Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cu ce marchez matca?

Mesajde cerbucerbilor » 26 Iun 2011, 19:10

saltare! am un nucleu si as vrea sa insemnez matca. asta daca o gasesc bineinteles. stiu ca exista carioci speciale dar ca incepator nu am asa ceva. daca me puteti ajuta cu vreun sfat bun ar fi extraordinar. mai auzisem de oja dar nu stiu daca e bine, oja are tot felu de solventi. un sfat bun daca se poate bine daca nu o las si asa sa fie ea sanatoasa si tare in dos. sanatate!
cerbucerbilor

Re: cu ce marchez matca?

Mesajde cosmin_tanase82 » 26 Iun 2011, 22:02

Salutare!
O sticluta cu oja costa 2 lei. Pentru marcare poti folosi un ac cu gamalie. Ai grija sa nu manjesti prea tare matca pentru ca daca depaseste zona de pe torace (spate) atunci moare pe loc. Sunt convins ca oricine iti va spune sa incerci intai pe trantori sa iti poti forma mana. Poti folosi si un dispozitiv de imobilizat matca sau poti incerca sa o prinzi de aripi cu mana dreapta, apoi cu aratatorul si degentul mare de picioare. Dupa ce o marchezi o poti pune intr-o cutie de chibrituri inchisa dar sa poata intra aer in ea. Cutia o pui pe ramele din stup si astepti 10-15 minute pentru ca albinele sa se obisnuiasca cu mirosul si sa nu sara pe matca sa o omoare. Cam atat...este mai simplu decat pare. Incearca si ai sa vezi.
cosmin_tanase82

Mesajde cerbucerbilor » 26 Iun 2011, 22:15

multumesc! dar cred ca nu o mai marchez. eu lucrez cu manusi ca e belea altfel si imi e frica ca o sa o strivesc sau ca nu iese ceva bine. o las asa. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cosmin_tanase82 » 27 Iun 2011, 11:04

Nu vreau sa fiu dur, insa daca nu incerci nu o sa reusesti niciodata. Si mie mi-a fost frica prima data, s-a intamplat in mai anul acesta dar mi-am dat seama ca m-am speriat degeaba. Iti descriu si mai in detaliu cum ar trebui sa procedezi daca esti singur.

1. Iti pregatesti acul cu gamalie pe care poti sa il infigi intr-un dop de pluta sau orice altceva care poate fi tinut in mana cu usurinta. De asemenea pregatesti si sticluta cu oja si o cutie goala de chibrituri pe care o deschizi atat cat sa intre matca in ea.
2. Gasesti matca.
3. Iei rama pe care e matca si o pui la orizontala pe celelalte rame din stup cu fata pe care e matca in sus sa poti avea acces la ea si sa ai ambele maini libere. Daca trece pe partea cealalta intorci rama.
4. Iti scoti frumos manusile din maini.
5. Urmaresti matca pe rama si cu mana dreapta (degetul mare si cel mijlociu) o prinzi de aripi cu grija sa nu o ranesti. Nu iti fie frica ca nu e chiar atat de firava.
6. Avand matca in mana dreapta acum cu mana stanga (degetul mare si cel aratator) o prinzi de picioare din nou cu grija. Se va zbate dar stai linistit ca nu o sa poata face fata.
7. Iei acul cu gamalie in mana dreapta, inmoi gamalia in oja, dar ai grija sa nu fie prea multa pe gamalie, prelingi oja pe gura sticlutei pentru a evita naclairea matcii cu prea multa oja.
8. Punctezi cu grija partea din spate a toracelui avand acum acces deplin la aceasta parte a corpului. Punctezi usor de mai multe ori pana simti ca ai acoperit cum trebuie o parte cat mai mare din spatele toracelui pentru a fi vizibila usor.
9. Sufli un pic pe matca, o data sau de doua ori pentru a usca putin oja si a evita imprastierea ei pe restul corpului in momentul introducerii in cutia goala de chibrituri.
10. Introduci matca in cutia goala de chibrituri si deschizi putin sa aiba aer dar sa nu poata iesi. Pui cutia cu matca deasupra ramelor din stupi si inchizi stupul pret de 10-15 minute pentru a lasa albinele sa se obisnuiasca cu mirosul nou.
11. Dupa 10-15 minute deschizi cutia cu matca si o lasi sa iasa singura. O urmaresti daca merge pe rame. Daca se duce pe rame in jos o mai lasi 2-3 minute si ridici rama pe care s-a dus pentru a verifica daca totul este in regula si albinele nu o agreseaza.

Asta este tot. Eu am marcat asa 3 matci anul acesta si nu am avut probleme.
Stii cat de usor este sa nu stai cu frica cand manevrezi ramele din stup sa nu ranesti matca? Ai identificat rama pe care este, o pui deoparte si lucrezi rapid si linistit in restul stupului. Ca sa nu mai vorbim in timpul verii cand ai albina in stup aglomerata si ca sa identifici matca este o adevarata provocare si pentru cei mai experimentati apicultori. Marcata insa o zaresti imediat.

Ce crezi ca e mai dureros? O intepatura mica in mana (cu slabe sanse de intamplare) sau faptul ca poti pierde o familie pentru ca nu ai reusit sa identifici la un moment dat matca si nu ai stiut cum sa procedezi cu familia respectiva?

Spor la treaba!
cosmin_tanase82

Mesajde M STEFAN » 21 Apr 2012, 21:52

:?: :arrow: Cumpara o stcluta de oja de ce culoare vrei tu,rosie,alba,galbena,albastra,verde,desfa sticluta si taei parul cu o foarfeca si ii lasi cam 2milimetri de par,prinde regina cu mina stinga si cu dreapta iti vine milt mai bine sa o insemnezi fai un punct mic sufla un pic pina ce se usuca si aseazo usor si cu grija pe fagure inapoi ca altfel risti sa o omoare albinele pentru ca confunda mirosul de regina cu cel de vopsea,si inca ceva sa nu o insemnezi daca nu e imperecheata SALVE.
Abinute Albinute,ce ne-am face noi daca na-ti fi voi
M STEFAN

Mesajde augustin » 22 Apr 2012, 17:28

Exista si markere (nu neaparat speciale), cu care poti insemna, avand avantajul ca se usuca foarte repede si nu lasa urma prea groasa. De fapt, si eu cred ca stii cu ce trebuie marcata, dar ti-e frica sa nu-i faci rau. Lucreaza usor, insa fara frica, in general matca e insotita de albine tinere care nu prea inteapa. si, cum a spus si
colegul de mai sus, nu e chiar asa firava cum crezi. Daca nu vrei s-o marchezi, poti sa adaugi o rubrica in caietul tau referitoare la varsta matcii. Tu esti cel mai in masura sa hotarasti.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde ANITEI » 22 Apr 2012, 23:55

Anul trecut am cumparat un marker cu vopsea de la un magazin apicol , vreo 25 de lei , anul acesta oja cativa lei. In plus am taiat jumatate de aripa a fiecarei matici. Ce parere aveti? Face cineva? Sanatate!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde eucondruz » 23 Apr 2012, 00:42

De ce ai schilodit matca? Sa impiedici roitul , sa o marchezi sau sa se treaca la o schimbare linistita? De obicei se procedeaza asa cu o matca batrana care la viata ei a fost buna ,acum nu mai ponteaza asa bine si se trece la schimbare linistita. :!:
eucondruz

Mesajde clabescu.marius » 07 Mai 2012, 18:21

cosmin_tanase82 scrie:Salutare!
O sticluta cu oja costa 2 lei. Pentru marcare poti folosi un ac cu gamalie. Ai grija sa nu manjesti prea tare matca pentru ca daca depaseste zona de pe torace (spate) atunci moare pe loc. Sunt convins ca oricine iti va spune sa incerci intai pe trantori sa iti poti forma mana. Poti folosi si un dispozitiv de imobilizat matca sau poti incerca sa o prinzi de aripi cu mana dreapta, apoi cu aratatorul si degentul mare de picioare. Dupa ce o marchezi o poti pune intr-o cutie de chibrituri inchisa dar sa poata intra aer in ea. Cutia o pui pe ramele din stup si astepti 10-15 minute pentru ca albinele sa se obisnuiasca cu mirosul si sa nu sara pe matca sa o omoare. Cam atat...este mai simplu decat pare. Incearca si ai sa vezi.

Am incercat si eu chestia asta tinand cont ca asa a procedat si prietenul meu Cosmin cu prima mea matcuta care o am si acum..inca isi face treaba bine. si...SURPRIZA albinutele mi-au omorat matca.Probabil m-am grabit si i-am dat drumul prea devreme.:)
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde M STEFAN » 24 Sep 2012, 21:31

:lol: buna dupa parerea mea iai taiat aripa prea mult si albinele au vazuto asa schilodita si au crezut ca e inutila,taei aripele pe o parte dreapta sau stinga cam de la jumate eu fac asta de 5 ani si nici odata nu am dat gres
Abinute Albinute,ce ne-am face noi daca na-ti fi voi
M STEFAN

Mesajde Dragos2006 » 24 Sep 2012, 21:37

Niciodata nu am inteles treaba cu mutilarea reginei , cum ar fi si la apicultor sa i se rupa o mana. CICA oamenii ar avea constiinta si ratiune...
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Cristian IONITA » 24 Sep 2012, 21:40

Dragos2006 scrie: ..... CICA oamenii ar avea constiinta si ratiune...

:mrgreen:

cine vorbeste .... ala de a ponegrit in fel si chip acest forum ( gainaritul era doar alintu' ).... care a jurat pe ceru si pamantul ca nu va mai scrie aici .... si uite acum ce face pe fecioara nevinovata .....
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde nae » 26 Sep 2012, 19:58

Nu marchez matci (la 30-40 /an ) ,cum marcheaza ciobanul 1000 de mioare !?
M-am certat cu un vanzator de matci mai bine de 30 ' sa nu mi le marcheze ...
Daca le vinzi trebuiesc marcate ,daca ai 500- X trebuiesc marcate ,daca nu .. de ce ?
Exista riscul s-o strivesti sau sa-i dai un miros fatal ? Da .(markerul se sterge /oja daca nu ai rabdare sa se usuce e fatala /fuge cu mirosul tau pe ea )
Sper sa n-o vrei marcata S-O vezi ca lesin .
D-lor , de ce nu intrebati :''-Cum sa fac 100 Kg sau mai mult /fam/an ''?
nae

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR