Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Agresivitate albine

Mesajde catalin_valenii » 19 Mar 2012, 21:01

Astazi m-am uitat in cuibul catorva familii de albine si am fost neplacut surprins sa vad va sunt foarte agresive, veneau roi sa intepe si culmea nu numai pe mine in stupina ci si pe la vecini deoarece au venit la mine sa ma intrebe ce le-am facut de sunt asa rele dar nu le-am facut nimic . Care o fi cauza? Poate cineva sa ma lamureasca?
catalin_valenii

Re: Agresivitate albine

Mesajde jonny_it » 19 Mar 2012, 21:14

catalin_valenii scrie:Astazi m-am uitat in cuibul catorva familii de albine si am fost neplacut surprins sa vad va sunt foarte agresive, veneau roi sa intepe si culmea nu numai pe mine in stupina ci si pe la vecini deoarece au venit la mine sa ma intrebe ce le-am facut de sunt asa rele dar nu le-am facut nimic . Care o fi cauza? Poate cineva sa ma lamureasca?

In aceasta perioada sunt putin mai agresive. Si eu astazi mi-am luat cel putin 50 de intepaturi si nu am facut mare lucrare la ele :lol: le-am suportat fara probleme totusi am primit 2 si in gat pentru ca aveam masca lipita de piele. Daca vedeti ca nu mai postez sa stiti ca am murit :lol:
jonny_it

Mesajde Minoiuf » 19 Mar 2012, 21:17

Asa e sunt putin cam agresive in perioada asta, dar sa vina vecinu sa ma intrebe ce le -am facut..... Ori sunt rele ori e face vecinu misto de tine.
Minoiuf

Mesajde Bee Happy » 19 Mar 2012, 21:20

Nu cumva a batut astazi vantul puternic in Valenii de Munte?
Sau au rezerve putine, sau si una si altele.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde teinegru64 » 19 Mar 2012, 21:26

Si eu am fost la vecini .....Dumnezeu cu mila...Traiasca forumu cu stimulentele lui ....De preferat la troaca.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde catalin_valenii » 19 Mar 2012, 21:34

Pai ce relevanta are daca bate vantul? A adiat vantul dar nu de speriat. Daca nu au rezerva sunt nervoase?
Au mancare destula.
Referitor la vecin a venit unul la mine care avea acul infipt in pleapa ochiului drept deci nu e balarie :D
catalin_valenii

Mesajde sakala » 19 Mar 2012, 21:36

si eu am intampinat aceeasi probleme cu agresivitatea mi-am luat vreo cateva intepaturi intradevar batea vantul nu foarte tare rezerve mai au in rame plus turta in cap ;) si eram nedumerit de ce sunt asa agresive?
cei care stiu pot da detalii dc sunt agresive?
Ultima oară modificat de sakala pe 19 Mar 2012, 21:39, modificat 1 dată în total.
sakala

Mesajde catalin_valenii » 19 Mar 2012, 21:37

de teinegru64 » 10 minute în urmă

Si eu am fost la vecini .....Dumnezeu cu mila...Traiasca forumu cu stimulentele lui ....De preferat la troaca
adica? :?:
catalin_valenii

Mesajde catalin_valenii » 19 Mar 2012, 21:38

Ma gandesc ca multe sunt batrane si sunt mai rele acestea pe ultima suta de metri :lol:
catalin_valenii

Mesajde Mishu05 » 19 Mar 2012, 22:52

Ale mele cred ca au mancat ceva asta toamna ca sunt foarte cuminti. Am umblat in vreo 30 de fam ieri si nu m-a intepat una. Nici macar tentative parca eram in timpul culesului de salcam. Polen nu aduc inca, mancare mai au..cuminti-cuminti. De abia la final cand faceam curatenie printre stupi m-a intepat una ratacita in deget..sa nu zic ca am fost la albine si nu am fost "compostat". Intr-adevar a fost cald, fara vant, soare stralucitor. Am lucrat de pe la 2 pana pe la 4 dupa-amiaza, lejer.
Mishu05

Mesajde MyBees » 19 Mar 2012, 23:01

Si eu am lucrat zi la 17 familii. Dintre acestea vreo 3 au fost mai agresive, restul cuminti ca fetele batrane...
Eu peste iarna am avut probleme cu pitigoii la cateva familii si am pus agresivitatea acelor familii pe seama stressului de peste iarna. Nu am monitorizat exact, dar cam acele familii cred ca erau mai agresive.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Geangu Cristian » 19 Mar 2012, 23:03

Salutari si eu am umblat toata ziua la ele de la oprele 11 pana la 13 a fost super dupa aceea a inceput vantu sa bata tare si au aparut si norii care erau foarte negri si vreo 2-3 ore a tinuto tot asa pana la 15 dupa aceea a fost soare pana a apus nu am luat nici o intepatura pana la orele 16 cand mai aveam cca 6 familii de verificat si facut curatenie (ceva resturi de la capaceala si folii di pungi de la turte, ca albina moarta o carase )am luat intepaturi cca 15-20, banuesc ca de la 16 a fost mai multa culegatoare intoarsa cu polen pana atunci dadea senzatia de cules erau foarte cuminti am umblat pana sa inserat am unificat unul deabea se mai vedea ,asta este nu mi sau parut agresive fata de alta data mentionez ca le-m gasit cu rezerve bune de hrana(miere) si cu cate 2 rame de puiet in medie si au pontat la greu ieri si azi mau surprins placut fata de iarna care sofi terminat sau nu??
bafta si sanatate!
Geangu Cristian

Mesajde dorindafi » 19 Mar 2012, 23:11

catalin_valenii scrie:Astazi m-am uitat in cuibul catorva familii de albine si am fost neplacut surprins sa vad va sunt foarte agresive, veneau roi sa intepe si culmea nu numai pe mine in stupina ci si pe la vecini deoarece au venit la mine sa ma intrebe ce le-am facut de sunt asa rele dar nu le-am facut nimic . Care o fi cauza? Poate cineva sa ma lamureasca?

cum au spus colegii,shi adierea vantului e unul din motivul agresivitatzii
dar incearca sa le faci 1/2 stimulari cu miere ori sirop shi vei vedea cum se potolesc
dorindafi

Mesajde luca silviu » 19 Mar 2012, 23:18

o metoda eficienta de a calma albina, este de a da doua fumuri cu afumatorul pe urdinis, cu un minut inainte d a ridica capacul stupului in care urmeaza sa lucram
luca silviu

Mesajde bobby_76 » 19 Mar 2012, 23:32

punem agresivitatea pe seama factorilor obiectivi: vreme improprie pt umblatul in stupi (vant, frig, innourat-presiune atm), varsta albinelor, rezerve insuficiente si cules pauza. O familie cu probleme este agresiva, una care are tot ce-i trb si totul e ok e cuminte ca un roi de muste; sunt deasemenea familii mai agresive din fire, genetic, cu un raspuns f rapid la ceea ce se intampla in jurul stupului.o alta cauza ar putea fi un usor furtisag, cand in familii deja s-a dat alarma, si sunt f vigilente
Dar trebuie sa luam in seama si factorii subiectivi: modul de lucru in stupi, deranjul provocat, mirosul, transpiratia, parfumul, lenorul din haine, etc. Unde mai pui ca, toata lumea stie, cand te musca una..e musai sa mai vina si altele, mirosul veninului fiind perceput ca atare de albina. Omori albine la manevrarea ramelor/capacelor???..pai sa fii sigur ca te ataca! Bruschezi stupul, lucrezi "cu mana grea??..e normal sa atace!! Dai cu fum excesiv?? (chiar daca nu e nevoie, )..ele stiu ce au de facut..
Cand stupul e agresiv, si e deranjat, stuparul ar trebui sa stie, au un zumzet anume, stii ca sunt puse pe atacat. Atunci le lasi in pace, pui usor capacul si treci la urmatorul..sau peste 5 familii. Daca si maine e la fel si e rau din fire, da-i putin de lucru, poti stropi ramele cu un sirop, mainile la fel etc..
Daca te musca 50 (cum s-a postat mai sus) incerca sa le vb frumos , si sa le explici: fetelor, daca o tineti tot asa, vi s-a taiat macaroana, maine pauza la troc!! (glumesc desigur:d)

Sambata si duminica ne-am bronzat in stupina. Masca doar pe post de parasolar. E drept, albina la troc, ocupata foarte cu laptele praf. Cuminte, neasteptat de cuminte. Doar 3 in 2 zile, una de ochi stg, alta a facut simetrie cu ochiul drept si una de ureche. Pe seara intr-adevar, erau rele, toate, in stupina. Se terminase cocaina din trocuri, cred ca de asta
va salut si spor la treaba!
bobby_76

Mesajde mircea.ilie » 20 Mar 2012, 12:33

Va salut
Agresivitatea am observat-o si eu dar nu la interventia in stup , ci la o zi dupa. Simbata 17 martie la 22 grade am facut revizia tuturor familiilor (30) rama cu rama: intors rame, vazut matca, numarat rame cu puiet desi a fost ff usor asta si restrans cuibul , la sfirsit pus hranitor si 150 ml sirop desi au si turta proteica de 1 kg aproape consumata. In tot timpul asta abia citeva intepaturi de control si asta fara fum.
situatia s-a schimbat a 2 a zi duminica. M-am dus sa mai restring si urdinisele dupa putere si desi nu am deschis nici un stup am luat mai multe intepaturi decit cu o zi inainte. Alergau pina si ciinii din curtea stupinii. Ma intreb ce or fi patit cei ce lucreaza acolo luni si azi :D ? inca nu am primit vreun telefon......
cu stima si spor la stimulat!!
mircea.ilie

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR