Cand am inceput cu albinele acum 7 ani aveam ca tot omul niste orizontali, apoi am avut dadant pe 10 rame cu fund de lemn, atunci imi aduc aminte ca nu exista an sa nu am 1-2 sau chiar 3 colonii care aveau puiet varos, era o adevarata problema pt mine pt ca nu stiam cum sa o rezolv, nu mergea nici cu micocidin, nimic parea sa nu functioneze si se pierdea mult puiet iar familia parca stagna...problemele au incetat definitiv prin anul 3 cand am pus funduri cu plasa la toti stupii, am inceput sa am stupi din ce in ce mai puternici si vara le tineam cu sita sus si jos, fara folie fara nimic, doar primavara tineam folia si toamna cand noptile erau reci...nu am mai avut nici un singur stup cu puiet varos, si nici gaselnita...asta era iarasi o mare problema...am uitat cum arata astea doua probleme in stupi.
Am mai avut o problema odata, vedeam peste tot albine prin iarba care nu puteau sa zboare, faceau salturi si misunau prin iarba, iar unele aveau aripile nedezvoltate, ciuciulitite practic...la momentul ala nu stiam ce este, dar mai apoi am aflat ca se trage de la Varoa si Virusul aripilor deformate transmis de varroa.
Cu timpul le inveti incet incet ...dar mereu ai ceva de invatat nou, sau nedescoperit inca,e un domeniu foarte complex...de aceea si dezvolta atat de multa pasiune din partea noastra.
Eu unul sunt fascinat de albina si apicultura si nu ma mai satur de studiu si experiment

...sunt putin maniac , recunosc!