Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde paul » 15 Mar 2012, 22:56

Badea Alin scrie:Și eu am pățit-o anul trecut. le-am dat lapte praf în exterior și nu s-au atins de el chiar dacă nu aveau polen îîn natură. Secretul l-am aflat mai târziu de la nea Gică.

Si ... nu ne spui si noua ???
SECRETUL ?!... ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde valentin » 15 Mar 2012, 23:11

puneti un pumn de tarite unu de uruiala de porumb si amestecati laptele praf.dacanu va place sa numi dati niciun ban.Sau pur si simplu amestecati laptele cu rumegus
valentin

Mesajde popik50 » 15 Mar 2012, 23:14

Badea Alin scrie:
bobby_76 scrie:
Badea Alin scrie:Să înțelg că esti din Mehedinți, localitatea Vrancea. Pune localitatea la avatar să nu te i-a lumea la șuturi.
Eu zic să nu-ți fac probleme de puiet, pentru că dacă nu a crescut până acum (datorită timpului nefavorabil) înseamnă că albina este mai puțin uzată și trăiește mai mult. Important este ce-o să urmeze. După cum se anunță vremea pe la noi, dacă le stimulăm cu ceva proteină probabil că o să „explodeze” în câteva zile! S-ar putea să greșesc, dar ... părerea mea!

Asa este. De fat sunt din Severin, stupina este la Vrancea. O sa incerc sa caut cum sa fac aceasta setare.
Sunt nou membru al forumului (asta nu inseamna ca nu ati fost cititi pana acum :D)
Referitor la ponta, ma gandesc ca introducerea de turte proteice, acum, este oarecum nejustificata, mai ales ca de afara a cam incept sa vina polen, putin. (Branduse, viorea si alun, cred). Mai mult, am folosit cateva turte proteice feed-bees, cred (s-ar putea sa ma insel asupra denumirii exacte a produsului) de care albina nu s-a atins. Asta sapt care tocmai ce a trecut. Aportul extern de polen, in mod natural, asa cum ii place familiei, poate fi un declansator major pt ponta. ramane de vazut sapt aceasta. Problema este insa ..vantul, bate la noi ca la nebuni!!! Pe Dunare, imaginati-va..

Ai dreptate, nu se mai justifică acum înlocuitori de polen.
Și eu am pățit-o anul trecut. le-am dat lapte praf în exterior și nu s-au atins de el chiar dacă nu aveau polen îîn natură. Secretul l-am aflat mai târziu de la nea Gică.

Pai daca pui laptele praf singur normal ca nu se atinge de el . Trebuie amestecat cu uroaie de grau sau faina de soia sau chiar malai si sa vezi cum se schimba situatia. ;)
popik50

Mesajde bobby_76 » 16 Mar 2012, 21:37

Pai daca pui laptele praf singur normal ca nu se atinge de el . Trebuie amestecat cu uroaie de grau sau faina de soia sau chiar malai si sa vezi cum se schimba situatia. ;)[/quote]

Am aici in zona un apicultor f batran. cred ca au trecut peste el 50 de ierni, in stupina, normal. (face 85 ani daca nu ma insel)
VASILIU, sau Nea' Vasile, din Gura Vaii (cei din zona n-au cum sa nu-l cunoasca) Are asa, niste vb de duh. Odata, vazandu-ma mihnit de o situatie in stupina, imi zice : "lasa dom' inginer..dumneata esti om cu carte, cu ratiune, stai linistit, esti tanar domnule..ai timp sa inveti.." :DD
Sincer, nu am incercat lapte praf, dar faza cu uroaiele sau malaiul are si logica, daca ne gindim bine, si e buna de bagat la cap.
bobby_76

Mesajde Badea Alin » 16 Mar 2012, 23:05

paul scrie:
Badea Alin scrie:Și eu am pățit-o anul trecut. le-am dat lapte praf în exterior și nu s-au atins de el chiar dacă nu aveau polen îîn natură. Secretul l-am aflat mai târziu de la nea Gică.

Si ... nu ne spui si noua ???
SECRETUL ?!... ;)

măi, eu încă nu l-am încercat dar cică ar trebui să le dai puțin pe la „nas” și apoi să te ții ...
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde augustin » 17 Mar 2012, 11:01

de la Gica adunate apoi te tzeava date:
Neamul asta de albine are o mare hiba care este in acelasi timp si un mare avantaj.
Cresterea masiva de puiet incepe odata ce albinele aduc primul polen.Poti sa le dai si lapte de presura amestecat cu ginseng inainte ca puiet cresc tot atata cat vor ele fara aport de polen.
De-a lungul anilor am incercat cu diverse amestecuri proteice incepand cu luna februarie,rezultatele insa au fost sub asteptari.Sau altfel spus costuri mari,munca multa si rezultate care nu meritau efortul.Cand am realizat ca iarna albina trebuie lasata sa stea linistita s-au schimbat lucrurile in bine.Am incercat sa iernez colonii puternice cu hrana suficienta astfel incat sa ridic capacul cand infloreste cornul.
In acest moment incep hranirile cu lapte praf dat in sirop 1/1.Daca culesul de polen este mai slab dau 1kg lapte praf amestecat cu 8 litri de sirop.Daca culesul de poln e bun dau mai putin lapte praf in sirop..
Am zis de albina.Populatia de iernare rar ajunge la 20000 de indivizi.In schimb primavara colonia are o dezvoltare exploziva daca are rezerve bune de miere si aduc polen.Daca mai stimulam si noi e minune.
Laptele praf pentru vitei asa cum se gaseste la farmaciile veterinare are tot necesarul de vitamine.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde nae » 17 Mar 2012, 21:47

Laptele dv. ce masa proteica are ? Am vazut cu 23% proteina bruta si am cumparat cu38 %PB ,dati reteta nu in Kg lapte ci Kg PB din lapte , multumesc .
nae

Mesajde Badea Alin » 17 Mar 2012, 23:00

nae scrie:Laptele dv. ce masa proteica are ? Am vazut cu 23% proteina bruta si am cumparat cu38 %PB ,dati reteta nu in Kg lapte ci Kg PB din lapte , multumesc .

normal PB undeva în jur de 25 % (mai exact 25,2%). Tu ai cumparat lapte praf degresat.
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 17 Mar 2012, 23:04

augustin scrie:de la Gica adunate apoi te tzeava date:
Neamul asta de albine are o mare hiba care este in acelasi timp si un mare avantaj.
Cresterea masiva de puiet incepe odata ce albinele aduc primul polen.Poti sa le dai si lapte de presura amestecat cu ginseng inainte ca puiet cresc tot atata cat vor ele fara aport de polen.
De-a lungul anilor am incercat cu diverse amestecuri proteice incepand cu luna februarie,rezultatele insa au fost sub asteptari.Sau altfel spus costuri mari,munca multa si rezultate care nu meritau efortul.Cand am realizat ca iarna albina trebuie lasata sa stea linistita s-au schimbat lucrurile in bine.Am incercat sa iernez colonii puternice cu hrana suficienta astfel incat sa ridic capacul cand infloreste cornul.
In acest moment incep hranirile cu lapte praf dat in sirop 1/1.Daca culesul de polen este mai slab dau 1kg lapte praf amestecat cu 8 litri de sirop.Daca culesul de poln e bun dau mai putin lapte praf in sirop..
Am zis de albina.Populatia de iernare rar ajunge la 20000 de indivizi.In schimb primavara colonia are o dezvoltare exploziva daca are rezerve bune de miere si aduc polen.Daca mai stimulam si noi e minune.
Laptele praf pentru vitei asa cum se gaseste la farmaciile veterinare are tot necesarul de vitamine.

Așa este Augustin, îmi aduc aminte când nea Gică ne spunea că substituenții se introduc numai după ce se găsește și polen. O seară plăcută!!!
Badea Alin

Mesajde augustin » 17 Mar 2012, 23:36

Foarte slab incepultul de anul asta... 3-4 rame de puiet la cei mai buni. Media la 2 rame de puiet. Cules destul de bun la polen. trebe stimulare. bag un citat pe care il aplic vineri-sambata:

'' In acest moment incep hranirile cu lapte praf dat in sirop 1/1.Daca culesul de polen este mai slab dau 1kg lapte praf amestecat cu 8 litri de sirop.Daca culesul de poln e bun dau mai putin lapte praf in sirop..
Laptele praf pentru vitei asa cum se gaseste la farmaciile veterinare are tot necesarul de vitamine.''
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 17 Mar 2012, 23:37

un kil de lapte praf la 8 l sirop.
asta fac ACUM , vedem mai departe...
augustin

Mesajde bobby_76 » 18 Mar 2012, 10:04

augustin scrie:Foarte slab incepultul de anul asta... 3-4 rame de puiet la cei mai buni. Media la 2 rame de puiet. Cules destul de bun la polen. trebe stimulare. bag un citat pe care il aplic vineri-sambata:

'' In acest moment incep hranirile cu lapte praf dat in sirop 1/1.Daca culesul de polen este mai slab dau 1kg lapte praf amestecat cu 8 litri de sirop.Daca culesul de poln e bun dau mai putin lapte praf in sirop..
Laptele praf pentru vitei asa cum se gaseste la farmaciile veterinare are tot necesarul de vitamine.''

intr-adevar, slab si pe la noi. Ne-a cam rupt elanul asta. Sa vedem insa cum decurge ac saptamana, cu polen, stimulare pe miere/sirop si lapte praf.
Eu am pus laptele praf afara dupa metoda lui Valentin : ""puneti un pumn de tarite unu de uruiala de porumb si amestecati laptele praf.dacanu va place sa numi dati niciun ban."". Imi pare rau ca nu am avut aparatul foto la mine...asa ceva n-am mai vazut!! langa trocurile cu lapte praf, am pus si eu, saculeti cu miere (din cei care-i bag in stup, cristalezata) in ideea de a "orienta" putin albina. Dupa 5 min (deci nu exagerez, exact atat) albina era strict pe lapte, pe miere doar niste ...muste. Precizez ca nu am pus pe urdinisuri nimik, ca sa "invat albina" cum spuena nea Gica, n-am avut cand...deja erau pe el!!
Acuma, ce efect va fi aspura puietului, ramane de vazut, dar de luat laptele...va spun, bazaia albina ca la salcam!! (normal si pe fondul mierii din saculeti, din stupi)
Sunt sigur, ca, astazi, in jur de ora 11 (asa le-am dat ieri) ma astepta pe pozitii :DDD.
vb.
bobby_76

Mesajde stroe » 18 Mar 2012, 20:14

Eu nu inteleg cum de nu ia laptele, drojdia sau soia din troc fara invitatie. La mine mai avea un pic si-mi luau sacul din mana :) , se asezau pe mana cu care am luat din sac si am pus in troc dupa care in cinci minute au acoperit toate tavile.
stroe

Mesajde ilalexandru » 18 Mar 2012, 20:46

Le-am amestecat faina de soia cu niste lapte praf. Ca sa le ademenesc, le-am pus si niste miere in tavita. Nici macar nu s-au apropiat de ea. De 3 zile o tin in fata stupilor si nimic. Oare de ce?
ilalexandru

Mesajde Mishu05 » 18 Mar 2012, 22:33

"Nenea" Alexandru ( ca sa il parafrazez pe Bunka ca tot suntem de-o varsta) pune dom'le la numele matale locul de unde esti sa stim si noi ce sfaturi dam. Pai poate la tine au adunat polen mai mult decat prevede legea si au in rame, ce sa se mai atinga de chestii din astea "artificiale" :) Ele isi vad de treaba lor ca au fost harnice in toamna si tu te dai de ceasul mortii ca vine ploaia si strica reteta..:)
La una din vetrele mele adunau azi rumegus..:) Nu cred ca avem de ce sa ne facem griji stie albina ce si cum.
Mishu05

Mesajde laur80 » 18 Mar 2012, 22:42

Faina de soia cu lapte praf le-am dat si eu,plus ca am stropit si cu niste sirop peste continut......nimic,le asteptam degeaba,in schimb bagau polen binisor.
laur80

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR