Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde nelu bizz » 05 Mar 2012, 20:07

glaliona scrie:Salutari,sunt o incepatoare care incearca sa tina pasul ;) .Este regretabil ce sa intamplat, mai ales ca a ascultat invatamintele unui stupar batran :cry: .Nu toti ce dau sfaturi sunt binevoitori :twisted: .Este prima iernare(am albinele din primavara 2011) din care au iesit toti ,cred ca am avut un mare noroc. La cate emotii am avut din toamna nu speram la acest rezultat.Vreau sa cred ca greul a trecut.

salve,eu imi notez aproape tot ce fac la albine si rezultatele la fel,iar atunci cind iese bine aplic si data viitoare,daca pot sa-ti dau un sfat este acela ca trebuie sa analizezi exact cum ai facut anul asta adica cum sint podisoarele lipite sau nu, adica daca a fost horn sau clopot,cit de mare a fost distanta daca a fost,cam ce miere ai lasat in toamna,iar la miere sa lasi pe fiecare an cit de multa,daca ai facut tratamente si cum,etc,iar toate astea noteaza in caiet si intre timp mai analizezi ce ai facut bine si ce nu in functie de rezultate si mergi mai departe,cu respect nelu olt
nelu bizz

Mesajde nelu bizz » 05 Mar 2012, 20:10

BUNKA scrie:Da Nelu..cel mai bine e sa nu mai bage in stupi hrana nenaturala...si eu am facut greseala asta ani la rand, nu mai fac...am vazxut si in stupii mei exact aceeasi chestie nu la fel de grava ani la rand...hrana necapacita si care era apoasa si da sa iasa din celule, si cand scuturi rama sare zici ca-i apa...nu e ok.
Miere si polen tata si o sa fie bine.
Succes!

da aveti dreptate chiar asa se prezinta ramele si au si un gust de acru,va multumesc ,succes si dvs,cu respect
nelu bizz

Mesajde glaliona » 05 Mar 2012, 21:29

Multumesc mult pentru incurajari si sfaturi.Cand am spus ca greul a trecut ma refeream strict la ger si aceasta iarna.Eu ca incepatoare am incercat sa fac totul cat mai bine.Ce am observat este ca orizontalii au mai multa mortalitate fata de verticali. Ar fi avut suficienta miere pana azi, dar nesiguranta din mine m-a obligat sa arunc cate o privire prin stupi si cand nu era necesar.Sper sa invat sa apreciez corect starea familiei din priviri.Tind totusi sa cred ca am avut foarte mare noroc in prima iarna. ;) Nici nu vreau sa ma gandesc cum reactionam daca aveam mortalitate masiva.Multi stupari specifica ca cea mai mare mortalitate este in martie,ma tem ca greul inca nu a trecut :cry:
glaliona

Mesajde paul » 05 Mar 2012, 21:44

Mai fratilor ... despre ce vorbim ???
Pana acu' ati facut apologia mierii de mana !? :shock: Parca era vorba sa nu lasi miere de mana ca rezerva pe iarna ca-i ... bai ! Acum se pare ca este mai buna decat siropul (invertit sau nu ) !!! ;) Pai hai sa fim exacti : lasam sau nu lasam mierea de mana la iernat ??? Incarca sau nu suplimentar intestinul albinei ??? Eu care n-am mai vazut zbor de curatire din decembrie (si acela palid) ... oare ce pateam ???
Am iernat cele 5 fam. de albine NUMAI pe sirop invertit !!! La controlul facut acum 2 saptamani ... toate au raspuns prezent !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 05 Mar 2012, 21:58

eu cred ca ar fi bune niste vizite in stupini mari dinafara ca sa taiem odata pisica in 2 si sa incepem sa vorbim si alte subiecte.
Am obosit citind apologia Apiinvertului sau Apifondei.
Oare de ce la d-l Ioan Guist se poate si la altii nu? Are albine extraterestre?
Si mai sunt atatia ca dansul.
andrei_calinescu

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2012, 23:16

O faneata sau o floarea s sau un tei lasat pt iernare nu e mana, apoi daca este plus acela se poate extrage primavara si se poate vinde ca si poliflora daca nu se umbla cu siroape si "apiinvert".
Eu nu zic ca nu se poate, am iernat si eu pe zahar 100% la prima vedere bine, nu am cum sa stiu care a fost starea fiziologica a albinei sau ce efort a facut ea sa creasca primul puiet in primavara...pb nu e ca nu se poate, pb e ca se poate mai sigur si mai bine si mai corect...discutia e foarte mare aici si n-am de gand sa o dezvolt, va las pe dumneavoastra.
Spun doar o idee si anume ca siropul de zahar invertit sau apiinvertul asta de se vinde peste tot este alcalin si nu este compatibil cu hemolimfa albinei, inlesneste aparitia bolilor de tot felul, si in cazul unei necapaciri totale ai parte de moarte sigura in stupi, trage apa fermenteaza si albina se imbolnaveste consumand treaba aia.
Fiecare e liber sa-si traga singur concluziile si sa faca cum doreste!
Va salut din mers! :geek:
BUNKA

Mesajde alt stupar » 05 Mar 2012, 23:33

pai ar fi bine sa-si dea cu parerea despre rezerve de iernare mană versus inlocuitori aceia care au iernat macar o iarna pe mană !
asa.... din auzite si vise cu... ce bine, frumos si merituos e sa iernezi pe miere naturala excusiv (aici incluzand si mana) e buna de povestit fraierestenilor care au naivitatea sa asculte!
Fratilor, o spun direct - o iernare pe miere de mana TE-A CURĂȚAT !
Recititi (ma rog, cine are curiozitatea...) pe forumul vechi, la sectiunea ”asa nu” ce urmeaza dupa o iarna cu rezerve de mană.
Mai scriu asa, in rezumat, ce s-a intamplat atunciȘ
- roii care toamna au trebuit ajutati cu hrana (pe atunci nu aparuse invertul, foloseam zaharul) in primavara erau ok. -
familiile de productie care in toamna aveau rezerve mai mult decat suficiente si albina garla, in primavara ajunsesera epave, un pumn de albine si rame negre de diaree.
Noroc ca anul acela inmultisem masiv :lol:
-Cautati de asemenea si ultimele postari de p-acolo ale unui anume Apivera, om trecut prin cateva duzini de ani de stuparit dar cu stupina realmente decimata si ramele crâncen patate la prima iernare in zona de mană de stejar !

Acum cine se incadreaza in categoria ”nu cred pana nu experimentez pe propia piele si apoi sunt dresor de pațiți” nu are decat sa experimenteze (daca are noroc de mană). Incercarea moarte n-are, nu ? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde proapis13 » 05 Mar 2012, 23:39

ATENTIE
Asta seara am aflat ca unui coleg apicultor i-au murit 51 de fam de albine din 55
Banuiala mare e ca asta vara pe seceta aia si din lipsa de cules albinele
s-au infruptat la greu din mana secretata de o padure de stejar din apropiere
Sa va mai spun ca era pensionar si ca nu si-a putut permite sa schimbe mierea cu sirop de zahar??
A mers pe vba romanului;las ca nu mi se intimpla mie,pacat,mare pacat
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nelu bizz » 05 Mar 2012, 23:51

am citit si recitit si pe forumul vechi si aici,si am ajuns la concluzia urmatoare:daca ai miere de mana nu e bine sa iernezi cu ea,scoti tot si dai sirop,api.... sau alti inlocuitori,DAR trebuie sa o faci din timp ca sa aiba timp fetele sa o capaceasca,DAR DACA AI CULES DE MIERE DE MANA PINA LA SFIRSITUL LUI AUGUST CHIAR SI IN SEPT CUM A FOST IN ACEASTA TOAMNA LA VARUL MEU?CE ESTE DE FACUT??ESTE O INTREBARE DE LA UN INCEPATOR IN DOMENIU CARE IN SITUATIA DATA NU ARE SOLUTII.CE SOLUTII AU CEI CARE AU AVUT O ASTFEL DE SITUATIE??DACA VOR SA LE IMPARTA CU NOICARE SINTEM MAI LA INCEPUT.CU RESPECT,NELU OLT
nelu bizz

Mesajde paul » 05 Mar 2012, 23:57

Ma ... acum eu chiar nu mai pricep nimic !
1kil de zahar=4,5lei
1kil de miere = 15-20 lei/borcan
Cu banii pe 6 kile de miere cumparai 20 kile de zahar :shock: Cu apa care-o bagai faceai 30 kile de sirop si ... iernai linistit ! ;)
Si iti mai ramaneau si ... albine ! Basca o extractie ... in martie ! :lol:
@ Nelu ii spui lu' varu' sa faca asa ... Extrage tot la inceputul lui septembrie ! Baga la greu ... sirop invertit (cam 3L odata) pana la 1 octombrie ! Totodata restrange cuiburile. Chiar daca mai aduna albinele ceva mana sau strugure ,se amesteca cu siropul si ... nu se cunoaste !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2012, 00:06

