Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 14:53

Propun ca aici sa discutam in masura in care subiectul o sa suscita interes, despre nevoia de a reveni la o exploatare mai rationala si mai aproape de modul natural de viata al albinelor; propun sa abordam subiecte precum importanta hranirii cu miere si polen exclusiv, asigurarea unui spatiu cat mai apropiat ca forma celor din mediul natural si aici m-as referi la stupii cu dimensiuni 30/30cm cum ar fi Roger Delon si Waree si alte versiuni asemanatoare, importanta eliminarii foitelor de ceara si revenirea la celula naturala construita de albina cu toate consecintele care decurg de aici, importanta revenirii la distanta naturala intre centrele fagurilor la 30-32mm, si as mai dori sa abordam aici si subiectul tratamente, mai exact posibilitatea de a renunta treptat la ele in conditiile in care se dovedeste in practica faptul sustinut de unii apicultori care au aplicat acest concept de apicultura naturala, cum ca albinele redobandesc acel echilibru natural in care reuseste sa convietuiasca cu varoa, se vorbeste despre o diminuare a parazitilor pana la un prag la care nu mai prezinta pericol pt colonia de albine tocmai urmare a revenirii la natural.
Se stie ca echilibrele naturale sunt foarte fine si interventia omului in toate cazurile au stricat aceste echilibre sensibile cu urmari grave asupra ecosistemelor.
Se presupune ca interventia omului asupra acestor parametri naturali (dimensiunea celulei, distanta intre faguri, dimensiunile interioare ale stupilor, forma ramelor, tipul hranirii) a afectat grav acest echilibru sensibil natural al coloniilor de albine.
Impactul pe care-l au pe termen lung a acestor lucruri, si al folosirii pesticidelor pe culturi melifere si in tratamente si in ceara albinelor, asupra coloniilor de albine.
As vrea sa mai discutam aici despre eficienta economica al apiculturii naturale.
Un alt subiect ar putea fi cum ne raportam la ideea de pastoral...s-ar putea face in acest sistem un pastoral pe distante scurte pt asigurarea de surse de hrana fara a stresa prea mult albinele cu drumuri lungi, si un pastoral intensiv?
Sunt multe de discutat pe aceste pb dupa parerea mea, as dori sa avem o discutie daca se poate fara clinciuri si polemici, o discutie bazata in primul rand pe logica pt ca experienta pe acest subiect nu cred ca are nici unul dintre noi.
BUNKA

Re: apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 15:05

Propun sa punem aici linkuri catre situri care abordeaza aceste pb, cu cat mai multe cu atat mai bine, o discutie pe fiecare idee in parte, o analiza amanuntita pe aceste subiecte cred ca se impune, o sa incep eu prin cateva situri pe care le-am studiat.
http://thebeespace.net/warre-hive/
http://warre.biobees.com/delon.htm
http://pchelhom.ucoz.ru/index/0-4
http://ruche-warre.levillage.org/La%20C ... 0Delon.htm
http://www.bushfarms.com/bees.htm
http://apiculturanaturala.blogspot.com/ ... ceput.html
http://mygarden.uphero.com/ModifiedAbbeWarreHive.htm
http://forum.beemaster.com/index.php?topic=18242.0
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 03 Mar 2012, 15:55

Am si conceput un corp Roger Delon care face trecerea DE LA/(LA) MER, DADANT.
Ma tenteaza de multa vreme stupul Roger Delon, anul asta sper sa se materializeze!
(fagurii crescuti integral de albine, insa reformati doar cand se impune)
Stupul Roger Delon in opinia mea, e unul din cei mai naturali si performanti totodata la iernare si la sisteme cu 2 matci.

PS CORPUL ADAPTOR permite si folosirea de corpuri Roger Delon la stupi MER (Dadant)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 16:15

E bine Dorel ca esti deschis la idee..timpul o sa ne aduca multe raspunsuri la intrebarile noastre daca suntem dispusi sa incercam metoda.
Ce vreau eu sa spun din capul locului e ca s-a sustinut ca acesti stupi mici ca dimensiune ma refer la latura corpurilor, ar fi neproductivi, se pierde din vedere faptul ca ei pot avea acelasi volum ca si un standardizat prin dezvoltarea pe inaltime, munca de o viata a lui Delon pe acest gen de stup, cat si dovezile pe care le avem de la acei rusi, filme, poze..dovedesc faptul ca stupii acestia se pot exploata la fel de bine ca stupii stas, se poate descapaci, se poate extrage, se pot face absolut toate lucrarile ba mai mult se pot aplica procedee care nu sunt compatibile cu alte tipuri de stupi, se pot imperechea matci pe un singur corp dizlocand o cantitate mica de albina, se pot folosi 2 matci temporar, se poate aplica Demaree in vederea inmultirii sau controlarii roirii.
Folosint acea rama cu leat si bara de inox care formeaza cadrul ramei, se inlesneste descapacirea ramelor dupa metoda rusului care este si rapida si eficienta, se scutesc f multi bani care ar trebui investiti intr-un descapacitor, se reduce portiunea de lemn in favoarea fagurelui, practic in partea de jos fagurii sunt aproape lipiti de spetezele superioare ale ramelor de jos, facilitand urcarea albinelor (stim ca la ME exista aceasta pb la iernare)...dispar spatiile dintre ramele superioare si inferioare apropiindu-se de modul de lucru al albinei intr-un stup Warre cu diferenta mare ca avem rame care pot fi extrase, fara distrugerea lui..etc sunt foarte multe plusuri.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 16:41

Eu ma gandesc la rama cu leat superior in V care sa inlesneasca albinei constructia fagurelui de-a lungul muchiei perfect drept ca aici http://apiculturanaturala.blogspot.com/ ... agure.html dar as folosi alaturi de acest leat superior bara de 3mm de inox pt avantajele ei, inlesneste descapacirea, elimina mult lemn din interiorul stupului marind suprafata de fagure, scad distantele intre ramele de sus si cele de jos, fagurii sunt delimitati de bara de metal si ei pot fi aproape lipiti de peretii lazii ca si in stupul Warre totusi putand fi extrasi cu usurinta, eliminand lemnul in cazul leaturilor laterale si spatiul dintre leaturile laterale si peretii lazii.
Merg pe ideea de a lasa albina sa construiasca fagurii pe aceste rame oarbe in ideea de a lasa posibilitatea albinei sa se dezvolte pe celula ei normala.
BUNKA

Mesajde peterneamt » 03 Mar 2012, 18:52

Dragul meu Bunka esti tot atit de entuziast ca si un tinar indragostit care crede ca a gasit iubirea vietii lui . Nu tot ce a facut omul pe pamint e rau sau prost. De exemplu merii padureti sunt mai rezistenti .De ce nu cultivam astfel de meri ? Vacile din rasele autohtone sunt mai rezistente decit holstainul sau friza . De ce le preferam pe ultimele ? Porcii din rasa mangalita sunt mai rezistenti . De ce crescatoriile or creste alte rase ? Sau de ce prefera fermele avicole broilarii ? De ce prefera iubitorii de ciini rase care sunt sensibile si trebuie vaccinate cind Romania e plina de maidanezi rezistenti ?
Daca doresti sa regresezi albina ta nu ai decit si chiar sunt curios de ce productii record vei obtine.
La celelalte puncte de vedere sunt deacord cu tine si te sustin. ;)
peterneamt

Mesajde alin m » 03 Mar 2012, 19:04

din punctul meu de vedere a face si reface fagurii fara a cumpara foita, a face rama doar de 32 sau a incerca sa am celule de 4.9 nu e regresie ci doar reorganizare. una care sper sa fie mai eficienta pentru mine si mai putin daunatoare pentru albina :D deci cu profit pentru ambele parti. cand se lucreaza fara stres se zice ca e din placere. deci presupun ca o sa asigur lucratoarelor proprii conditii de munca mai bune
alin m

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 19:33

Asa i-au zis astia "regresie" ..suna aiurea, eu mai degraba i-as zice revenire la normalitate, am folosit termenul gasit desi nu suna bine!
Despre productivitate...da Petre, se pare ca altii cu mult inaintea noastra au avut productivitate buna, ca vb lui Alin, albina lucreaza de placere intr-un sistem care-i vine manusa.
Imi vine in minte ideea..daca nu pot s-o ajut in ceea ce face, macar sa n-o incurc!
Asa cum noi nu suntem in stare sa facem un fir de iarba perfect, sau sa cream din nimic o planta sau un animal perfect asa si aici, sa intervenim in ce face albina in mod natural e o greseala pe care am facut-o fara sa-mi dau seama.
Sunt lucruri pe care oamenii pur si simplu nu le pot face bine, mai bine decat le face natura, de aia eu cred ca vb aia e valabila.." principala cauza a problemelor sunt solutiile"
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 19:44

Hai sa-ti dau un exemplu care se pupa la fix cu ce ai zis tu Petre. In Canada si nu numai, vacutele care dau lapte sunt injectate cu hormoni si dau zilnic niste cantitati de te doare mintea, in jurul a 50kg, in schimb laptele acela este responsabil de numeroase pb de sanatate la om...asadar omul a incercat sa aiba o productivitate mai mare pe cap de animal, a reusit dar cu ce cost, si cum poate fi evaluat acel cost sau cum se poate sti ce urmari poate avea actiunea omului in timp??
Este unul din multele exemple, daca ne gandim la puii de carne, la oua, la legume, la cereale...lumea face greseli sistematic stricand biodiversitatea si ecosistemele.
Trebuie sa ne gandim ca nu ne ingrijim de orice ci de albine, de care este dependenta polenizarea a 80% din plantele de pe planeta, este o insecta mai importanta decat ne putem imagina..de aia trebuie atentie in felul cum ne raportam la ea.
As prefera sa intru in "gasca" apicultorilor prieteni cu albina, ma atrage ideea de a nu o impiedica sa-si duca viata asa cum a fost invatata de milioane de ani.
Sustenabilitatea pe termen lung este iarasi un lucru pe care trebuie sa-l luam in calcul...de albine va avea nevoie planeta asta si peste 100 de ani si peste 1000, si mereu cat va fi viata pe ea...nu trebuie sa intervenim noi cu modificari care sa duca la disparitia albinei, sau la slabirea fondului genetic, sau la sensibilizarea fata de boli...de ce sa punem foite?.. de ce sa distantam fagurii nenatural de mult?...de ce sa avem albina mai mare?..de ce?.. de ce?.. de ce??
BUNKA

Mesajde ioanpuiu » 03 Mar 2012, 20:49

Am văzut filmuleţele ruşilor şi am înţeles că e de bine să fii "sovietic"
Mi-au plăcut BUNKA şi sunt convins că ai dreptate.
Partea proastă este că m-am apucat de stupărit de puţină vreme şi în fiecare an m-am hotărît să schimb sistemul iar asta a însemnat alt tip de lăzi, altă dimensiune de faguri pe care nu-i aveam construiţi...
Aş fi tentat să încerc dar asta înseamnă să o iau de la capăt.

Fac deja lucrurile care ţin de hrana albinelor şi pot să-ţi spun că deşi sunt începător, nu am dat (cu trei excepţii) nimic albinelor pînă acum.
Voi încerca să folosesc ramă fără foiţă pentru cuib dar asta după ce schimb din nou lăzile deoarece cred că la ramă 1/1 nu voi putea întoarce sau schimba între ele ramele.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde topy » 03 Mar 2012, 21:12

cu vreo 20 de ani in urma am lucrat cateva zile la o pastravarie.aveau zeci de mii de pastravi din 3 specii, in nu stiu cate bazine.era ceva industrial.undeva la marginea poienii (era undeva in munte in padure toata treaba) aveau un lac, cred de vreo 2 ha. care avea cele 3 speci de pastrav la un loc si erau lasati sa se dezvolte natural.(nu erau hraniti sau ajutati cu nimic). o data la 3-4 ani se prindeau toti pestii din lacul respectiv si exemplarele cele mai frumoase se foloseau la reproducere si erau bagate in circuitul de productie.cred ca la fel se poate proceda si cu albina.poti avea o stupina lasata natural undeva izolat si de acolo sa iei exemplarele cele mai reusite si sa le folosesti in stupinele de productie.(daca traiesti din stuparit nu o poti face cu „60 de vaci care dau 5 litri de lapte pe zi”)deci nu cred ca daca ai o stupina fara tratamente sau care nu e plimbata la cateva culesuri de productie mai serioase, poate fi rentabila economic.cel putin nu la mine . daca vrei productie folosesti „vaci de rasa” cu dezavantajele pe care le au.dar din cand in cand improspatezi materialul genetic cu indivizi care ajung la aceleasi performante pe cale naturala.aia nu sunt multi dar la albina ai avantajul ca poti obtine foarte multi urmasi de la o regina in timp relativ scurt. se ajunge la o veche discutie....selectia naturala...cel mai adaptat supravietuieste. de ce sa gadil un handicapat care trece o iarna doar daca e ajutat mai mult decat ceilalti?
topy

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 21:24

Stiu Mariane ca treaba cu eficienta economica poate fi cu talc, cu un magement bun pe Delon faci ce fac rusii, sau ce facem noi pe ME standardizat, sau pe orice alt tip de lada, cu diferenta mare la iernare, ierneaza mai bine, cel mai bine pe Warre sau Delon...noi vorbim mai mult de delon ca totusi nu mergem spre buduroi, trebuie totusi rama, trebuie totusi sa extragem trebuie totusi sa vindem miere cat o fi ea, trebuie totusi putin pastoral chiar daca pe limita a 1-2 judete.
M-as referi la ideea asta pe care ai zis-o ca revenirea la origini nu este viabila dpdv economic...ok, repet nu ne intoarcem tocmai la buduroi ci la un Delon gen rusu, si totusi nu cred ca albina noastra "gigant" facuta artificial atat de mare, macinata de varoa sezon de sezon si sensibilizata la boli este mai productiva decat o albina cu dimensiuni naturale..aici parerea mea este ca s-a gresit, daca e mai mare nu ionseamna automat ca e mai buna, nemaivorbind de faptul ca noi facem crestere de matci si deseori pastram matca mai mare care ni se pare noua mai nu stiu cum...doar natura poate face selectia cea mai riguroasa, sunt convins ca ati vazut matci mai mici care ponteaza de nu-ti vine sa crezi...sau colonii care nu accepta in ruptul capului ce le dai tu...cu prima ocazie dupa ce incep ponta sunt ucise si trag botci din ouale matcii acceptate temporar...iar un semn ca nu le convine ceva, ceva ce noi nu cunoastem...sa recunoastem.

Ioane, sunt convins ca ai testat fel de fel de lazi, treaba faina e ca tot ce este stas se poate vinde, se poate tine o parte din stupina pe stas in continuare daca vrei sa mai poti cumpara vreodata albina pe faguri sau daca vrei sa vinzi vreodata familii, in paralel poti sa-ti faci stupina ta de suflet ca sa zic asa, eu cel putin asa ma gandesc, o sa-mi pastrez 100ME stas pt ca pe astia pot face si MER de vanzare si ME si 1/1..poate o sa ajung sa vand 100 de familii pe an, ceea ce e un ban in plus, nu trebuie sa renunt complet la stupii stas sunt constient de asta. Dar pe langa eu cred ca pot sa am 200-300 de Delon cu care sa fac miere si pe care sa tin albina in cele mai bune conditii.
Pe ME stas pot sa bag rame oarbe pt a reduce celula, si asta o sa fac incepand de anul asta nu mai bag foite in lazi, chiar daca sunt stas.
Voi fi mai atent la iernarea pe cei 100 ME stas si aia e.
Asta cu faptul ca avem stupi stas stiu ca este cel mai important lucru care ne face sa fim ezitanti...amicul meu Mishu05 caruia i-am facut aproape 200 de lazi are exact aceeasi pb, desi este constient ca exista lazi mai bune pt intretinut albine acum e blocat in treaba asta...va dati seama ce inseamna sa ai 400-500 de caturi de 1/2 stas...numai la R Delon nu-ti mai vine sa te gandesti...acum este alegerea fiecaruia, aici nu ma bag.
Chiar si intr-o astfel de situatie merita sa ai 5-10 stupi de astia pe care sa-i observi un numar de ani...si cine stie la ce concluzie poti sa ajungi in timp...te poti suci exact asa cum a facut Pupe acum..trece pe MER!
BUNKA

Mesajde bucursorinelionel » 03 Mar 2012, 21:28

De la inceput afirm ca nu vreau sa tin cu o factiune pro sau contra..dar...dupa 20 de ani de albinarit..timp in care am incercat fel de fel de combinatii posibile (inclusiv mastodont de 3 fam. in cutie/ productii super-record)..incet ..incet am ajuns la concluzia ca trebuie sa gandesc nu doar in avantajul meu...ca e mai bine sa iau in calcul si ce le-ar fi mai bine lor..albinelor...si am plecat de la constatarea simpla ca rama dadant nu ma prea satisface..poate ar fi mai bun Layens..sau Voirnot..sau Waree...ce m-a surprins..esta ca dl.Bunka..a ajuns la concluzii similare..si trebuie sa recunosc despre dansul ca am vazut cate ceva despre ce stie si poate..chiar si doar poze...si la dl. TeiNegru am vazut ceva combinatii foarte interesante..de dl.Akmm...ce sa mai zic....m-a lasat gura casca...Practic nu pot sa spun decat..DOMNILOR , CARE NU VA SFIITI SA INCERCATI SI ALTCEVA, JOS PALARIA, CU TOT RESPECTUL..!!! ...si ma refer la palaria mea...!!!...Stiu ca nu e usor sa mergi pe drumuri mai mult sau mai putin batute..ca , uneori, mergi in contra-curent, si deranjezi...dar nu cred ca trebuie sa ne cramponam intr-un sistem de stas..sau cutume...chiar daca nu suntem la moda ...sau in trend...in afara de bani, investitii, profit....etc...etc...mai avem si alte datorii...morale..si sufletesti...Eu , unul, am sa incerc si alte variante...nu am nevoie de aprobari sau accceptari,... pe 'barba mea"...Ce mi-as dori , insa , este sa reusesc/reusim (daca ma acceptati in zona celor pusi la colt)...sa dam si o interpretare stiintifica fenomenului...utilizand precepte si principii de cercetare stiintifica...asta daca nu par putin deplasat...si nu deranjez prea mult anumite marimi matusalemice ale apicultorilor de pe forum..(!!!)..Poate ar fi mai bine sa lasam dogmele deoparte ...si sa fim mai deschisi...si la vechi ..si la nou....cu conditia sa realizam ceva creativ/util/constructiv...
bucursorinelionel

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 21:31

Topy stii cum as face eu legat de selectie, le-as observa doar si daca vad unii care nu mrg cum trebuie desi au aceleasi conditii i-as orfaniza si le-as da o botca de la un stup care merge mai bine...si asa e cum zici, un pic de pastoral tot trebuie, de ex la mine nu e tei...in perioada aia tot e bine sa le duc la cel mai apropiat tei macar sa nu regreseze...sa aiba papa in continuare. Deci la un lucru suntem toti deacord ca nici nu ne intoarcem la buduroi si nici nu ramanem pe loc orice ar fi...pana aici e ok.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2012, 21:38

Bine-ai venit domnule Ionel, imi place ca desi ai 20 de ierni cu albinele esti deschis si receptiv, sunt niste lucruri cu atat mai mult de apreciat cand vin de la un apicultor cu vechime care se presupune ca poate avea un stil al sau de lucru din care nu prea-l scoti.
La ce va gandeati cand ati zis sa ne gandim la explicatiile stiintifice? Aveati o idee anume in minte?
Bine ati venit la discutie! :)
BUNKA

Mesajde bucursorinelionel » 03 Mar 2012, 22:19

Da...d-le Bunka, imi place cum abordati subiectul..si dvs., si dl.Akm..si altii...ca nu e totul clar si corect in abordarea pura de genul X familii * Y productie= satisfactie..Cand m-am referit la o abordare stiintifica a fenomenului, m-am gandit , desigur, pe de o parte, la posibilitatea, recunosc, relativ redusa, a apicultorilor din Romania , de aplica la alte metode de intretinere la albine, metode care, sunt cam in contra timp cu fenomenul de globalizare, si nu dau suficient de repede in timp, valori financiare pozitive, si totodata, dpdv al cercetarii, sa creeze premizele necesare si suficiente, ca, acele incercari / rezultate,sa poata avea sanse de repetabilitate si reprezentativitate in arealul nostru.
Recunosc, lucrez in cercetare, dar nu aplicativa, pentru mine apicultura a fost si ramane un hobby (chiar daca am satisfactii frumoase la nivel financiar de pe urma ei), insa, daca dorim credibilitate, e necesar sa trecem de la ideatica , la forme practice si comensurabile in timp si spatiu, comparativ cu ce descoperim pe net si in alte zone geografice, astfel incat cei care sunt dispusi si la alte abordari, sa cuantifice o forma care sa dea consistenta ceva de genul studiu, nr de ani , nr de familii, material si metoda, concluzii, alte studii, etc..)..Si, astfel sa trecem de la idei, la rezultate...eu unul, voi aborda si alta metode...cha ma bate gandul sa renunt, pentru o populatie determinata ( sa zicem 10 fam)..la varianta. rame clasice, insarmare si sa aplic o parte din metoda delon..cel putin faza cu leatul in " V " si foita de ceara lipita..
bucursorinelionel

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR