Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strategii eficiente de cules

Mesajde Crisan Dorel » 22 Mar 2012, 17:18

Crisan Dorel scrie:@kamy....eu prefer sa pun 2 matci primavara si sa nu mai umblu in cuib decat in caz de avarii sau la preg. pt iernare

Cam cand pui cea de-a 2a matca? Se dezvolta suficient pentru (rapita), salcam?
Ai nevoie de matci timpurii.

Kamy, iernezi 2 familii intr-un stup?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 22 Mar 2012, 22:47

"Asa este Gabi . Variante sunt multe, dar ele nu se aplica oriunde si oricind , ci in functie de temperatura exterioara , de precipitatii , de fenofaza plantelor, si de situatia existenta la un anumit moment dat in familiile de albine si mai important decit toate de ce vrea apicultorul sa obtina de la familiile lui de albine.
E cam mult de scris, poate la iarna ! ;)" Petre

Asa este Petre, daca nu tii cont de vreme si te preocupa doar albina deja ai gresit ...eu vb din experienta.
E bine sa stii cu albina dar tre sa tii cont de timp, anul precedent, precipitatiile din ultimele luni, temperaturi sa incerci sa ghicesti cam ce urmeaza si sa fii pe faza cu ceea ce faci...ceea ce faci azi in stupina are efecte in urmatoarele saptamani cand nu stii cum va fi vremea...deci, e loterie curata!
Ca miere multa se face numai cu albina multa stie toata lumea, mai sunt chichite legate de cantitatea de larvar din lada care deja nu mai e o chichita dar de care tre sa tii cont daca vrei sa umpli butoaiele.
E o vorba care zice ca "nu toate gazele fac miere !" sau ca "nu albina face mierea ci stuparul"...si aici se refera la meseria pe care o cunoaste apicultorul nostru si ce stie el sa faca cu albina.
Discutia poate fi foarte vasta, de la sistem de iernare, puterea familiilor bagate la iernat...nu zice nimeni ca numai cu monstri iernati se fac productii...poti sa iernezi familii normale medii si sa faci la fel de multa miere ca unul care face unificari in toamna si ierneaza Bombe...poti utiliza familii unificate in cazul in care ai avut stupii iernati la putere medie...cat face unul cu 100 de bombe poti face si tu cu 200 de medii, sau poate chiar mai bine, limitarea zonei de puiet...aici o sa ma contrazica unii colegi insa eu nu ma refer aici la izolarea matcii pe cateva rame cum s-ar crede ci pe echivalentul unui corp ME, acolo exista spatiu suficient de ponta..66400 de celule daca imparti la 21 de zile iti iese o ponta de trei mii o suta si ceva de oua la zi, cartile zic ca ponta maxima e pe undeva pe la doua mii si ceva sa zicem 2500, dar practica ne arata ca o matca poate ponta mult mai mult de atat.
Un coleg al meu preot a izolat matcile pe un corp ME cu gratie si SURPRIZA..corpul respectiv plin de puiet toate cele 10 rame fara coronite de miere fara nic...doar una doua rame cu larvar si oua in diferite stadii restul full de capacit...DECI rezulta ca matca aia a bagat peste 3000 de oua la zi ca sa faca lucrarea aia.
Deci, sa citim carti, sa invatam dar sa ne mai uitam si la ce se intampla in realitate in lada.
Stiti cum e vb aia...viata bate filmul...asa si aici, practica arata ceva diferit fata de ce zice cartea.
Daca ai un stup provenit din unificare la cules sa zicem ME care este la 5 corpuri, cu asta faci miere daca are gaza, deci 100000 de albine, dar matcile alea nu tre sa umble aiurea pe acolo...o matca izolata pe doua corpuri sau neizolata nu o sa tina populatia niciodata la nivelul la care o pot tine doua matci izolate pe cate un corp de ME, in mod normal daca stupul provine din unificare pt cules si luam in considerare o ponta medie de 2000 de oua pe zi, desi am vazut ca ele de fapt ponteaza 3000, apoi acolo se baga zilnic 6000 de oua, adica o rama plina de ME pe zi, in 9 zile pana la capacire se baga 54000 de oua, deci vor fi in ziua 9... 48000 de oua si larve in diferite stagii si in jur de 6000 in curs de capacire, deci cam 8 rame de larvar in diferite stagii, 4 in cuibul superior si 4 in cel inferior...realitatea arata de fapt ca ponta este mai mare la zi si vor fi doar 2 rame de larvar pe cuib...ponta e oarecum in salturi, cand mai lenta cand mai puternica functie de gradul de ocupare cu puiet capacit in cele doua cuiburi...smecheria e sa ai capacit cat mai mult exact atunci cand e cules, oricum raportul intre suprafata de puiet larvar de ingrijit si populatia stupului este in favoarea culegatoarei si stupul baga miere puternic.
Am avut stupi in sezon care aveau cate 10-12 rame pline de puiet, evident cu coronite, dar chiar si asa daca iei in calcul ca o treime din rame inseamna miere in coronite si doua treimi inseamna puiet, atunci iti iese pe la 6-8 rame de puiet full fara coronite, totalul este de 66-88 dm patrati de puiet, deci 52800-70400 celule de puiet/ la 21 de zile rezulta o ponta intre 2514 si 3352...deci cam la fel cum se intampla pe corpul de ME.
Deci am lamurit-o...mai moale cu cartile ca nu prea zic adevarul la capitolul asta, daca nu credeti puneti o matca buna din stupina voastra pe un ME izolata pe un corp sa vedeti cat anume ponteaza si sa numarati celulele goale ramase pt ponta matcii, sau sa dati doua corpuri dadant unei matci bune neingradite la care eventual sa faceti o inversare de corpuri...va zic de pe acum rezultatul, ponta bate in 3000 de oua zilnic in perioada de varf.
De fapt la coloniile puternice si aici ma refer la mastodoni iernati cu ghjeme la 8-9rame stranse la ger, in perioada pomilor o sa vedeti 7-8 rame de Dadant 1/1 puiet compact si in mare parte capacit, si daca faceti inversare in pomi o sa vedeti cum baga larvar ca nebuna in corpul neouat de jos pus pe pozitia superioara.
Va zic...am avut stupi de maniera asta care inainte de salcam au avut nevoie de corpul 3, crapau de albina pe doua corpuri la papadie, daca nu dadeam corpul 3 ii vedeam prin copaci.
Cam asa se face mierea, trebuie albina multa, trebuie un anume fel de organizare a pontei in stup nu neaparat o limitare drastica dar o izolare care sa asigure o ponta de 3000 de oua la zi, deciori un corp de ME pt o matca ori daca nu, 7-8 rame de dadant pt o matca pt ca unde e puiet sa fie puiet, dar unde e mieresa fie miere...conteaza mult sa fie matca buna, sa ponteze bine, atat de bine ioncat la un moment dat sa fie capacit 80% din zona de puiet, adica ea sa poata mai mult decat suprafata pe care o are la dispozitie, si cum se elibereaza 3000 de celule ea sa ponteze imediat in 24 de ore acea zona...majoritatea matcilor in varsta de un sezon adica de vara trecuta sunt capabile sa faca asta, numai sa nu fie schiloade, handicapate sau mai stiu eu cum...toti avem asa ceva in stupine.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Mar 2012, 23:09

Care ar fi rationamentul pt care sa las o matca pe doua corpuri ME sa ponteze...ea va ponta cu predilectie in corpul doi in prima faza apoi coborand in corpul 1, in cel de sus punand miere pe laterale si facand coroane consistente, ea oricum nu poate ponta doua corpuri blana...sau poate :?: 8-) ...daca o tii pe un corp ala o sa fie blana de puiet in majoritate capacit, si aproape in permanenta in procent de 80%, si restul in sus va fi miere curata buna de extras...daca sus ai colonia doi identica treaba va fi la fel si exista o teorie verificata conform careia doua colonii la 5kg de albina vor produce cumulat mai putina miere decat o colonie la 10 kg de albina...mult mai multa.
Eu anul trecut in exact 9-10 zile de salcam din care 6-7 mai in plin si in exact 7 zile de tei restul fiind calamitat de ploi, am produs cu 40 de stupi 1,3T miere marfa in stupi mai ramanand inca cel putin 2-300kg...din cei 40 am avut cel putin 3-4 la fiecare cules care nu au dat nimic din motive de management...deci cam cu 36 de stupi in 17 zile ..1,3T marfa si restul de 2-300 kg in lazi.
Iese cam la 44kg pe stup, restul sezonului fiind un dezastru din punct de vedere al secretiei de nectar exceptand primavara care a fost buna, intre salcam si tei au fost 25 de zile de foame, la tei a fost o saptamana de ploaie si o saptamana de cules dupa care maxim o saptamana de cules la faneata si apoi seceta crancena.
Ce am patit eu cu familiile mai apoi a fost strict o problema de management defectuos dupa tei coroborat cu seceta, lipsa de hrana.
Intr-un sezon bun, as fi facut lejer 3T de miere cu stupii astia.
Daca lucri cu monstri tre sa stii ca trebuie sparti la unmoment dat, trebuie sa ai o schema de crestere si imperechere a matcilor si trebuie sa tii cont de VREME...daca nu, esti halit, din suta de mii de albine din lazi ajungi sa numeri cateva rame de gaze.
Eheeee...e grele cu treburili astea, vb unui coleg, iti ia mult sa inveti din experienta proprie, si intradevar daca ,,cauti o tehnica buna de lucru o vei gasi pana la urma si oricum rezultatele vor fi mai bune decat metoda traditionala de pune rama- scoate rama, o matca si spatiu de 18-20 r dadant.
BUNKA

Mesajde kamy » 23 Mar 2012, 20:01

[quote="Crisan Dorel
DUPA CUM SE CERE PUI IEI FACI CE VREI,a doua matca o pui de la 6-8 rame de puiet capacit,n-ar strica inainte de salcam,am iernat si 2,3, 4 intr-o lada pe cei mai slabi ii pun in mijloc dar termina mai repede mancarea asa ca trebuie avut grija,dar si daca-ticade o matca te bucuri de roiul de 2 rame,am iernat una pe 9 rame ful si la rev de primavara am gasit trantori.
kamy

Mesajde gabi bee » 25 Mar 2012, 11:43

salut bunka ! zici ca izoland in cules o matca pe un corp de ME aceasta are suficient spatiu sa ponteze pana la 3000 de oua pe zi , in timp ce in corpurile superioare este adunata mierea dar,ramele din corpul asta unde am izolat matca nu se vor bloca in oarecare masura cu polen si ceva miere , astfel reducandu-se din spatiul pt ponta ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde alt stupar » 25 Mar 2012, 21:13

gabi bee, cauta pe you tube filmuletele cu Ion Popescu )da-da, ala de-a fost mahar la Combinat)
Lucreaza cu ME-ul si spune acelasi lucru. Si... stie ce spune.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabriel.stoica » 25 Mar 2012, 21:51

Chiar daca este putin off-topic, totusi se impune o intrebare: considerati ca ME este mai eficient decat Dadant?
Din tot ceea ce am citit mai sus observ ca aceasta este tendinta. Eu am mers pe Dadant si orizontali pana acum.
Sunt printre cititorii, apicultori experimentati, opinii si strategii asemanatoare celor prezentate mai sus si pe Dadant?
gabriel.stoica

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2012, 21:56

gabi bee scrie:salut bunka ! zici ca izoland in cules o matca pe un corp de ME aceasta are suficient spatiu sa ponteze pana la 3000 de oua pe zi , in timp ce in corpurile superioare este adunata mierea dar,ramele din corpul asta unde am izolat matca nu se vor bloca in oarecare masura cu polen si ceva miere , astfel reducandu-se din spatiul pt ponta ? numai bine ! :P

Nu GARANTAT nu se vor bloca cu fir de miere sau de polen, crede-ma pe cuvant sau incearca!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2012, 21:59

alt stupar scrie:gabi bee, cauta pe you tube filmuletele cu Ion Popescu )da-da, ala de-a fost mahar la Combinat)
Lucreaza cu ME-ul si spune acelasi lucru. Si... stie ce spune.

Cine nenea Popescu de la Giurgiu parca, cel care are vreo 500 de ME pe 2 si 3 corpuri...da se stie!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2012, 22:05

gabriel.stoica scrie:Chiar daca este putin off-topic, totusi se impune o intrebare: considerati ca ME este mai eficient decat Dadant?
Din tot ceea ce am citit mai sus observ ca aceasta este tendinta. Eu am mers pe Dadant si orizontali pana acum.
Sunt printre cititorii, apicultori experimentati, opinii si strategii asemanatoare celor prezentate mai sus si pe Dadant?

ME si MER bate la c*r tot ...sunt cativa stupi care sunt mai eficienti la iernare si aia-s Antonescu, Layens, R Delon, Voirnot, Warre, si tot ce are rama scurta adica leatul superior nu mai lung de 35cm si stupul relativ patrat adica 30/30cm pana la 35/35cm...astia ar fi cei mai indicati si in productie si la iernare numai ca nu bat cu stas-ul actual si nu prea poti vinde si cumpara asa ceva insa sunt absolut cei mai buni...cei care au corpuri egale adica toti in afara de Layens sunt mai buni pt ca se poate lucra cu ei ca si cu un ME sau MER, permit toate tehnicile de productie gratii marirea volumului cat ai chef, demaree matci ajutatoare, tot ce vrei si ce nu vrei.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2012, 22:29

Da se poate face smecherie in productie si cu dadant, dar e mai complicat si nu te ajuta rama, te complici singur, mai bine schimbi toate lazile cum fac eu...pastrez lazile dadant strict pt ca intr-o zi o sa fac familii pt vanzare in ele...incepand cu anul asta le las sa se odihneasca le trag pe dreapta pana la momentul cand o sa am albina de vanzare, am 80 de bucati, mai fac 20 sa fie 100 rotund sa nu calculez prea mult cand vand :P ...
Pe dadant poti face treaba cu 3 corpuri, dar tre sa fii un mic Arnold si nunumai...si un pic de Ghita Muresan, altfel e chin.Poti face Demaree dar spatiul de un corp la mijloc pt cules e prea mic, ar trebui cam doua...stiu vb de stupi pe patru corpuri dadant ar zice unii ca-s nebun, da sunt oleaca, dar daca vrei sa faci intr-o saptamana de cules miere sa faci baie in ea..poti sa faci.
4*30000=120000...adica e spatiu de atatea gaze acolo, lucri cu familii ajutatoare si neaparat paletizat si cu macara altfel nu te gandi ca asta trece de 100 de KG, gandeste-te ca are doua corpuri cu puiet si coroane de miere si cand se umplu 16 rame ingrosate dadant din cele doua corpuri mediene apoi ala nu-l urnesti, nu mai pui ca e plin de gaza, si daca l-ai scapat nu-i a buna!
Am impins noaptea pe camp la roaba cu stupul de 3 dadant pe ea full de albina si singur...adrenalina 100%, il auzi cum vuieste, roaba se balanseaza, nu stii daca tin cele doua chingi pe care le-ai strans cat de tare ai putut, e greu..iti rupe bratele si ai smokina cat capul...cand l-ai pus pe pozitie te opresti respiri usurat si zici bine ca l-am carat in siguranta si pe asta.
Cel mai calumea vad combinatie de 4-5corpuri ME cu corpul de la baza si ultimul de sus cu matci izolate cu gratie, se lucreaza usor cu el si puietul e puiet si mierea e miere...de asta mi-am si facut laditele astea, o sa merg candva la cules cu 100 de bombe ME cu doua matci si restul cu Deloni pe vetre stationare pe care o sa-i mai mut in golurile de cules.
Oricum ca idee stupul tre sa-ti permita si o iernare sigura si eficienta ceea ce nu se intampla pe dadant si o exploatare la fel de eficienta ...iar nu se intampla pe dadant, cel mai bine merge pe corpuri cu greutate mai mica, toate egale intre ele deci ME MER sau clasa de stupi mici in sectiune Antonescu Warre, Voirnot, R Delon.
BUNKA

Mesajde gabriel.stoica » 26 Mar 2012, 20:57

Foarte interesante opiniile expuse. Am mers pe Dadant pentru ca mi-a fost laudat, pe de o parte si pentru ca am vazut la o ruda ca a mers pe Dadant si mi se parea usor de utilizat. Mi s-a parut cel mai potrivit.
Am croit stupi ME pentru altii, dar eram convins ca face parte dintr-o categorie mai dificila. Nu am facut pentru mine...
Trebuie sa-mi reconsider ideile...
gabriel.stoica

Mesajde gabi bee » 26 Mar 2012, 21:10

bunka , zici ca ai dus cu roaba apicola stupi dadant pe 3 corpuri , iar greutatea ajungea lejer la 100 de kg ! roaba ta apicola este cu o roata sau cu doua roti ? eu am dus de multe ori, cu roaba obisnuita de constructii, cate doi saci cu ciment care insumau 80 kg iar mai demult avea chiar 100 kg [50kg sacul], si era greu intr-adevar dar nu ceva de speriat ! bineanteles , conteaza mult si terenul pe care faci deplasarea , daca este drept sau cu denivelari , daca urci , daca e moale etc , insa tu stii cel mai bine , ca te-ai luptat cu monstrii aceia ! dupa parerea ta , se poate face desfasurarea in pastoral, in mod curent, a 80-100 stupi din astia la 100 kg , cu o lisa teapana , ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabriel.stoica » 26 Mar 2012, 21:25

Trebuie sa tii seama de faptul ca greutatea se distribuie altfel pe sac de nisip in roaba fata de stupi pe verticala. Este foarte diferit asezat centrul de greutate. Practic de aici vine "greutatea" de a transporta acesti "mastodonti". Mai facil este un transport cu lisa: centrul de greutate coboara mult, echilibrul devine mai simplu, plus ca sunt 2 roti, fata de 1 (in cauza roabei)...
Dar devenim prea tehnici...
gabriel.stoica

Mesajde BUNKA » 29 Mar 2012, 16:12

"bunka , zici ca ai dus cu roaba apicola stupi dadant pe 3 corpuri , iar greutatea ajungea lejer la 100 de kg ! roaba ta apicola este cu o roata sau cu doua roti ? eu am dus de multe ori, cu roaba obisnuita de constructii, cate doi saci cu ciment care insumau 80 kg iar mai demult avea chiar 100 kg [50kg sacul], si era greu intr-adevar dar nu ceva de speriat ! bineanteles , conteaza mult si terenul pe care faci deplasarea , daca este drept sau cu denivelari , daca urci , daca e moale etc , insa tu stii cel mai bine , ca te-ai luptat cu monstrii aceia ! dupa parerea ta , se poate face desfasurarea in pastoral, in mod curent, a 80-100 stupi din astia la 100 kg , cu o lisa teapana , ? numai bine ! :P"

Problema nu este atat greutatea cat volumul...este si greu si foarte voluminos, roaba are doar o roata, rezista nu-i bai, conteaza si terenul asa e, pb e ca daca te apuci sa hamalesti la roaba la 100 de astia nu mai esti om, de putut se poate dar e greu tare, cel mai bine este sa ai paleti si macara, eu i-am incarcat de la salcam pe paleti (atunci am impins la ei) apoi a venit omul cu macaraua, i-a incarcat si la tei i-a descarcat.
Sunt greu de manageriat stupii astia pe 3 dadant, cel mai bine e sa ai pe ME la 4-5 corpuri.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Mar 2012, 16:14

Trebuie sa tii seama de faptul ca greutatea se distribuie altfel pe sac de nisip in roaba fata de stupi pe verticala. Este foarte diferit asezat centrul de greutate. Practic de aici vine "greutatea" de a transporta acesti "mastodonti". Mai facil este un transport cu lisa: centrul de greutate coboara mult, echilibrul devine mai simplu, plus ca sunt 2 roti, fata de 1 (in cauza roabei)...
Dar devenim prea tehnici...

Asa e cum spui, ai dreptate...si da, trebuie sa fim tehnici ca in practica te izbesti de problema!
BUNKA

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE