Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: metoda transvazarii-ajutor pt incepator

Mesajde peterneamt » 21 Mar 2012, 22:07

Asa este si as mai spune ca stupul trebuie mai bine protejat in cazul noptilor reci si liga rama port botci trebuie musai puiet. Albina de cuib care prelua nectarul de la culegatoare se poate ocupa de ce ne intereseaza pe noi. ;)
peterneamt

Mesajde kamy » 24 Mar 2012, 21:15

dupa capacire au nevoie doar de microclimat temperatura umiditate in starter next generatie,c-altfel se bezmeticeste daca nu are botci proprii,in ce priveste lanteta de transvazat va recomand cu caldura acele de dantela cu un polizor o pila si putin foc si mai mult chef iese ceva ieftin si dupa pohta inimii fiecaruia,costa vre-o 5 lei bucata,da o sa pun o poza mi-a scapat unul de copii!
kamy

Mesajde kamy » 25 Mar 2012, 12:07

am mai gasit vre-o doua dar nu cele mai bune,de cate ori nu-mi place pun mana si fac altul,de preferabil sa fie negre si mate sa nu deranjeze ochii,iar va spun sincer ca vestita lanteta chinezeasca e o scula prea desteapta pentru mine m-am chinuit vre-o juma de ora si-am aruncat-o.
Fişiere ataşate
P1020628 (Copy).JPG
kamy

Mesajde balasbebe » 25 Mar 2012, 22:03

Ai vazut la Blaj in film cum tinea chinezoaica ochii aproape inchisi, sa nu o derenjeze lumina. De fapt lucra cu perdeaua trasa.
balasbebe

Mesajde kamy » 26 Mar 2012, 07:11

da dar chinezoaica era pana-n masa eu la 45 sant dupa masa mai spre seara cand incepe sa se-ntunece nitel,la perdea trasa dai lumina unde vrei ./quote]
balasbebe scrie:Ai vazut la Blaj in film cum tinea chinezoaica ochii aproape inchisi, sa nu o derenjeze lumina. De fapt lucra cu perdeaua trasa.
kamy

Mesajde Ioan Guist » 26 Mar 2012, 07:31

Domnule Kamy ati afirmat urmatoaarele:
"am totusi o curiozitate cum se face ca la culesurile cele mai mari avem cele mai plina botci cu laptisor,care uneori ramane de forma siliconului pe fundul celulei dupa eclozionare? nu cred decat daca ma convingeti cu argumente ca obtineti acelasi lucru dupa cules si fara lucratoare decat cu tranvazare dubla si umpleti celula cu laptisor!
multa sanatate!"

"de acord, dar nu obisnuiesc sa fac matci in pastoral pe vatra inafara de 1996 n-am avut productie mai mare de 10 kg la salcam,pe o saptamana jumate cat tine salcamu,va rog spuneti-mi din carti sa-ntrerup cresterea in cele 10 zile ca s-ar putea sa iasa matci proaste aplicati sau doar predicati apa si beti vin?,sau mai bine am lamuri notiunea de cules abundent?
celr care vor sa-ncerce le recomand din prima transvazarea pentru ca mai devreme ori mai tarziu tot acolo ajung si cu cat mai repede cu atat mai bine,dupa parerea mea celelalte metode sant pt cei care ori sant batrani si nu pot transvaza ori pur si simplu nu pot.
va rog incercati incercati incercati!"

Din cele d emai sus reese ca aveti un cules (cel mai mare) de 1,5 kg la zi.
Ce numim cules mare? Sau ce numim cules de intretinere? sau ce numim conditii potrivite de crestere a matcilor?
Sa ajungem la un numitor comun si apoi putem trece mai departe.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 26 Mar 2012, 14:38

Domnu Marian,
Toti crescatorii d ematci se " complica" din motive intemeiate.

1 O rama de oua bagata la tras botci ,va creste botci ce nu va fi niciodata ca o larva tranzvazata cu mana mea.De ce? Pentru ca albina orfanizata va trege botci din ce gaseste mai batran.Si pe o rama va gasii nu larve ci ...rame sau chiar viermi din care sa traga.
2 Dupa o rama de oua trebuie sa stai 6 zile.Ca... pana o bagi in stupul mama, pana o curata, pana o insamanteaza, pana trec 3 zile sa ai larva de o zi trece ceva timp.
3Pe o rama de puiet alb, un orfan trage 20 de botci s azicem.Eu startez 200 de botci.
4Sa stai si sa decupezi 200 de botci si apoi s ale grupezi cate 10 la crescut si apoi sa le aduni gramada la copt si apoi sa le muti in nucleii de imperechere...e poveste.

Marian, cand cresti matci de calitate, nu mai merge cu ...iau o rama si-si trage stupul ce vrea el.Colegul Kamy vrea sa scoata 5000.Ca sa faca asta trebuie sa actioneze matematic.Nu merge cu stai sa vad daca am oua in stupul de prasila.

Suntem la subiectul de ...Tranzvazare.Aceasta este strict necesara l asupinele de peste 70 si pana in 1000.Sub 70 de colonii nu se merita efortul.Peste 1000 nu ai timp,sau mai bin efaci altceva.
Ioan Guist

Mesajde kamy » 26 Mar 2012, 15:37

din pacate am vorbit despre acelasi lucru doar vazut diferit,nu obisnuiesc sa fac transvazari in pastoral,stationarul nu poate fi numit cules abundent sau in cel mai fericit caz poate sa tina toiul 3 zile la salcam.in ce priveste transvazarea la numere mari ceea ce pare foarte simplu la numere mici s-ar putea sa nu mearga.unde mai pui ca trebuie sa mergi la foc continuu,adica starterul ramane starter,dupa 24 de ore se trece in rama buzunar in prezenta matcii,a face un numar mare de botci prin metoda orfanizarii si rama cu oua in primul rand se pierde mult timp si e manopera mult mai multa,sa mai adaugam si zilele in care efectiv nu ai voie sa misti botcile si devine destul de complicat,nu e de neglijat nici faptul ca poate sa iasa una singura mai devreme si munceste cu zor de darama tot ce ai muncit,de aceea se pun in colivii individuale.la cresterea matcilor nu merge cu corijenta la armetica,mai apar neprevazute ploaie frig si cand e totul ca la carte si te trezesti dupa o saptamana ca o iei de la capat si-ti zici ca mai bine dormeai ca erai macar cu somnul!
kamy

Mesajde kamy » 26 Mar 2012, 15:41

pentru evitarea cosangvinizarii se jongleaza din mama sau mai greu din tata sau cu inseminare artificiala,am cunoscut si cosangvinizarea pe propria chiele
kamy

Mesajde paul » 26 Mar 2012, 21:07

Ioan Guist scrie:Suntem la subiectul de ...Tranzvazare.Aceasta este strict necesara l asupinele de peste 70 si pana in 1000.Sub 70 de colonii nu se merita efortul.Peste 1000 nu ai timp,sau mai bin efaci altceva
.
"Maistre" , eu la ce categorie ma incadrez ? :o
Aaaah scuze ... tot la transvazarea simpla !!! Din cutiuta ... in stup ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ioan Guist » 26 Mar 2012, 22:03

marian sima scrie:Maistre te-am salutat ,dar albina nu are ce sa gaseasca larva batrina o data ce eu am insemnat rama ,am stropito cu sirop pentru a fi luata cit mai repede in primire de catre albine si matca ponteaza imediat aceasta rama introdusa in mijlocul cuibului.
La atitea mii de matci nu apare consangvinitatea?

Maestre ...asta suna a ...aiurea.Ma numesc Neleu-chelu sau ba...ma.
Marian , cunoasti apicultura destul de bine ca sa intelegi ca la intensiv nu merge cu ...rama stropita si regina oua in 2 ore toata rama.O oua in 4 ore o treime si daca are chef mai oua restul in 24.Deci...gherla si nimereala.Ca sa nu mai zic ca eu vreau botci la eclozare in data de 4 mai sa zicem si cand depind de vreme,cules,cheful matcii,generatia e compromisa.Vorbim in afara subiectului.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 26 Mar 2012, 22:09

kamy scrie:din pacate am vorbit despre acelasi lucru doar vazut diferit,nu obisnuiesc sa fac transvazari in pastoral,stationarul nu poate fi numit cules abundent sau in cel mai fericit caz poate sa tina toiul 3 zile la salcam.

Nu ati afirmat acelasi lucru.Va-ti contrazis.Afirmatia ce trebuia retinuta (de un incepator)dupa spusele dumneavoastra era ca : La cules ambundent avem botci reusite.Fals.
Ruttner a demonstrat-o .Trebuia sa ramanem la asta.

Sarim peste si mergem mai departe.

Ce cred eu ca fiind important este aspectul calendarului cand vorbim despre matci artificiale.Aici ar trebuii sa ...disecam nitel problema.Coroborat cu asigurarea unuei stari de intretinere artificiale a materialului folosit in cresterea matcilor.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 26 Mar 2012, 22:11

marian sima scrie:La atitea mii de matci nu apare consangvinitatea?

Nu.
La atatea mi de matci , crescatorul cunoaste ( ar trebuii) problema.Se evita usor aceasta.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 26 Mar 2012, 22:13

paul scrie:
Ioan Guist scrie:Suntem la subiectul de ...Tranzvazare.Aceasta este strict necesara l asupinele de peste 70 si pana in 1000.Sub 70 de colonii nu se merita efortul.Peste 1000 nu ai timp,sau mai bin efaci altceva
.
"Maistre" , eu la ce categorie ma incadrez ? :o
Aaaah scuze ... tot la transvazarea simpla !!! Din cutiuta ... in stup ! :lol:

Saule, Saule,
Mataluta esti in grupa ...ciufulitiilor.Deocamdata.
Tu ...lasa prostiile si vezi de branza.Ca la vara te vreau la ...povesti.
Eu nu intru la ...ciufuliti ca ma tund 0.

0-barat.
Ioan Guist

Mesajde kamy » 26 Mar 2012, 22:22

nu am vorbit despre pastoral matcile din cate stiu se fac pe vatra si n-am facut niciodata minuni in ce priveste productia ce numiti dvs cules abundent ca sa nu ne mai contrazicem si la falsuri ajung cele adevarate?
kamy

Mesajde Ioan Guist » 26 Mar 2012, 22:32

Ioan Guist scrie:Domnule Kamy ati afirmat urmatoaarele:
"am totusi o curiozitate cum se face ca la culesurile cele mai mari avem cele mai plina botci cu laptisor,care uneori ramane de forma siliconului pe fundul celulei dupa eclozionare? nu cred decat daca ma convingeti cu argumente ca obtineti acelasi lucru dupa cules si fara lucratoare decat cu tranvazare dubla si umpleti celula cu laptisor!

Din cele de mai sus se extrage concluzia cum ca o botca este cu atat mai reusita cu cat culesul este mai mare.Fals.
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR