aurelt60 scrie:Bininteles ca a fost furtisag, deoarece nu prea este cules si inclusiv albinele din stupul alimentat au inceput sa caute posibile surse desi sursa era chiar din stupul lor(ele transmit una alteia ca au descoperit o sursa sub 100m. si atunci incearca sa o gaseasca) binenteles ca nu va gasii decit ceilalti stupi pe care -i etaca, deaceea se da de mincare dupa amiaza tirziu pentru a nu declansa furtisagul. Asta o spun (ca stan patitul) am facut si eu gresala asta si nu stiam cum sa ies din ea. Este deajuns ca prin manevrare se se scape citeva picaturi in jurul stupilor si incepe nebunia. Mare atentie pe viitor.
boneradius scrie:Buna ziua dragi apicultori, va saluta un incepator care a intampinat o problema sambata la cei trei stupi ai sai. Sambata ,17.03.2012, la o temperatura de 15 C am decis ca ar fi momentul sa intervin asupra stupilor doar pentru a aplica 3 turte energo-proteice.Dupa ce am aplicat turtele am constatat cu stupoare ca a inceput o lupta ca la Rovine intre familiile e albine si am inceput sa simulez ploaia cu o galeata si o matura. Unde credeti ca am gresit ?!
nae scrie:boneradius scrie:Buna ziua dragi apicultori, va saluta un incepator care a intampinat o problema sambata la cei trei stupi ai sai. Sambata ,17.03.2012, la o temperatura de 15 C am decis ca ar fi momentul sa intervin asupra stupilor doar pentru a aplica 3 turte energo-proteice.Dupa ce am aplicat turtele am constatat cu stupoare ca a inceput o lupta ca la Rovine intre familiile e albine si am inceput sa simulez ploaia cu o galeata si o matura. Unde credeti ca am gresit ?!
Cand merg in stupina trec prin fata stupilor indiferent de treaba ; urdinisul spune multe daca e privit :
-puiet varos /pitrificat ,
-puiet cu aripile arse -varroa ,
-larve ''supte '' -lipsa hrana /alt motiv,
-albine agitate /''ventileaza''/nu aduc polen -n-au matca ,
-albine agitate (incarligate ...),urme de miere pe scandura de zbor -furtisag ,
-albine ghemotoc pe scandura sau jos -in mijloc matca ...
Furtisagul era declansat inainte sa-i deschizi ;cand ai ridicat podisorul/folia s-au ridicat si hoatele dar n-ai realizat ..ai dat cu fum , mai tarziu cu apa .
Trebuia descoperita fam. pradata (de ce e pradata ?) ,rezolvata problema (n-are matca /n-are albina ...) .
Cand nu locuiesti langa stupina nu vezi multe ''semne'' -albina curata ...
boneradius scrie:Ieri am facut revizia celor 3 stupi, la doi stupi am fost foarte multumit si pentru ca am observat matca si puietul capacit si larvar.La al 3-lea stup in schimb...4 pumni de albina moarta pe fundul stupului am scos, nu am observat matca ( posibil sa fi fost printre decedate ) insa stupul se prezenta ok , nu am observat albine bezmetice sau semne ca fiind orfan. Probabil si lipsa de experienta, probabil si faptul ca nu am vazut niciodata live ( exceptie facand filmulete dupa youtube ) semnele unei bezmeticiri sau plansetul albinelor....nu stiu ce sa fac mai departe pentru a incerca salva stupul respectiv. Mentionez ca am vazut cateva celule de puiet capacit.
mihai cl scrie:Am patit la fel o matca de institut albinele ereau plecate in mare parte iar o stupina la circa 100 m care imi face probleme de fiecare data cand nu e cules se pare ca a dibuit familia subtiata pe timpul zilei si mi-a facut furtisag linistit a omorat M ,a mancat 2 rame cu puiet ne capacit. Dar se pare ca lucratoarele s-au mutat la alti stupi,se pare ca furtisagul greu il previ daca in zona sunt stupine cu famili predispuse la furtisag.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori