Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puietul varos

Mesajde peterneamt » 23 Mar 2012, 08:48

Hai sa apelam la logica, nu matca transmite boala ci doicile care hranesc larve cu sistemul imunitar slabit ( cind hrana are deficit de aminoacizi sau puietul este racit ) si larvele consumind hrana ingera sporii care se dezvolta de la interior (intestin ) spre exterior.
peterneamt

Mesajde BUNKA » 23 Mar 2012, 09:26

Mai, eu am scapat definitiv cu multi ani in urma de gaselnita si de varos cu fundurile cu plasa si stupi puternici.
Nu-mi aduc aminte sa fi schimbat matci etc.
BUNKA

Mesajde cristi_vidican » 23 Mar 2012, 10:18

peterneamt scrie:Hai sa apelam la logica, nu matca transmite boala ci doicile care hranesc larve cu sistemul imunitar slabit ( cind hrana are deficit de aminoacizi sau puietul este racit ) si larvele consumind hrana ingera sporii care se dezvolta de la interior (intestin ) spre exterior.

Nu ma pricep la bolile albinelor, ca nu am prea avut parte de ele. Din 2003 de cand ma ocup de stupi am avut 2 cazuri de PV (care le-am observat eu). Ultimul a fost anul trecut la un roi. La sugestia unui coleg de pe forum am schimbat matca. Am stans cuibul, ca era prea larg. Eu tot asteptam sa se dezvolte, dar stupul regresa. Nu am dat nimic altceva, nu am stimulat, iar PV a disparut. Daca doicile transmiteau boala, ar fi ramas PV. Asta a fost experienta mea cu PV
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cidaniel » 23 Mar 2012, 12:05

peterneamt scrie:Hai sa apelam la logica, nu matca transmite boala ci doicile care hranesc larve cu sistemul imunitar slabit ( cind hrana are deficit de aminoacizi sau puietul este racit ) si larvele consumind hrana ingera sporii care se dezvolta de la interior (intestin ) spre exterior.

cred în asta
am facut experință am format roi cu matca de la un stup cu puiet varos și nu a transmis , iar cel care a rămas a avut în continuare
cidaniel

Mesajde EugenVoinea » 23 Mar 2012, 12:48

in al doi-lea an de apicultura am dublat efectivul si din dorinta (si din nepricepere)de a avea famlii pe rame cat mai multe ,au facut PV la greu,abia, dupa ce i-am strans bine cu diafragma au scapat de PV. Parerea mea este ca famliile puternice sau cele slabe, limitate la nr. de rame ,functie de marimea ghemului ,trec mai usor peste diferite boli ,chear daca germenii bolilor exista permanent in stup.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Mesajde alt stupar » 23 Mar 2012, 13:31

sefu`....
ala era puiet racit nu varos !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 23 Mar 2012, 13:35

la puietul varos se pune mai putin problema transmiterii bolii prin hrana doicilor si mai acut problema unei suse sensibile la puiet varos.
De accea, cel mai adesea PV dispare odata cu schimbarea matcii.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde pescaru » 24 Mar 2012, 20:15

acest subiect a fost dezbatut in urma cu doi ani in amanunt , nea Gica mai spunea cum spun colegii ca matca are cea mai mica vina a puietului varos ,fapt confirmat de mine din practica , am schimbat matcile ,debeaba . Concret ,dezinfectie si schimbat stupi , schimbat ramele toate ,chiar si cu miere ca doar nu e o pierdere colos de miere cum spun unii ,micozele sant in stupi in rame in lemn ,in miere in tot . orcum se intampla la toti stuparii . sanatate la toti
pescaru

Mesajde lucky5strike » 24 Mar 2012, 22:07

Puietul varos apare cu deosebire la familiile iernate dezorganizat si cu putina rezerva de hrana primavara. Sau la roi in primul ciclu de dezvoltare.

Sau in orice alta situatie in care stuparul a stricat proportia naturala in albine a unei unitati biologice.

Cine-i de vina?

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kamy » 24 Mar 2012, 22:43

fratilor dnu Oros tata colectorului de polen propovaduieste o solutie simpla pentru puietul varos, 1 pastila de acetil de salcie(aspirina) la litru de sirop da e din spuse ca eu n-am incercat.
kamy

Mesajde balasbebe » 25 Mar 2012, 21:57

Uneori apare puietul varos in familii foarte puternice. Acolo nu mai strica nimeni echilibrul. De multe ori albinele nu au mancare scot afara puietul, dar nu face puiet varos.

Am mai dat acel exemplu cu closca. Se pun oua din gospodarie dar de multe ori cate o closca nu scoate asa de bine pui ca si alta.

Matca daca se schimba in sezon cu puiet exista riscul de a nu se indeparta boala. Acolo pot sa va dau dreptate.

Unii va contraziceti singuri. Unii spun ca un cuib largit face puietul varos. Unii spun ca daca este stupul cu sita nu mai fac puiet varos.
balasbebe

Mesajde BUNKA » 26 Mar 2012, 10:15

Eu unul va zic sincer, nu mai am de mult cred ca au trecut vreo 4-5 ani de cand nu am mai vazut in stupina asa ceva, si tot ce am modificat in perioada aia au fost doar fundurile, am pus cu plasa la toti, apoi a disparut si gaselnita nu doar PV, imi aduc aminte cand aveam fundurile de lemn in rosatura de ceara cazuta pe fund mereu erau viermi de gaselnita inveliti in plasa aceea ce si-o tes ei...trebuia sa-i inlatur cu dalta, unii erau uriasi, imi era cam sila de ei...de cand am bagat plasele pe fund nu au unde sa-si mai teasa gogosile in care sa se dezvolte. NU mai exista pur si simplu in stupi...si sigur asta se datoreaza sitei, am uitat odata niste rame cu faguri vechi intr-o lada, am gasit lada ciuruita de viermi, plina fagurii mancati o mizerie de nedescris, si colcaia de viermi uriasi..asta in timp ce in stupii mei cu albine nu era nimic, fluturele exista dar acolo unde este sita nu este prielnic pt dezvoltare.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Mar 2012, 10:20

Bine acum sita mai are un efect, unii zic ca infraneaza dezvoltarea mai ales acum primavara asa este...in cei cu fund de lemn albina se imprastie pe rame creste mai mult puiet, in cei cu sita sta stransa pe puiet, si nu se rasfira daca nu stau stranse unele in altele, albinele stau parca in caciula cum stau pe copac atunci cand roiesc...asa stau pe rame, le poti vedea pe sub sita...aglomerarea asta pe rame face ca viermele sa nu aiba nici o sansa acolo.
Sunt niste chestii si cu sita asta...am observat si eu si nu doar eu ca ierneaza mai bine in fund de lemn, baga puiet mai mult consuma mai putin, se schimba insa treaba cand vine caldura, daca ai sita e mai bine.
BUNKA

Mesajde kamy » 27 Mar 2012, 07:07

multam fain pt informatia de nota 10,am constatat si io dar mersi ca mi-ai confirmat,m-ar bate gandul sa dublez cu pfl fundul av.
kamy

Mesajde proapis13 » 27 Mar 2012, 08:53

BUNKA scrie:Bine acum sita mai are un efect, unii zic ca infraneaza dezvoltarea mai ales acum primavara asa este...in cei cu fund de lemn albina se imprastie pe rame creste mai mult puiet, .

Perfect de acord cu cele scrise de tine mai sus numai ca
nu te retine nimeni sa-i pui folie deasupra cuibului unde ai sita pe fund
La mine in zona unde am stupina asta iarna au fost minm -26 grade
Majoritatea stupilor ii am cu sita pe fund si folie deasupra
Nu am observat la ultimul control facut acum cateva zile vre-o diferenta
intre cei iernati cu fund fix,fund doar cu sita si cei cu sita obturata
Puiet varos nu mai am de cind am trecut la sita antivaroa pe fund
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 27 Mar 2012, 18:35

proapis13 scrie:Puiet varos nu mai am de cind am trecut la sita antivaroa pe fund
salve :D
pe fundul lazii nu?
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE