Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup orizontal cu 3 urdinise

Mesajde Addy » 08 Mar 2012, 17:34

Salut, am vazut la stupii orizontali mai vechi ca au 3 urdinise, unul in stanga, unul in dreapta si al treilea mai sus undeva intre cele 2 urdinise de jos. La ce foloseste cel de sus? :D
Addy

Re: Stup orizontal cu 3 urdinise

Mesajde gabimihai » 08 Mar 2012, 21:37

Posibil sa fi fost 3 nuclee, ca 3 familii nu e posibil doar daca se ridica diafragmele, se scot 2 matci si ramane una, Adica 3 in 1 pentru iarna si o familie in sezon. Urdinisele sunt facute astfel pentru ca matcile ce vin de la imperecheat sa nu nimereasca la alta familie, daca ai vazut stupul, nu cumva in dreptul celor 3 urdinise exista o alta culoare pe stup? Iata un exemplu de la mine din stupina, stupul din dreapta pozei, il folosesc pentru nuclei.
Fişiere ataşate
Imagine1112.jpg
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde marginean_mihai » 09 Mar 2012, 00:03

Addy scrie:Salut, am vazut la stupii orizontali mai vechi ca au 3 urdinise, unul in stanga, unul in dreapta si al treilea mai sus undeva intre cele 2 urdinise de jos. La ce foloseste cel de sus? :D

model cu 3 urdinise nu am vazut dar cu 4 mai am vreo cativa.ideea era sa tii doua familii si iarna sa inchizi urdinisul de jos ,sa deschizi pe cel de sus.primavavara sa vezi ce mizerie este pe fundul lazi.
Imag102.jpg
orizontala 20 rame cu patru urdinise
marginean_mihai

Mesajde kamy » 29 Mar 2012, 22:54

si io am avut niste ladoaie de 24-26 rame la care le-am mai facut urdinise sus pentru nuclee,la iernat cu urdinis superior e o prostie e ud tot stupul,avantaj se apara mai bine de viespi,dar cu cate sant mai multe urdinise(nuclee) pe o fata de lada sansele sa gresasca adresa sant mai mari,se stie ca matcile stau mai rau cu orientarea!
kamy

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE