Ioan Guist scrie:Cristi V,
Nu exista!! Daca suportii sunt stabili, daca nu sunt mai inalti decat lungimea "coarnelor" (45 cm) pe care sta stupul, de la lisa, se pune si se ia stupul cu doua caturi cu miere.Sute.Singur.
Ideea e asa : Bagi lisa sub stup.Inclini stupul pana cand roata se aseaza pe coapsa stanga.De aici o lasi sa ajunga pana pe pamant.Cateva miscari (o sa vezi tu) si ai luat familia si ai plecat.
cand vi din pastoral, ajungi la suporti si apleci catre tine stupul.Coarnele ajung aproape perpendiculare pe suporti.Atingi bine cu baza coarnelor, dupa care basculezi lisa in fata.Te vei trezi cu stupul jumatate pe suporti.Cu ajutorul lisei din 2-3 miscari in care ridici din brate si impingi in fata, ai terminat.
Daca nu am caturile pe stupi, eu pun sau iau cate doua cuiburi.Intai pun unul peste altul, apoi le iau deoadata si ...invers la descarcat.
Pe vetre, unde stupii stau pe suporti, cu lisa fac roii, iei de aici si muti dincolo, imprastii lazi sau le aduni.Etc.Nu iau lada cu mana.Lazile nu au manere.
Merge usor ,mai ales dupa ce prinzi schepsisul cu miscarea.capre voatsre nu pot fi cu mult mai inalte decat ale mele.
Mai taci ca ma facusi sa iau iar tigarea