Eu am vb de iernare pe tei sau floare sau faneata nu mana, poti sa-i muti daca-i ai langa padure toamna..nu te pune nimeni sa stai la mana, da ma rog va urez sa iernati perfect pe zahar in continuare, eu nu mai vreau...vb aia face fiecare cum doreste!
Asta cu calculul economic...mai calculati si vedeti si pierderea in cazul in care se produce..da ma rog nu sunt aici sa fac pe cineva sa-si schimbe opiniile, e suficient ca mi-am schimbat-o eu, mie imi ajunge ca mi-am invatat lectia.
BUNKA

Mesajde paul » 06 Mar 2012, 00:18

Mai Bunka ce am inteles eu din postarile tale din ultima perioada ... Tu vrei sa cresti albine de placere ! Asa cum altii cresc ... pauni ! :shock:
Sa o luam pe rand :
- spui ... doar miere pentru albine !!! Pentru tine ce ... ? Ia ca reper anul ... 2010 !
-spui ... doar faguri crescuti natural de albine (fara foita)! Asta inseamna ... miere in plus !
- spui ME ... asta inseamna rezerva de miere mai mare !
-spui ... fara tratamente clasice ! Asta inseamna ... mai putine albine ,deci ... mai putina miere
Si cu munca ta cum ramane ???
paul

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2012, 01:43

Ai gresit pe ici pe colo...20 kg de miere pe stup pt ele diferenta pt mine, daca nu e nu iau.
Fagurii naturali sunt crescuti cu tot atata ceara ca si cei pe foita, stii cand topesti fagurii la topitor solar pb ca ai vazut cum se topeste foita dintre celule, ce povesti se mai zic...sunt doar povesti. Fagurii naturali sunt claditi mai repede..mai sunt si altii (altul) care fac asa si nu se plang de lipsa mierii ba din contra.
Spun ME 100 de bucati stas sa pot face eventual si familii de vanzare pe stas, 20 kg la iernare e suficient. Daca pe un ME fac un corp de dadant cu puiet si albina si-l rup dupa care-i las sa-si faca rezerve pt iarna, am 100 de dadant de vanzare anul urmator in primavara care inseamna cat...fa tu calculele. Si raman cu cei 100 ME de la an la an.
Restul stupinei pe R Delon , spun delon si nu Warre ca sa-i pot muta extrage etc, astia special pt miere, daca isi asigura 15 kg pt iernare adica un corp full restul e al meu...100-200 de astia tinuti pe vetre mutati doar la tei si Floare si gata. Pe Delon poti face demaree, poti scoate sorturi, exact ca pe ME numai ca e mai bun la iernare daca se poate asa ceva...si se poate.
Incet incet pionierii stupului Warre de la noi si cei mai indrazneti care se gandesc la un pastoral cu Delon o sa aiba succes...vezi exemplul practic al rusilor, ca sa nu zici ca fabulez.
Mare parte din baza materiala o am, dadantii si Jumate din corpurile ME necesare, imi mai trebuie 200 de R delon si aia e.
Ideea e sa mergi cumva semiintensiv, adica sa nu rupi tot, daca ai facut o divizare si ai luat in mai un "roi" pe 8-10 rame dadant cu puiet..nu-i mai iei nimic nici la unul nici la altul, sa le scoti pe amandoua si unul pleaca la vanzare. Orice surplus de miere se extrage primavara.
La R Delon controlul roirii cu procedeul demaree, putin pastoral la modul mutari numai in golurile de cules si ce e peste 15-20 kg se poate lua fara pb, si am credinta ca Delon tocmai pt ca ierneaza mai bine cu uzura mai mica, si pt ca are un start mai bun primavara si pt ca poti controla roirea ca pe un ME, asta daca stii...binenteles cartile scriu dar mai putini aplica...cred cum ziceam ca produce mai bine.
Daca mai pui si faptul ca foloseste mai judicios hrana de iernare, si nu crapa ca dadantul cu o gramada de hrana neconsumata..atunci aia e!
Daca se dovedeste in timp ca revenirea la distanta de 32mm intre centrele fagurilor si la dimensiunea naturala a celulei reduce inmultirea excesiva a varoa in plin sezon atunci merita "efortul" de a nu mai folosi foite, daca o sa citesti mai mult despre lucrurile astea o sa le iei in seama, sunt lucruri cat se poate de logice.
Va urma! :lol:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2012, 02:06

Stiai de exemplu ca Maximus a remarcat revenirea la dimensiunea de 4,9mm de la primele cadre bagate fara foita in cuiburi?
Stiai ca el nu mai are infestatii puternice si ca face doar un singur tratament cu oxalic in toamna?
Iti dai seama ca o albina intepata in sezon e stresata si stresul o face mai putin productiva, cu cat mai putin varoa in sezon cu atat mai sanatoasa si productiva albina!
Stii ..e o vorba care zice asa... "Daca cred in Dumnezeu si el nu exista nu am pierdut nimic/ Insa daca nu cred in Dumnezeu si el exista atunci am pierdut totul!"

Am sa fac o paralela si am sa-ti spun...daca crezi ca se poate scapa de varoa prin revenirea la dimensiunile naturale( nu trebuie doar sa crezi, vezi ca e argumentata cat se poate de stiintific treaba) si nu se intampla, nu ai pierdut nimic/ insa daca nu crezi ca se poate diminua varoa si treaba asta e adevarata atunci stupii tai o sa inghita chimicale degeaba si copii tai o sa manance vesnic miere cu amitraz si taufluvalinat!

Nu mai zic nimic , promit ...ca sunt constient ca sunt combatut maxim si ideile astea nu se pupa deloc cu ce ganditi voi.
O singura chestie mai zic, Pupe a fost unul din inamicii stupului Warre, ma refer la inamic in sensul ca a sustinut ca in intensiv nu e bun, DAR in momentul in care l-a vazut pe RUS, l-a apreciat, l-a aplaudat..rusul nu are dect un DELON cu rama mai ingusta nimic mai mult, si face miere...I meen Hellow!! :shock:
Stupii rusului sunt facuti intocmai dupa indicatiile lui R. Delon, pana si vopseaua de pe ei cu continut de Aluminiu, a pastrat-o exact dupa indicatiile lui Delon...de ce oare?? Stii? ClimatStable...iti zice ceva? 30/30cm...scorbura...stii treaba cu scorbura?? :lol:
Deci pana la urma cum o fi, bun sau nu pt pastoral? De cate dovezi avem nevoie?
Ma rog, am senzatia ca vorbesc degeaba asa ca mai bine iau o pauza pe subiectul asta, mai bine ma mut la Warre si la topicurile care dezbat treaba cu CELULA, am senzatia ca acolo e locul meu!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2012, 02:41

Mai zic una ca nu ma pot abtine...gandeste-te Paul ca Delon a murit in 2007 la vreo 80 de ani si o viata a avut albine pe tipul asta de stup, un Warre la care a facut o rama mobila, a avut 1000 de astfel de stupi....munca si experienta omului astuia de o viata va ramane o nebuloasa pt majoritatea posesorilor de stupi cu rama dadant din tara asta pt multa vreme...stii care-s cauzele pt care se va intampla asta?? ...eu le stiu si nu-s legate de productivitate cum se mai zice...ca de ce nu s-a extins daca e asa bun...altele sunt motivele si tu poti sa le intuiesti daca esti baiat istet.
Avem o ignoranta in a folosi experienta si munca de o viata a geniilor in materie as putea sa spun..pot sa zic cu mana pe inima ca Emille Warre a fost un apicultor geniu, si ca Delon a folosit invataturile lui Warre si le-a adaptat fiind si el un geniu in materie pt ca a venit cu multe plusuri la sistem...daca studiezi o sa vezi care-s acele plusuri (multe si importante)...suntem atat de ignoranti incat nu ne intereseaza stupul ClimatStable al lui Delon, nu ne intereseaza metoda Demaree de control a roirii, nu ne intereseaza sa aflam cum e mai bine pt iernare pt albina, pe ce tip de rama pe ce spatiu cu ce cantitate de rezerve si ce fel de rezerve, nu ne intereseaza fiziologia albinei explicata pe larg de Aurel Malaiu, nu ne intereseaza nimic din munca acestor oameni...pacat, mare pacat...nu ne intereseaza munca lui Dee Lusby, nu ne intereseaza Oscar Perone si Michael Bush..experienta lor in ceea ce priveste controlul varooa prin intermediul distantei intre faguri si a dimensiunii celulei...suntem ignoranti la mult prea multe lucruri cu adevarat importante si preferam sa ne contram si sa ne ciondanim pe forum ca niste copii, nu suntem dispusi sa incercam ce ne invata experienta celor dinaintea noastra si eventual sa aducem ceva nou daca putem face asta.
Ignoranta si mandria este boala noastra.

Si mai e un lucru pe care eu incerc sa-l fac cel putin la nivel de idee la momentul asta...toti oamenii astia au venit cu ceva de necontestat in apicultura, dar luandu-i separat, fiecare a avut lacune pe alte directii pe care altii au fost geniali, exact asta se intampla si pe forumul nostru...informatia este disparata, experienta la fel, la nici unul nu regasesti un sistem care sa fie integrat, care sa cuprinda toate aceste reusite.
Incerc sa adun laolalta experienta lui Delon si stupul sau CimatStable perfect la iernare, sa adaug aici invataturile lui Malaiu legate de fiziologia albinei (necesitatea hranirii cu miere si polen)..aici se mai pot adauga si aceleasi idei de revenire la 100% natural ale lui Perone legat si de hrana si de celula si distante intre faguri, munca lui Dee Lusby legat de varooa si corelatia cu dimensiunea celulei, spetezele in V ale sarbului care a facut " Alpine"...absolut tot...
Ce rezulta??
Un stup Warre dar cu sita pe fund si rama mobila a lui Delon, cu tratamentul pt lemn al lui Delon, La rama as pune speteaza in V si cadrul din inox, o combinatie intre rama sarbului si rama lui Delon, de ce pt ca pe V-ul acela albina construieste perfect drept, apoi spre deosebire de astia..nu as mai pune foite si as lasa albina sa construiasca singura de-a lungul muchiei spetezei in interiorul acelui cadru de inox, apoi as merge pe principiul "plusul de azi e minusul de maine" adica nu as extrage la sfarsitul verii ci primavara, daca exista cu adevarat un surplus el se va regasi in primavara in lada, o sa razi dar un prieten al meu exact asa face...nu stiu cine l-a invatat.
Deci, rama cu speteaza in V cadru inox, fagure natural cu celula naturala, distantati la 32mm intre centre, stupul Delon, hrana naturala la iernare...si de aici e simplu, poti sa-ti imaginezi o apicultura la genul multe vetre, stupi multi, si mutari doar in goluri de cules de pe acele vetre care nu mai au ce oferi la un moment dat, pe distante scurte. Un sistem mai mult spre extensiv...un sistem care sa nu ma oblige sa spoliez efectiv albina de tot ceea ce produce, sa o conserv, sa o mentin in conditii calumea de sanatate..sa fiu prietenul ei inainte de a fi un exploatator fara scrupule.
Sa nu uitam ideea iernarii in adapost cu plusurile ei incontestabile demonstrate stiintific si practic.
Cineva ma critica pe forum zicand ca am trecut de la Layens la fagure natural la hala si la mai nu stiu ce...si ca nu suna bine....el coboara la prima nu merge cu mine :lol: ....Pai tocmai aia e ideea, sa atingi toate aspectele ca sa ai succes per total.
De ce Delon si nu Layens...poi de aia ca e diferenta in multe privinte..nu le dezvolt ca scriu o saptamana.
De ce hala si nu afara................poi de aia...idem
De ce faguri naturali si nu foite....poi de aia...
De ce miere si nu zahar.............poi de aia
De ce 32mm intre centrele fagurilor si nu 37...poi de aia
De ce rama asa si nu altfel..........poi de aia
De aia, ca au fost altii mult, mult mult mai destepti ca mine inaintea mea, si eu nu sunt ignorant, si le respect munca si experienta, si recunosc ca sunt zero fata de ei...si nu vreau decat sa beneficiez de experienta lor LAOLALTA nu doar a unuia dintre ei.
Si cu asta mi-am terminat pledoaria!
Multumesc pt atentiune!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2012, 03:50

Mi-am facut un mic calcul pt 100 Delon la 5 corpuri fiecare ar fi 500 de corpuri care ies din aprox 160 de scanduri adica 4mc adica in jur de 28mil uscata.
Sa zicem 5mc cu tot cu funduri si capace...35 mil toata afacerea, la care se adauga binenteles sarma de inox de 3mm pt rame si spetezele suprioare pt rame...eu zic ca da bine din calcul, asta pt ca mi-i fac singur! :mrgreen:
Uleiul, ceara pt interior etc astea-s costuri aditionale, dar per total ies bine de tot.

Obiect de studiu:
http://www.beesource.com/point-of-view/ ... al-part-2/
http://www.beesource.com/point-of-view/ ... continues/
http://www.resistantbees.com/index.php?r=35
http://www.resistantbees.com/index.php?r=29
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR