Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

o intrebare pt profesionisti

Mesajde dumy academy » 04 Mar 2012, 15:38

as vrea sa combin apiinvert cu protofil cu startovit cu polen plus lapte praf .......a incercat cineva?
imi e frica sa nu faca diaree de la combinatia aceasta .......astept sfaturi
laptele praf este dinacela de la primarie dat ajutoare de la U.E............
:)
dumy academy

Re: o intrebare pt profesionisti

Mesajde manu8388 » 04 Mar 2012, 15:44

Mai bine faceai ciocolata de casa din laptele ala praf:)
manu8388

Mesajde bucursorinelionel » 04 Mar 2012, 17:19

Daca laptele praf este de tipul degresat, teoretic , poti...Eu, insa nu m-as incumeta....cine stie de cand si pe unde a stationat...????!!!de, principiu, cel mai bine este sa utilizezi miere + polen(mai bun=pastura)...daca nu ai,.poti da si apiinvert si alti inlocuitori...oricum, sugestia mea e sa ai cel putin 50% polen la turta proteica..Startovit ..la a doua turta, conform mod de utilizare/dozare...iar consistenta turtei sa fie cam cea a plastelinei framantate, eventual la punga sau in coala de hartie...
bucursorinelionel

Mesajde dumy academy » 04 Mar 2012, 17:24

da asa am facut sh le a primit chiar bine turtele dar cu laptele praf nu am incercat nikiodata ....nustiu cum reactioneaza
multumesc pt sfaturi
dumy academy

Mesajde bucursorinelionel » 04 Mar 2012, 17:39

Se poate utiliza lapte praf dar DEGRESAT...CAUTA PE FORUM ...vei gasi o multime de retete..cu si fara inlocuitori...vre-o 2..3 am postat chiar eu..nea Gica (D-zeu sa-l ierte!!!) avea o culegere de probleme pe teme asta...!!!
bucursorinelionel

Mesajde pngflorin » 04 Mar 2012, 20:32

de ce folosesti si Startovit si Protofol?
una din astea doua e suficient.
pngflorin

Mesajde MIHAI BALS » 04 Mar 2012, 20:33

dumy academy scrie:as vrea sa combin apiinvert cu protofil cu startovit cu polen plus lapte praf .......a incercat cineva?

cum administrezi?
pt. hranitor e cam devreme.poti pune in punga de rola peste rame.
laptele praf trebuie de la farmacie veterinara!
la 10 kg apiinvert pui protofil,startovit si max 3kg de polen+lapte praf.
daca in loc de 10kg apiinvert pui 5 si 5 de zahar pudra iese turta.
polenul ar fi bine sa fie de la tine.
administrezi dupa un zbor puternic de curatire.
MIHAI BALS

Mesajde bucursorinelionel » 04 Mar 2012, 21:53

Sincer , eu nu utilizez si protofil si startovit la prima suplimentare..protofil sau ceaiuri concentrate in turtite energetice, da...startovit in turte cu polen si/sau pastura, da, de obicei dupa 5..10 martie..sau mai tarziu...ORICE TURTA CU SUPLIMENT PROTEIC DOAR SI NUMAI DUPA ZBOR DE CURATIRE...!!!
bucursorinelionel

Mesajde dumy academy » 05 Mar 2012, 02:15

da asa am de gand sa le pun in pungi la rola .....eu le amestec startovitul cu protofilul sperand k dau rezultate mai bune sincet am deschi un stup sh nuprea aveau puiet asa mult cat o pama puie capacit albina in total 4 rame jumatate.....intradevar era un roi de asta vara nu o familie de baza puternika
dumy academy

Mesajde nae » 05 Mar 2012, 23:39

dumy academy scrie:as vrea sa combin apiinvert cu protofil cu startovit cu polen plus lapte praf .......a incercat cineva?

Folosesc api...+ lapte praf (+polen - in acest an nu am ) +protofil .Ma feresc de combinatii care pot face rau (protofil +ceaiuri /protofil +startovit+...).
Masa (kg.) proteica sa nu depaseasca 10-15 % din masa totala ;preferabil e sa combini mai multe sortimente de substituienti (lapte+cazeina+drojdie +...) ,laptele praf ajuta la producerea laptisorului =puiet mai mult dar reduce viata doicilor...
Daca-l administrezi in cantitati corecte ,ca raport fata de puterea stupului ,nu ai probleme (nu pui 1kg. la un interval de albina - se acreste pana-l ia ) .
Eu am lapte praf pt. vitei (soia+cazeina ) P=38% ,6.5 lei/kg ,l-am dat ~5kg la ''troc'' - afara .
La sfarsitul saptamanii - api...+lapte +prot. in punga deasupra cuibului .
nae

Mesajde alt stupar » 06 Mar 2012, 00:09

dumy academy scrie:da asa am de gand sa le pun in pungi la rola .....

la ce mai folositi porcariile alea la rola ???
nu s-a observat cum odata roase sunt trase printre rame si uneori albinele se chinuie realmente sa deblocheze urdunisurile opturate cu franjuri de plastic ?
Exista de ani buni pe piata pungi care nu fosnesc, suficient de groase cat sa nu poata fi roase de albine, odata consumate turtele gasesti punga goala tot acolo unde ai pus-o !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde bucursorinelionel » 06 Mar 2012, 09:52

Nici eu nu sunt de acord cu pungile subtiri de rola...mai repede foile mai groasa, fie intepata, fie cu fante taiate perpendicular pe rame...sau mai bine coala alba A3, A2..hartia poate fi roasa si tocata, si o scot ele bucatele, de obicei, partea expusa pe interval...ceea de deasupra o scoate apicultorul cu grija, usor scuturata de albine... Rosatura de folie subtire le incurca rau de tot...de multe ori nu poate fi evacuata din stup decat la transvazarea de primavara in cutii curate..La prima turta proteica utilizez cam 5% proteina..a doua =10%..a treia=15%..a patra rar de tot..daca sunt probleme meteo...de obicei dupa aparitia culesului constant de polen (salcie, pomi fructiferi, etc) nu mai folosesc turta decat daca e necesar...si doar la cei de inmultire.ATENTIE LA TURTELE PROTEICE..utilizarea in exces dauneaza apicultorului...ca el se catara prin pomi dupa roiuri..si daca ai bun cules de rapita..(as vrea eu anul acesta !!!)...risti sa apara roirea inainte de salcam...!!
bucursorinelionel

Mesajde dumy academy » 06 Mar 2012, 23:42

multumesc mult pt sfaturi apicultorii mei dragi......
dumy academy

Mesajde dumy academy » 07 Mar 2012, 01:29

pana la urma care este metoda ce mai rapida de stimulare a matcii :D sh cea mai buna
dumy academy

Mesajde glaliona » 07 Mar 2012, 15:39

Am si eu o problema pe care nu pot sa o rezolv singura.La ultima vizita in stupina am observat pe rame pete razlete de diaree.Cat de grava poate fi starea familiei,cum se pot curata ramele,daca se mai pot folosi ramele cu miere?????
glaliona

Mesajde nae » 07 Mar 2012, 20:53

dumy academy scrie:pana la urma care este metoda ce mai rapida de stimulare a matcii :D sh cea mai buna

O fam. puternica si sanatoasa .
nae

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR