea
in bidoane s-au....chiar dupa df in stupi,dulap etc.SANATATE...SA FIE...Mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cerbucerbilor » 03 Mar 2012, 01:52

multumesc mult! asa am sa fac. ce bine ca se poate rezolva. nu sunt multi faguri dar pt mine conteaza si pt albine ca nu vor mai munci in plus ca sa cladeasca altii. sanatate!
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 03 Mar 2012, 01:57

nu am dat sirop, au avut ceva cules si nu au mai capacit sau merea de pe fagurii respectivi provenea de la alti faguri pusi dupa diafragma si nu au mai capacit . iar invataturile de pe forum asta toamna erau "fara miere necapacita in stup" si asa am facut le-am scos. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cerbucerbilor » 03 Mar 2012, 02:06

si inca ceva. voi dormi mult mai linistit in noaptea asta datorita raspunsului dumitale. gata merg la culcare. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde stefanmadalin » 03 Mar 2012, 02:08

Eu cred ca era miere de mana.Asta toamna aveam un obicei:in fiecare seara(pe la asfintit) mancam un pepene sub ai mei piersici si vedeam in razele soarelui cum din ei curgea mierea de mana.Cred ca era miere de mana pt ca multe albine le dadeau tarcoale,insa in cei 2 stupi pe care ii am nu am gasit miere necapacita.
stefanmadalin

Mesajde cerbucerbilor » 03 Mar 2012, 10:13

salut! posibil si miere de mana. eu tin minte ca am mai pus rame dupa diafragma pana sa restrang cuibul (am verificat jurnalul 27.09), deci ceea ce a fermentat posibil sa fie miere buna. ce a fost a fost, acum sunt patit si sper sa nu mi se mai intample. in ce zona ai stupii? sanatate
cerbucerbilor

Mesajde stuparul2011 » 03 Mar 2012, 11:36

buna,
imi puteti spune in ce masura afecteaza mierea necapacita albinele in iarna?
este posibil sa moara intreaga familie?
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde stefanmadalin » 03 Mar 2012, 14:16

In general ,daca la sfarsitul sezonului inca mai ai miere necapacita este fie ca ai stimulat pana tarziu ,fie ca albinele au avut un cules tarziu(nu numai) de miere de mana. Nu se recomanda sa se ierneze pe miere necapacita deoarece aceasta este in mare parte miere de mana.
Cum poti sa-ti dai seama daca este miere de mana: cum am spus nu este capacita ,celulele cu miere nu sunt unele langa altele,adica alterneaza celulele cu miere cu cele goale,mierea nu este uniform asezata in celule(in unelle celule mai multa miere in altele mai putina).
Exista si metode sigure de a afla provenienta mierii:cu alcool sau cu apa de var.
De ce nu e mierea de mana buna pentru iernat:alcalinitatea si prezenta substantelor nedigerabile o fac greu digerabila pentru albine;
Sistemul digestiv al albinei este greu incercat,diareea la ea acasa ,nosemoza hop si ea si gata familionu.
Mentionez ca tot ce am scris mai sus reprezinta o sinteza din ce am retinut eu de prin cartile de apicultura.Momentan cu experienta nu stau prea bine,am doar 2 stupi pe care i-am luat in primire asta primavara(atunci era decat unul). Sper ca diferenta dintre teorie si practica sa nu fie asa mare.
stefanmadalin

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR