Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

stup vertical pe 10 rame

Mesajde cuc » 10 Mar 2012, 20:20

am cumparat de curand doi stupi verticali pe 10 rame si cat 1\1, vreau sa stiu cand se pune catu si cu cate rame; artificiale , cladite, toate odata sau cate una. daca se pune catu cu 2,3,4 sau mai multe rame atunci se mai pune ceva intre corp si cat sau se lasa asa?
albina
cuc

Re: stup vertical pe 10 rame

Mesajde nicu has » 10 Mar 2012, 20:25

sal cuc cat-ul il pui can familia de albine o cere cand ajungi la 10n rame cu albine din care 7-8 cu puiet ca sa poata urca in cat ramele le poti pune toate odata este bine daca ai avea si ceva cladite sa le intercalei una cladita una necladita eu asa am facut cand nu am avut rame de cat crescute
bafta
nicu has

Mesajde cuc » 10 Mar 2012, 21:09

dar daca nu am rame cladite....pot sa bag 9 rame artificiale in cat?
la salcam.
dar daca la salcam nu am cuibul plin de rame si albina, ce fac?
astept pana se umple?
eu nu pot sa plec cu ei, deci deocamdata stationar.
specific ca am padure de salcam si livada pruni si meri vro 300 la nr.
albina
cuc

Mesajde nicu has » 10 Mar 2012, 21:23

daca este cules o sa cladeasca dar pt asta iti trebuie populatie in stup ca sa poata urca in cat
degeaba pui cat-ul pe stupi si tu ai 6 rame de albina ca nu o sa urce sus
tu incearca sa stimulezi ponta matcii sa ai familia ppe 10 r
nicu has

Mesajde laur1 » 10 Mar 2012, 21:39

Salutare! Cum stimulezi ponta matcii??
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde catalin_viezure_6 » 10 Mar 2012, 21:45

laur1 scrie:Salutare! Cum stimulezi ponta matcii??

sirop , rame cu miere
catalin_viezure_6

Mesajde cuc » 10 Mar 2012, 21:49

ok niku, am inteles.
dar cnd se umple corpul de jos cu albina, pot pune cat-ul sus cu toate ramele artificiale, sau mai trebuie si cladite ?
albina
cuc

Mesajde nicu has » 10 Mar 2012, 22:09

poti pune linistit dar fam. de albine consuma foarte mult pt ati cladi ramele din cat trebuie un cules foarte bun
dar poti cladi si la pomii fructiferi daca secreta nectar baga in cuib cate o rama de cuib cand o cladeste o itorci pe partea cealata asa mai fac unii bafta
nicu has

Mesajde eucondruz » 10 Mar 2012, 22:33

Cand cuibul (corpul de jos) e pe 10 rame de albina, la inceput ,eu lucrez cu folia intre corp si cat, cu ultima rama din corp neacoperita de folie si cu diafragma in cat sa nu fie prea mult spatiu (mort) de incalzit. Mai intai 2-3 rame pana in diafragma la care apoi se poate adauga un fagure artificial sau mai multi in functie de cules si cat e de populat stupul. Pe parcurs maresc spatiul de acces pana ce raman 4-5 rame in corp acoperite cu folia si diafragma din cat ajunge intr-un capat sau o elimin.
eucondruz

Mesajde cuc » 11 Mar 2012, 09:24

asa deci
imi recomandati sa nu pun cat-ul dintr-o data plin cu rame artificiale,
ci pe rand cate 2,3 rame in functie de cules si puterea familiei,
iar intre corp si cat pun folie si las distanta de o rama , iar odata cu cladirea care se incheie mai adaug rame artificiale si maresc si distanta intre cat si corp.... la folie ma refer.
o sa le fortez un pic, pt ca eu nu am rame crescute...,
sau sa cumpar rame cladite???
albina
cuc

Mesajde eucondruz » 11 Mar 2012, 09:37

cuc scrie:asa deci
imi recomandati sa nu pun cat-ul dintr-o data plin cu rame artificiale,
ci pe rand cate 2,3 rame in functie de cules si puterea familiei,
iar intre corp si cat pun folie si las distanta de o rama , iar odata cu cladirea care se incheie mai adaug rame artificiale si maresc si distanta intre cat si corp.... la folie ma refer.
o sa le fortez un pic, pt ca eu nu am rame crescute...,
sau sa cumpar rame cladite???

Daca nu ai rame suficiente, dai la cladit in corp cate o rama sau doua si ridici in cat ramele ce le scoti din corp(nu rame cu puiet). Fagurele artificial ce-l dai la cladit, cel mai bine e sa fie asezat intre doua rame cu larve sau cel putin langa una.Acolo il ia cel mai repede la lucrat(o fortezi)
Se mareste ferastra de acces ,din corp in cat ,pe masura ce se acopera cu albina ramele din cat. Atunci cand albinele din cat depasesc diafragma ,aceasta se muta peste atatea rame cat sunt ocupate cu albina sau se da rama la cladit.
Daca fortezi prea mult si nu e nici cules intens s-ar putea sa nu le cladeasca bine. De cumparat ,cladite gata, nu recomand pt ca nu stii ce iei si de ce cel care le vinde face lucrul asta(boala)
eucondruz

Mesajde danman » 08 Iul 2012, 11:36

Eu nu am stupi din astia, dar intervin si eu cu o o intrebare: pentru mai multa simplitate de ce nu ridici stupul sus, si pui catul jos. Daca sunt ambele 1/1 cu acelasi tip de rama, nu cred ca ar fi o problema. In acest fel albinele vor cobori si vor cladi in functie de necesitati, exact ca in natura. Intervii o data si ai scapat. Nu exista racire a puiteului. Pt cine nu are timp de multe interventii ar putea fi o solutie, nu credeti?.
danman

Mesajde Mery » 06 Mai 2015, 16:04

ajutor!!!!!!!!!!!!!! am 20 de stupi puternici si ar trebui sa le pun caturi dar nu am faguri claditi.idea cu luatul de la alt albinar nu-mi place ,nevrand sa aduc boli in stupina .ce fac?
Mery

Mesajde pngflorin » 06 Mai 2015, 16:15

Mery scrie:ajutor!!!!!!!!!!!!!! am 20 de stupi puternici si ar trebui sa le pun caturi dar nu am faguri claditi.idea cu luatul de la alt albinar nu-mi place ,nevrand sa aduc boli in stupina .ce fac?

Pune FA la cladit, ce e asa o pb, mai ales ca ai stupii puternici.
pngflorin

Mesajde teinegru64 » 06 Mai 2015, 17:05

Mery scrie:ajutor!!!!!!!!!!!!!! am 20 de stupi puternici si ar trebui sa le pun caturi dar nu am faguri claditi.idea cu luatul de la alt albinar nu-mi place ,nevrand sa aduc boli in stupina .ce fac?

O mica curiozitate....aia 20 stupi puternici ...sunt mostenire de la bunica? Neamurile au luat caturile ...dumneavoastra ramanand cu familiile puternice ?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ambee » 15 Mai 2015, 23:15

Pentru cucu si meri: puneti mana pe carte .Nu se face apicultura cu .....mintea altuia.
aaa
ambee

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE