Mai zic una ca nu ma pot abtine...gandeste-te Paul ca Delon a murit in 2007 la vreo 80 de ani si o viata a avut albine pe tipul asta de stup, un Warre la care a facut o rama mobila, a avut 1000 de astfel de stupi....munca si experienta omului astuia de o viata va ramane o nebuloasa pt majoritatea posesorilor de stupi cu rama dadant din tara asta pt multa vreme...stii care-s cauzele pt care se va intampla asta?? ...eu le stiu si nu-s legate de productivitate cum se mai zice...ca de ce nu s-a extins daca e asa bun...altele sunt motivele si tu poti sa le intuiesti daca esti baiat istet.
Avem o ignoranta in a folosi experienta si munca de o viata a geniilor in materie as putea sa spun..pot sa zic cu mana pe inima ca Emille Warre a fost un apicultor geniu, si ca Delon a folosit invataturile lui Warre si le-a adaptat fiind si el un geniu in materie pt ca a venit cu multe plusuri la sistem...daca studiezi o sa vezi care-s acele plusuri (multe si importante)...suntem atat de ignoranti incat nu ne intereseaza stupul ClimatStable al lui Delon, nu ne intereseaza metoda Demaree de control a roirii, nu ne intereseaza sa aflam cum e mai bine pt iernare pt albina, pe ce tip de rama pe ce spatiu cu ce cantitate de rezerve si ce fel de rezerve, nu ne intereseaza fiziologia albinei explicata pe larg de Aurel Malaiu, nu ne intereseaza nimic din munca acestor oameni...pacat, mare pacat...nu ne intereseaza munca lui Dee Lusby, nu ne intereseaza Oscar Perone si Michael Bush..experienta lor in ceea ce priveste controlul varooa prin intermediul distantei intre faguri si a dimensiunii celulei...suntem ignoranti la mult prea multe lucruri cu adevarat importante si preferam sa ne contram si sa ne ciondanim pe forum ca niste copii, nu suntem dispusi sa incercam ce ne invata experienta celor dinaintea noastra si eventual sa aducem ceva nou daca putem face asta.
Ignoranta si mandria este boala noastra.
Si mai e un lucru pe care eu incerc sa-l fac cel putin la nivel de idee la momentul asta...toti oamenii astia au venit cu ceva de necontestat in apicultura, dar luandu-i separat, fiecare a avut lacune pe alte directii pe care altii au fost geniali, exact asta se intampla si pe forumul nostru...informatia este disparata, experienta la fel, la nici unul nu regasesti un sistem care sa fie integrat, care sa cuprinda toate aceste reusite.
Incerc sa adun laolalta experienta lui Delon si stupul sau CimatStable perfect la iernare, sa adaug aici invataturile lui Malaiu legate de fiziologia albinei (necesitatea hranirii cu miere si polen)..aici se mai pot adauga si aceleasi idei de revenire la 100% natural ale lui Perone legat si de hrana si de celula si distante intre faguri, munca lui Dee Lusby legat de varooa si corelatia cu dimensiunea celulei, spetezele in V ale sarbului care a facut " Alpine"...absolut tot...
Ce rezulta??
Un stup Warre dar cu sita pe fund si rama mobila a lui Delon, cu tratamentul pt lemn al lui Delon, La rama as pune speteaza in V si cadrul din inox, o combinatie intre rama sarbului si rama lui Delon, de ce pt ca pe V-ul acela albina construieste perfect drept, apoi spre deosebire de astia..nu as mai pune foite si as lasa albina sa construiasca singura de-a lungul muchiei spetezei in interiorul acelui cadru de inox, apoi as merge pe principiul "plusul de azi e minusul de maine" adica nu as extrage la sfarsitul verii ci primavara, daca exista cu adevarat un surplus el se va regasi in primavara in lada, o sa razi dar un prieten al meu exact asa face...nu stiu cine l-a invatat.
Deci, rama cu speteaza in V cadru inox, fagure natural cu celula naturala, distantati la 32mm intre centre, stupul Delon, hrana naturala la iernare...si de aici e simplu, poti sa-ti imaginezi o apicultura la genul multe vetre, stupi multi, si mutari doar in goluri de cules de pe acele vetre care nu mai au ce oferi la un moment dat, pe distante scurte. Un sistem mai mult spre extensiv...un sistem care sa nu ma oblige sa spoliez efectiv albina de tot ceea ce produce, sa o conserv, sa o mentin in conditii calumea de sanatate..sa fiu prietenul ei inainte de a fi un exploatator fara scrupule.
Sa nu uitam ideea iernarii in adapost cu plusurile ei incontestabile demonstrate stiintific si practic.
Cineva ma critica pe forum zicand ca am trecut de la Layens la fagure natural la hala si la mai nu stiu ce...si ca nu suna bine....el coboara la prima nu merge cu mine

....Pai tocmai aia e ideea, sa atingi toate aspectele ca sa ai succes per total.
De ce Delon si nu Layens...poi de aia ca e diferenta in multe privinte..nu le dezvolt ca scriu o saptamana.
De ce hala si nu afara................poi de aia...idem
De ce faguri naturali si nu foite....poi de aia...
De ce miere si nu zahar.............poi de aia
De ce 32mm intre centrele fagurilor si nu 37...poi de aia
De ce rama asa si nu altfel..........poi de aia
De aia, ca au fost altii mult, mult mult mai destepti ca mine inaintea mea, si eu nu sunt ignorant, si le respect munca si experienta, si recunosc ca sunt zero fata de ei...si nu vreau decat sa beneficiez de experienta lor LAOLALTA nu doar a unuia dintre ei.
Si cu asta mi-am terminat pledoaria!
Multumesc pt atentiune!