buna seara!
dupa ce am incarcat si descarcat 80 de stupi, si vad cu un singur ochi ca celalalt este deschis cu ajutorul unei scobitori, si dupa o absenta de postari de circa 3 luni, sa imi fie si rusine, nici nu stiu cu ce sa incep, ca am multe de spus.
ca tot romanul muncitor mi-am cautat de lucru prin alte zari si tari,..si mi-am gasit..unde credeti....tot la albine.:

...daca anul trecut puneam intrebari prin stanga prin dreapta, citeam rasfoiam forumul, si ma mandream cu cei 8 roi ai mei trecuti iarna, si asteptam cu nerabdare primavara, ei bine primavara ma gasit in italia, si la 5 apilie am intrat in priza serios de tot, la peste 600 si ceva de familii de productie,si peste 500 de roi, am inteles din plin ca "mierea pt noi apicultorii este amara".
aici lucrez cu dadant si magazine, dadant la modul intensiv, timpul este scurt si avem multe de facut, pe langa 60 de familii lucrate zilnic, roi artificiali, si controlat de matci fecundate,...mai nimic nu avem de facut, asta insemnand o zi normala de lucru,...o zi mai grea este cand ii mutam,...sincer...ne rupe.
am coleg tot un roman, si impreuna cu noi lucreaza si patronul cot la cot, aici am noroc, amandoi sunt baieti deosebiti, si nu se face diferenta ca eu sunt angajat si el patron,...aici am un avantaj f mare.
plus ca am invatat foarte multe secrete care aici nu le-am gasit, dar care se stiu si se tin la "blat".
ce va pot spune despre lingustica si baukfast?.......poate stiti, poate ati avut asa ceva pe langa casa, sau doar ati citit,..ei bine, eu atat spun..sa ne traiasca albina noastra carpatina, cand ridicam rama acasa una nu zbura sa faca scandal,...aici lingustica ies ca migurile dintre rame...cu toate ca din rasputeri seful se chinuie sa amelioreze agresivitatea lor....plus ca mananca foarte mult,o familie puternica cu 11-12 rame de puiet, combinat cu 3 zile de ploaie a mancat o jumatate de cat capacit, mai ia catul "mihai" daca mai ai ce lua!!...roitoare sunt, botci adunam in aprilie o galeata pana la 12....daca nu au cules raman doar sarmele din fagurele artificial, (asta este un secret...folosim fagurele artificial pe post de gps)...daca cineva a mai folosit lingustica si are alta parere fata de a mea, il las cu parerea lui..

), eu lucrez zilnic cu rasa asta, si ma omoara cu zile intepaturile lor,...asta ziua, ca noaptea ma omoara tantarii..

..sunt tot un poligon de tragere 24/7.
baukfast...3 caturi pline in 8 zile..la cules intensiv, nu chiar asa de agresiva ca lingustica dar totusi este, prb la ea ca atunci cand lucrezi in cuib te lasa in pace, dar cand ii lu-am mierea dam de dracu, trag blugii peste combinizon, si albinele le dau jos cu peria de pe masca ..(nu glumesc)...caturile le suflam nu stam cu periuta rama cu rama, cand intram la extras in jur la 300 de caturi la zi are nu are miere lu-am tot, si mutam.
sunt si zile cand nu le recunosc de cat de cuminti sunt, dar sunt rare...tare rare.
in ceea ce priveste conditiile de extractie...atat va pot spune...sunt conditii adevarate, 2 centrifugi de mare capacitate, masina de descapacit, maturatoare de 1- 2,5 si 5 tone, mierea de cat nu se combina cu mierea de cuib, totul ca la manual, intrii acolo si nu mai vrei sa iesi..
atat pt seara asta maine iar incarcam si descarcam, daca voi fi in stare am sa continui povestea maine seara.
PS: roii de acasa acum sunt pe 7 -8-9 rame (dadant) ..deci merg inainte.