macko2001 scrie:am verificat stupii si l-eam pus cate o turta de apifonda. din pacate am avut o mortalitate mare. din 30 stupi 8 au murit. majoritatea au ramas fara mancare, desi in toamna am lasat toata mierea ce au avut in cuib, dar am avut si cazuri in care rama plina de miere a ramas pe margine, iar albinele au fost moarte in mijlocul stupului. unde am gresit?
Ai gresit ca nu ai strans cuibul mai tare, in toamna daca ai 8 rame de albina full trebuie sa mai scoti doua rame ca atunci cand vine gerul si ghemul se strange sa ocupe o suprafata cat mai mare din rame...sau as mai putea sa-ti dau un raspuns mai bun dupa parerea mea...ai gresit in momentul in care ai facut alegerea modelului de rama lunga, la fel ca 99,9% din apicultori..procentul e din burta dar oricum pe acolo.
Daca aveai Layens, sau Voirnot, sau R.Delon, sau stupul lui Antonescu cu rama layens fractionata atunci albinele nu mai mureau atata timp cat in rame mai era hrana.
O alegere proasta care ne costa.
Sa schimbi macazul dupa ce deja ai investit intr-un sistem e greu, mai ales cand ai foarte multi...unii insa sunt dispusi sa o faca.
Succes in tot ceea ce vei intreprinde pe viitor!
Conteaza mult si sistemul de iernare, impachetare, Horn sau clopot etc...toate amanuntele astea conteaza enorm.