Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Sfaturi pentru incepator

Mesajde antal_bee » 28 Iun 2011, 13:01

Nu inteleg de ce luati albine ca sa aiba altcineva grija de ele??! Mai ales ca sunteti doi. Oricum e cheltuiala mare cu ele apoi daca mai platesti si un om (ma gandesc la unu care are cat de cat habar). Din prima 20 de familii e cam mult. Cu spatiul nu stiu ce sa zic nu-s din zona nu ma pronunt. Va salut si spor la lectura 8-)
Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta. Pilde cap. 23 vrs.4
antal_bee

Mesajde florinjsk » 28 Iun 2011, 13:59

idea este ca voi va aruncati din prima la mult prea mult si nu veti putea face fata.
Eu cu 2 familii si ma lovesc de multe probleme dar voi cu 20.
iar in ce priveste un om care sa aibe grija de ele COSTA mie doar ca a venit sa se uite putin la ei mi-a luat 50 ron

Sfatul meu e sa incepeti ca toti incepatorii cu maxim 4 fam. si multa lectura Forumul asta e mana cereasca pt noi incepatorii.

pana nu esti mic nu poti fi mare

mult succes
florinjsk

Mesajde Adi Hodis » 28 Iun 2011, 15:25

marinicad2002 scrie:am onoarea sa va salut!
impreuna cu un prieten, intentionam ca din primavara lui 2012 sa avem albine. Pana atunci, ...

Salutam si noi
... pina atunci ... deocamdata esti pe tarlaua ( pagina ) colegului Yojen ... uite :
Yojen scrie:Am venit de pe forumul mai vechi, acolo nu mai pot posta nush ce se intampla. :?:

Te rog deschide-ti o alta pagina si acolo va fi " istorioara " proprie.

PS
Ceea ce vreti voi, cei doi pretini, nu se mai numeste apicultura ci o colaborare in care voi aveti albinele iar altul lucreaza cu ele ... adica voi shefii sa luati caimacu ... a ?.
Si altu´ se alege cu intzepaturile si munca.

PPS
Hai ca va intretzin eu albinele, pastoral, tratamente, schimb de matci, extractii, iernare, tot-tot ... da´ iau eu caimacu ca deh, eu rup si osu´ ... vreti asha ?. :roll: :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde TROJAN » 29 Iun 2011, 22:04

Va Salut!
am si eu o intrebare. cind ne ducem sa cumparam familii de albine la ce trebuie sa ne uitam casa nu dam kix mai apoi :D :idea: Multzumesc anitcipat!
TROJAN

Mesajde un OM » 29 Iun 2011, 23:18

Matca, puiet capacit, pastura si ceva miere.
un OM

Mesajde Yojen » 06 Iul 2011, 07:49

am pus rame la crescut acum la tei, un stupar bun din sat a precizat ca ramele se pun cu sarma spre cuib, prin carti nu scrie nimic de acest lucru si pe care am mai intrebat au zis ca ei nu tn cont de lucrul acesta. voi ce parere aveti?
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde Yojen » 11 Iul 2011, 14:02

Am un roi care a fost facut artificial cu botci, dar nu l-am intrebat pe romanu de unde am luat cand l-a facut, acu astept sa vad cand incepe pontaju la oua deoarece am numa miere in stup dintr-un capat in altu. Cladesc rame corect gagicile, sunt oleaca mai bezmetice (bazaie mai tare ) decat ceilalti 2 pe care ai am. Miercuri am zis ca ma uit iar si daca nici acum nu au nimic puiet am sa pun o rama cu puiet de la unu care-i mai harnic. Sper sa fie o matca printre albinele alea care sa iasa la imperecheat, daca nu poate isi trag alte botci.

Alte sfaturi si pareri?
Yojen

Mesajde Adi Hodis » 12 Iul 2011, 07:11

Yojen scrie:...

Alte sfaturi si pareri?

Altul ... cu metoda asta " de a-si face colonia matca dintr-o rama cu puiet " !!! :shock:

Spuneti-mi si mie, unde d***u e scrisa metoda asta ??? ... si de ce crescatorii de matci, NU FOLOSESC ACEASTA METODA :roll: ... a ??? .
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 12 Iul 2011, 07:29

Yojen scrie:...
Miercuri am zis ca ma uit iar si daca nici acum nu au nimic puiet am sa pun o rama cu puiet de la unu care-i mai harnic. Sper sa fie o matca printre albinele alea care sa iasa la imperecheat, daca nu poate isi trag alte botci.

Alte sfaturi si pareri?

Uite Yojene ... la ce vrei tu sa ajungi:
Adi Hodis scrie:
ves.lucian.zabrani scrie:ce pot sa-ti mai spun : anul trecut la inceputul lui august gasesc intr-o familie botci de salvare . banuiesc ca am matrasit matca fara sa vreau .
ce sa fac ???? il rup in doua !!!5 rama raman pe loc , 5 le duc la 10 km distanta .
TARZIU , FOARTE TARZIU DAR AM INCERCAT ~!!! in roiul care a ramas acasa si in celalalt din botcile de salvare am vazut matca tanara in fiecare !
in cel de acasa matca nu s-a mai intors de la imperecheat , in celalalt gasesc oua si larve .
cel de acasa fiind fara matca il unific cu unul mai slab , celalalt dupa o luna il duc acasa si il urmaresc
mi s-a parut asa de harnic incat l-am numit FAVORITUL .
IMI SI INCHIPUIAM CA ANUL ASTA IL INMULTESC DE NU STIU CATE ORI !!!
anul asta favoritul este CEL MAI SLAB . abia a iesit din iarna . si acum dupa rapita ,salcam , amorpha si floarea soarelui in prezent TOT CEL MAI SLAB ESTE !!!
probabil vina o poarta matca , ea fiind dintr-o botca de salvare si albinele nu stiu de ce nu au vrut sa o schimbe !!!

No´ acuma ai vazut ce inseamna matca din botca de salvare !
D´aia se complica crescatorii de matci cu alte metode ... vorba unui mare apicultor " dati-mi o matca buna si va dau productii bune ! " ... deci matca ... conteaza ... ;)

PS
Postare de pe alt topic ... numa´ buna de EXEMPLU.
Mai faci asa ? :roll: :)
Adi Hodis

Mesajde Yojen » 12 Iul 2011, 08:06

:cry: :cry: :cry: :cry: AJUTOR!!!! ieri cand am ajuns de la servici acasa am gasit o lada rasturnata in gradina,era 4 metri departare de locul unde era asezata si cu fundul in sus, cred ca matca a fost storcita, ce sa fac sa conving albinele sa intre inapoi in lada ??? Mai au vreo sansa sa traga vreo botca ? sau sa ma duc sa caut o matca sau poate gasesc la ora asta tarzie o rama cu botci?? :cry:

Rog raspuns urgent
Yojen

Mesajde Arhivistu » 12 Iul 2011, 08:46

Pune lada la locul ei ca intra albinele singure in ea,nu ai de une sa stii ca a murit matca, daca nu o vezi acum,mai stai vreo 2 3 4 zile si dupa aceea cauti si vezi daca gasesti oua de o zi...daca nu sunt inseamna ca nu mai ai matca.In acest caz de preferat ar fi sa gasesti o matca imperecheata,daca nu o botca iar daca nu ai nici botci o sa isi traga ea botci de salvare.Salut si numai bine!
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Adi Hodis » 12 Iul 2011, 10:00

Arhivistu scrie: ... iar daca nu ai nici botci o sa isi traga ea botci de salvare.Salut si numai bine!

Desi am postat mai sus un exemplu, patzit de colegul Lucian ... vad ca se mai da sfatul cu botci de salvare ... faceti care cum credeti ...
Eu NU FAC ASA SI NICI NU RECOMAND.

Mai degraba as uni cu alta colonie mai slabutza.
Adi Hodis

Mesajde ciprianP » 12 Iul 2011, 17:42

De curiozitate, cum a ajuns lada sa fie rasturnata si mai ales la 4m de unde era inainte ?

Am avut si eu o patanie mai demult cu niste lazi rasturnate de un vecin 'afumat' dar nu au murit matcile ca lazile erau bine inchise (capac cu balamale si inchizator, salteluta care fixa bine podisorul) si au cazut in fata nu pe lateral.
La rasturnare gradul de daune din cuib depinde mult de cat de bine este strans stupul. Daca nu se varsa ramele si raman relativ fixe in stup sansele de supravietuire pt albine si mai ales pt matca sunt mari.
ciprianP

Mesajde Arhivistu » 12 Iul 2011, 18:32

Adi Hodis scrie:
Arhivistu scrie: ... iar daca nu ai nici botci o sa isi traga ea botci de salvare.Salut si numai bine!

Desi am postat mai sus un exemplu, patzit de colegul Lucian ... vad ca se mai da sfatul cu botci de salvare ... faceti care cum credeti ...
Eu NU FAC ASA SI NICI NU RECOMAND.

Mai degraba as uni cu alta colonie mai slabutza.

Nici eu nu recomand matca de salvare,am spus ca de preferat ar fi o matca imperecheata sau o botca si doar ca ultima solutie sa fie botca de salvare(nu stiu de ce ai inteles tu ca l-am sfatuit ca e bine cu botca de salvare..in fine..)
Recunosc ca nu mi-a trecut prin cap in acel moment cand am scris unirea cu alta colonie care este o idee buna.Sanatate.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Adi Hodis » 12 Iul 2011, 23:59

Arhivistu scrie:... si doar ca ultima solutie sa fie botca de salvare(nu stiu de ce ai inteles tu ca l-am sfatuit ca e bine cu botca de salvare..in fine..)
...

Pai din ultima solutie ... ca el chiar intreba daca se poate ... desigur ca se poate dar e mai rau pt. colonie decat sa-i dea o matca s-au sa o uneasca cu alta mai slabutza ori sa o imparta la cateva.
S´auzim de bine.
Adi Hodis

Mesajde Yojen » 13 Iul 2011, 07:19

De rasturnat nush cum s-a intamplat eram la servici, oamenii de acasa s-au dus dimineata la strans lucerna pe deal si la 12 au venit la masa, totul era OK. Pe la 3 au plecat pe o tarla sa ude rosiile si ardeii si cand au trecut pe langa stupi o zis ca au vazut unu rasturnat. Cand am ajuns acasa l-am gasit cu fundu in sus in fata altui stup( distanta intre stupi e de 4 metri). L-am intors cum am putut, am luat vreo 30 intepaturi, deoarece stupul nu era plin cu rame (stup orizontal) plin pe jumatate 10 rame + diafragma, cand s-a rasturnat ramele s-au deplasat dintr-o parte in alata si tot ce era intre ele a murit storcit.Acum albina sta afara pe peretele exterior si vad ca pus ceara pe dinafara, am incercat sa o dau cu dalta jos pe un platou de prajituri sa o pun inauntru pe podisor, mi-a zis unu posibil sa fie matca pe dinafara si de asta ele stateau afara, dar nimic ele tot afara ies. Am o lada buna cu care vreau sa o schimb, ieri cand am ajuns acasa a fript o ploaie,nu am avut cum s aumblu, am pus doar o folie peste lada sa tina dos la albinele de pe margine. Mie frica daca nu mai e matca cand le mut din la da cu belea, albinele sa nu mai intre in aia noua pt ca nau matca. Din 3 fam cate am nu am de unde lua botci de roire.mi-e frica sa-i unesc sa nu se bata cu ceilalti sa iasa o tarasanie si mai mare. A zis ca vine un vecin sa ma ajute da ieri a plouat sper sa fie frumos azi.
Yojen

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR