Ok am facut unificarea

1. Familia primitoare avea 3 rame complet ocupata de albina (pe toate fetele, ca nu va inteleg sistemul) iar familia nou venita ...sa zicem per total 1 rama cu albina (ambele fete). Albinele defapt erau pe doua rame dar ramele nu erau acoperite de albine decat in proportie de 50%.
2. Am ales o lada noua pentru ambele familii, si am pus busuioc prin stup (am avut ceva frunze uscate) ... sper ca nu se vor comite frutiseag, deoarce albinele cam incep sa iasa afara...si sa nu fie zapacite de acel miros... adica totusi daca busoicul miroase si dupa atata vreme. Oricum cu venirea caldurii il vor da afara.
3. Din pacate am lasat 2 hranitoare tip rama pe post de diafragma (am vazut ca nu se unifica, asa ca am scos un hranitor si am lasat doar unul, insa nici dupa 2 ore nu s-au miscat... adica erau ca doua familii. (desi sunt aproape sigur ca familia noua adaugat nu are matca).
Problema la mine este ca stupina este situata pe un deal, si desi ziua mereu 10-15 albine fac zbor de orientare, noaptea sunt -5 -7 grade + vanturi

sper oricum sa ia decizia sa-si paraseasca ramele pt. a merge in cuib. Poate era mai bine sa le scutur?
4. Au iesit putin afara si in cateva clipe de neatentie au papcat cam 1kg de miere de pe o rama lasata la mine aproape de stup. Insa tot ca 2 familii se comporta.
5. Mai am un stup gol ... langa el..unde am pus restul frunzelor de busuioc si am constat cu uimire ca incercau sa intre si in el. Neavand rame doar intrau si ieseau ramaned pe scandurica de albine. Cand am plecat erau cam 40-50 de albine acolo, le-am tras intr-o cana si aruncat in fata noului stup....sper ca vor intelege ele unde trebuie sa intre...
PS[1]: Am vazut la familia de baza primul puiet proaspat capacit la mine in stupina. Era full pe un interval, adica partea dreapta a ramei din stanga si partea stanga a ramei din dreapta

Per total o rama plina de puiet capacit

PS[2]: Cealalta familia este pe 3 rame full de albine, dar inca nu are puiet capacit si nici larve (sau nu le-am observat eu cu ochiul liber deoarce albinele tind in acesta perioada sa stea lipite de el). Dar am vazut matca, probabil a inceput ponta. Este familia care s-a trezit din hibernare ultima, pe data de 28 februarie inca dormind, insa probabil ca este si vina mea deoarce l-am tinut intr-un stup batranesc de 4-5 cm grosime,fara fund antivaroua,etc. Am pus astazi cele 3 rame + un hranitor rama intr-un stup nucleu pe 5 rame.