Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: urgent

Mesajde cristi arad » 11 Mar 2012, 14:45

rares-apy scrie:La ultima verificare am gasit mai multe fam moarte,cred ca paduchele(cred pt ca pe albina moarta erau si cate 2,in toamna am facut 2 varachet si pus mavrirol)intrebarea,pot sa le fac la 5-6 grade varachet(lasand prospectul la o parte)A FACUT CINEVA IN PERIOADA ASTA VARACHET VFEODATA?Rog doar raspunsuri concrete,,,,,,,urgent,,multumesc

au nemtii o jucarie - vaporizator de acid oxalic care se foloseste la temperaturile acestea (dar cu precadera toamna pt a nu fi puiet necapacit ideosebi), are o actiune mai indelungata, se gaseste de cumparat pe la targurile apicole; inainte de utilizare este bine a se introduce pe fundul stupului o tabla subtire unsa putin cu ulei ca varoa cazuti dar vii sa nu mai poata urca pe rame
cristi arad

Mesajde MIHAI BALS » 14 Mar 2012, 21:42

rares-apy scrie:La ultima verificare am gasit mai multe fam moarte,cred ca paduchele(cred pt ca pe albina moarta erau si cate 2,in toamna am facut 2 varachet si pus mavrirol)intrebarea,pot sa le fac la 5-6 grade varachet(lasand prospectul la o parte)A FACUT CINEVA IN PERIOADA ASTA VARACHET VFEODATA?Rog doar raspunsuri concrete,,,,,,,urgent,,multumesc

azi am facut varachet la 35 de familii. max 2-3 varoa/fam.
MIHAI BALS

Mesajde cristi_vidican » 15 Mar 2012, 08:12

MIHAI BALS scrie:azi am facut varachet la 35 de familii. max 2-3 varoa/fam.

La ora asta, daca este varroua, e in celula de puiet. Este exact situatia din luna august, cand nu cadea aproape nimic dupa varachet. A venit apoi septembrie, cand i-am decimat. eu cred ca si in primavara nu trebuie sa ne multumim doar la un fum. sigur ca pot fi si cazuri in care tratamentul s-a facut bine, iar varroua e nesemnificativ in stup, poate chiar deloc
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Maria Roman » 24 Mar 2012, 09:42

Am si eu o mare problema. Saptamana trecuta am fost la albine si le-am dat de mancare si totul era in regula. Astazi( la mai putin de o saptamana) am mers din nou si am gasit cel mai puternic stup, pus pe 7 rame, mort :( Dar albinele nu erau moarte doar jos in stup, ci si in alveole si erau facute ghem saracutele. Eu tind sa cred ca au fost otravite de cineva pentru ca, credeti-ma, era cel mai puternic stupi dintre toti si chiar nu ma asteptam la asa ceva. Va rog din suflet sa imi spuneti si parerea dumneavoastra pentru a sti ce sa fac mai departe.
Maria Roman

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2012, 10:35

Maria Roman scrie:Am si eu o mare problema. Saptamana trecuta am fost la albine si le-am dat de mancare si totul era in regula. Astazi( la mai putin de o saptamana) am mers din nou si am gasit cel mai puternic stup, pus pe 7 rame, mort :( Dar albinele nu erau moarte doar jos in stup, ci si in alveole si erau facute ghem saracutele. Eu tind sa cred ca au fost otravite de cineva pentru ca, credeti-ma, era cel mai puternic stupi dintre toti si chiar nu ma asteptam la asa ceva. Va rog din suflet sa imi spuneti si parerea dumneavoastra pentru a sti ce sa fac mai departe.

Imi pare tare rau pentru situatia intalnita. Am trait si eu asa ceva la sfarsit de februarie cand un stup l-am gasit mort. Cel mai probabil ca al meu nu a avut matca, a papat tot si n-a mai urcat in etaj la miere.
Cum statea stupul respectiv cu mierea? La ora asta avea puiet? Cum ati facut tratamentele antivarroa in toamna? Ce mancare le-ati dat in primavara?
Legat de otravire, daca ar fi fost o sursa in apropiere, ar fi afectat si ceilalti stupi.
cristi_vidican

Mesajde Maria Roman » 24 Mar 2012, 15:34

Mai avea miere pe o rama, puiet avea dar putin si capacit. In toamna i-am facut de 3 ori Varachet la 7 zile si in decembrie le-am pus cate o banda de Mavrirol odata cu turta de apifonda. Lunea trecuta am inceput cu sirop de zahar amestecat cu protofil, era puternic si astazi le-am facut tuturor stupilor la ora 5 dimineata tratamentul cu varachet si dupa o ora, cand am vrut sa le pun din nou sirop, am observat ca numai vreo 5 albine din stupul cu pricina mai miscau, restul stupilor fiind zdraveni. Acest stup mai avea vreo 50- 100 de ml de sirop in hranitoare. Vreau sa specific ca intre rama a 3-a si a 4-a, albinele si rama avea spor de mucegai. Am fost astazi la cativa doctori si am intrebat ce s-a intamplat si toti mi-au raspuns ca nu stiu sigur ce este insa tind sa creada ca ar fi otravite cu insecticic...Insa nu imi pot da seama de ce numai acest stup a patit asa ceva.
Maria Roman

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2012, 17:27

Cel mai bine ar fi sa duceti probe la laborator. Asa puteti sti ceva mai exact.
Faptul ca albinele si rama din acea zona avea mucegai ma face sa cred ca nu e ceva recent si posibil sa va fi scapat. Mai ales daca spuneti ca stupul erau unul puternic.
In primavara aceasta ati luat stupul la un control de rutina?
Si inca ceva, legat de tratamentul antivarroa. Mavrirolul nu se pune in decembrie, ci prin octombrie. Iar Apifonda e mai bine sa se puna la sfarsitul lui februrie, acolo unde este cazul, altfel, dam de lucru albinelor, le uzam, iar in primavara vor iesi slabite. Asta din prea multa noastra grija, care uneori le dauneaza.

Mergem din aproape in aproape, poate gasim ceva
cristi_vidican

Mesajde Maria Roman » 24 Mar 2012, 17:54

Multumesc din suflet pentru sfaturile pe care mi le-ati dat. Ca un apicultor incepator, sunt inca un invatacel.Nu am putut sa fac un control amanuntit stupilor pentru ca, fiind din judetul Buzau, iarna a fost foarte grea si stupii ii am la casa de la tara, la care nu am reusit sa ajung prea mult in lunile ianuarie si februarie din cauza nametilor. Lunea trecuta doar le-am dat capacele jos si le-am pus mancarea iar astazi le-am facut varachetul de primavara si i-am hranit din nou. Nu pot inca sa ii controlez in amanunt pentru ca este destul de frig pentru albine. Voi duce probe la laborator sa vad ce s-a intamplat pentru ca alta data sa nu se mai repete. Va multumesc din nou pentru tot. Multa sanatate dumneavoastra si stupilor dumneavoastra.
Maria Roman

Mesajde laur1 » 24 Mar 2012, 18:10

incepator sunt si eu! unpic de mucegai am avut si eu in stup. am facut tratamentul cu VF.iar la 30 min.am schimbat cutia.dezinfectata. inca nu am inceput sa pun sirop.cred ca am facut bine.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde proapis13 » 24 Mar 2012, 21:49

Maria Roman scrie:Mai avea miere pe o rama, puiet avea dar putin si capacit.
.Insa nu imi pot da seama de ce numai acest stup a patit asa ceva.

Raspunsul este in cele scrise mai sus,lipsa mincare :o :!:
La un stup iesit din iarna trebuia sa ai macar coroanele ce se formeaza deasupra puietului :idea:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde balu » 08 Apr 2012, 10:28

laur1 scrie:incepator sunt si eu! unpic de mucegai am avut si eu in stup. am facut tratamentul cu VF.iar la 30 min.am schimbat cutia.dezinfectata. inca nu am inceput sa pun sirop.cred ca am facut bine.

daca ai facut VF trebuia sa mai astepti 2 zile cu mutatul in alta cutie
balu

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE