Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dinamica ghemului iarna in stupul ME(R)

Mesajde andrei_calinescu » 07 Mar 2012, 13:25

Indiscutabil Gabi.
Hai sa-ti dau un exemplu Gabitza.
Ieri era vant taios si aerul rece. Am intrat intr-o cafenea sa ma incalzesc cu ceva cald.
Cafeneaua era dispusa la parter si avea si terasa la etaj(terasa inchisa).
Instinctual mi-am luat cafeaua si am urcat.
Jos, la parter temperatura era un pic mai sus decat afara.
sus era o caldura dulce, cel putin 7-8 grade mai mult ca jos.
Asta e stupul de care zici tu.
intotdeauna consumul de miere are ca efect dezvoltarea de caldura. De aceea si matca va oua in astfel de zone.
(se deduce importanta zonelor in care mierea se descapaceste)
andrei_calinescu

Mesajde mihaidio » 07 Mar 2012, 15:55

"tai cu sarma de insarmat pe care o introduci intre corpuri"
Ideea lui cornel mi se pare geniala.Problema de fapt se face prezenta o singura data ,anume la iesirea din iarna ,asta in cazul in care folosim rame normale din lemn .Apoi trebuie sa nu avem falturi la lazi si nici brau de sipci , caci cred acestea ca ar face imposibila operatia.
mihaidio

Mesajde gabi bee » 07 Mar 2012, 18:59

Bambucha scrie:
gabi bee scrie:este posibil sa iernez in conditii bune o familie pe 7 rame ME full de albina , daca toate ramele sunt pline cu miere .... care ar fi scenariul unei ierni normale si al unei ierni ca cea de anul asta ? numai bine ! :P

Indiferent de iarna o astfel de familie necesita c3 la rapita si tinuta in cules continuu.

sa inteleg ca e ok populatia de 7 rame ME si cea de miere ! se poate lasa in primavara cele 2 corpuri neinversate , asa cum ies din iarna ? se dezvolta bine asa sau e musai facuta inversarea ? :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Bambucha » 07 Mar 2012, 19:48

Gabi, nu e musai de facut inversarea, cel mai bine iti spun albinele cand le privesti.
In general o astfel de familie daca are toate conditiile (tratata, matca buna si mai ales timp cat de cat bun in primavara), va transforma pana in aprilie toata mierea de pe ramele centrale in puiet. In momentul in care este puiet din leat in leat pe 7,8 rame, partial blocate si cu polen, si nu mai sunt gram de coronite, atunci exista probabilitatea foarte mare ca matca sa fi ouat deja si jos. Eu la o astfel de familie prefer sa-i fac inversarea (de altfel si singura).
Daca insa ramele de cuib prezinta coroane, atunci inversarea este daunatoare, ele constituind un blocaj nenatural in mijlocul cuibului, care actioneaza aproape ca o difragma orizontala intre corpul 1 si corpul 2. Exact ce spunea Nea' Gica in privinta inversarii. In astfel de cazuri se obtine inversul efectului scontat, adica stagnarea familiei prin aparitia spatiului gol urias de deasupra.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde andrei_calinescu » 07 Mar 2012, 22:00

apropos de inversare, mai e un aspect constatat in practica.
Ramele din corpul 1, peste iarna sufera efectele umezelii inerente.
O parte prezinta urme lejere de mucegai.
Dacafaci inversarea, matca nu oua in acele celule, deci reprezinta o pierdere pentru camera cuibului.
deci mai bine nu
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 07 Mar 2012, 22:42

pai atunci toti cei ce folosesc stupi ME iernati pe 2 corpuri ar trebui sa aiba problema asta cu fagurii de jos , insa nu am auzit pe nimeni sa spuna . daca intr-adevar e asa , este o problema . daca in catul de jos nu avem rame si al tinem gol pe timpul iernii , urmand ca la inversare sa introducem si ramele , este vreo problema ?
gabi bee

Mesajde jonny_it » 07 Mar 2012, 22:45

andrei_calinescu scrie:apropos de inversare, mai e un aspect constatat in practica.
Ramele din corpul 1, peste iarna sufera efectele umezelii inerente.
O parte prezinta urme lejere de mucegai.
Dacafaci inversarea, matca nu oua in acele celule, deci reprezinta o pierdere pentru camera cuibului.
deci mai bine nu

Folosesc ME de mai bine de 10 ani, totusi nu am avut niciodata rame cu mucegai pentru ca au fost in corpul de jos. Nu uitati ca umiditatea tinde sa re ridice sus .. sau depunde cum sunt curentii de aer prin stup. Probabil depinde si cum le aranjezi, daca le infasori in 7 folii si 2 covoare de lana probabil ca fac si mucegai, dar deja vorbim de apicultori incepatori si acelasi lucru este valabil si la dadant/mer.
jonny_it

Mesajde andrei_calinescu » 07 Mar 2012, 22:54

de aceea am spus "lejere urme de mucegai"
nu ma refeream la toata rama ci mai ales cele vechi in care au fost mai multe generatii de puiet(rame negre).
nu e ceva sistematic , ci mai degraba trebuie avut grija vis-à-vis de acest aspect si eventual schimbate
andrei_calinescu

Mesajde jiji » 07 Mar 2012, 23:30

sal mai baieti
sa zicem ca am in corp de jumate plin cu albina acesta fiiind un roi si vreau sa ii mai adaug un magazin tot de jumate dar in care ramele nu sant crescute, uncredeti sa il pun ? deasupra cuibului sau sa il pun dedesubt sa il construiasca incet atat cat are nevoie roiul de espansiune astfel ar ramane si puietul in partea mai calduroasa adica sus
jiji

Mesajde andrei_calinescu » 08 Mar 2012, 14:35

jiji, oriunde l-ai pune, va fi dedicat puietului.
Dupa ce il pui, va trebui sa hranesti ca sa creasca ramele acelea cu celule regulate.
hranire lichida. Da-i 3 l si lasa-l asa, cuibul se organizeaza si pe cel de-al doilea corp si matca se i nstaleaza confortabil.
hranirea e esentiala, nu pozitia corpului.
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 08 Mar 2012, 20:09

revin cu situatia iernarii unei familii de 7 rame ful de albina , in ME ! se poate ierna bine pe un singur corp ful de miere , si sa renuntam la corpul gol de jos ?
gabi bee

Mesajde andrei_calinescu » 09 Mar 2012, 15:12

se poate gabi.
ramele 3/4 pline ochi, tratamentele facute.
stupul(lemnul) aerisit, izolat de curenti si umezeala.
si se poate.
Ce te face sa pui aceasta intebare? De ce te temi?
andrei_calinescu

Mesajde jonny_it » 09 Mar 2012, 16:01

gabi bee scrie:revin cu situatia iernarii unei familii de 7 rame ful de albina , in ME ! se poate ierna bine pe un singur corp ful de miere , si sa renuntam la corpul gol de jos ?

Se poate dar nu o sa ierneze asa de bine ca in cazul cand si acel corp sub el ca tampon termic. Mai bine zis o sa ai o iernare aproape la fel ca la un dadant.
Cel putin anul acesta se vad diferente mari intre roii iernati cu un corp gol sub corpul unde s-a format cuibul si cei iernati pe un singur corp. Cei iernati pe un singur corp au mai putin puiet.
jonny_it

Mesajde gabi bee » 09 Mar 2012, 19:45

andrei_calinescu scrie:se poate gabi.
ramele 3/4 pline ochi, tratamentele facute.
stupul(lemnul) aerisit, izolat de curenti si umezeala.
si se poate.
Ce te face sa pui aceasta intebare? De ce te temi?

intreb asta pt ca pe langa cativa stupi 14 rame dadant vreau sa fac si vreo 2 cu 14 rame ME in care o sa fie 2 familii pe cate 7 rame ! de aici toate aceste intrebari . stiu ca nu esti adeptul stupilor dubli dar eu nu ma pot aptine sa nu incerc ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde andrei_calinescu » 09 Mar 2012, 21:47

salut gabi,

nu am prejudecati vis-à-vis de tipul de cutie.
nici pentru 2 in unul.
Gandeste insa daca vrei sa-i duci in pastoral si la diversele operatii apicole in sezon.
de ex roirea artificiala.
eu as prefera corpuri pe 10 rame, si cand vrei sa divizezi, iei catul de 10 care e peste corp , ii pui fund , podisor si capac, si "roule la jeunésse - traiasca tineretea".
andrei_calinescu

Mesajde gabi bee » 09 Mar 2012, 22:53

ai dreptate dar in cazul asta trebuie alte capace si funduri sau alte lazi ! stii cum sunt incepatorii , vor sa incerce chestii bizare in loc sa mearga pe caile batatorite ! vom vedea ce va fi pana la urma ! te salut ! :D
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR