Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puietul varos

Mesajde Geangu Cristian » 28 Mar 2012, 19:21

proapis13 scrie:
BUNKA scrie:Bine acum sita mai are un efect, unii zic ca infraneaza dezvoltarea mai ales acum primavara asa este...in cei cu fund de lemn albina se imprastie pe rame creste mai mult puiet, .

Perfect de acord cu cele scrise de tine mai sus numai ca
nu te retine nimeni sa-i pui folie deasupra cuibului unde ai sita pe fund
La mine in zona unde am stupina asta iarna au fost minm -26 grade
Majoritatea stupilor ii am cu sita pe fund si folie deasupra
Nu am observat la ultimul control facut acum cateva zile vre-o diferenta
intre cei iernati cu fund fix,fund doar cu sita si cei cu sita obturata
Puiet varos nu mai am de cind am trecut la sita antivaroa pe fund
salve :D

Va rog dati-mi si mie un sfat privind dimensiunea sitei la fundul antivaroa cat din suprafata ocupa sita?? am vazut pe net ,targurii , reviste .... varia intre 15% si cca 90% fiecare cu explicatia lui eu mai precaut vazand clima noastra care nu se compara cu Italia ,Spania .. am decis sa fac cu cca 40-50 % gresesc ?? dumneavoastra cum le aveti multumesc ptr orice sfat.Respect
Geangu Cristian

Mesajde gabi bee » 28 Mar 2012, 20:42

poti sa o faci si pe 50 % din fund dar poti sa o faci si pe 90% si la nevoie obturezi cat vrei ! cu cat suprafata sitei este mai mare cu atat cad paduchii mai bine la tratament , iar vara la nevoie , pe caldurile alea mari , deschizi la maxim ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde balasbebe » 28 Mar 2012, 21:58

Eu am facut pe toata suprafata. Am facut a doua oara doar pe jumatate. Din mare se poate face mic, dar din mic nu se mai poate marii.
Recomand si eu pe toata suprafata.
balasbebe

Mesajde proapis13 » 28 Mar 2012, 22:34

La mine in zona se preteaza pe toata suprafata am mai scris-o
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde lucky5strike » 28 Mar 2012, 23:36

Sa fie sita un impediment in calea dezvoltarii PV?

Sau pentru ca familia dezvolta puiet mai cu prudenta, cu sita descoperita?

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapis13 » 28 Mar 2012, 23:54

Este un cumul de factori nu este meritul exclusiv al foliei ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde balasbebe » 29 Mar 2012, 06:31

Nu are nici o legatura sita antivarroa cu PV. Nu cred ca s-a scos Micocidin sau Codratin, de pe piata deoarece s-a descoperit sita antivarroa.
balasbebe

Mesajde kamy » 29 Mar 2012, 22:33

]
balasbebe scrie:Nu are nici o legatura sita antivarroa cu PV. Nu cred ca s-a scos Micocidin sau Codratin, de pe piata deoarece s-a descoperit sita antivarroa.
un raspuns de nota 11
kamy

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2012, 12:40

balasbebe scrie:Nu are nici o legatura sita antivarroa cu PV. Nu cred ca s-a scos Micocidin sau Codratin, de pe piata deoarece s-a descoperit sita antivarroa.

Si atunci domnule Balas cum explicati ca eu am scapat de PV exact in momentul in care am pus plasa pe fund la toti stupii?? In acea vara nu am mai avut PV si de atunci absolut deloc niciodata...nu ma mai intereseaza nici micocidinul, nici codratinul nici zaharul pudra...nimic, problema a disparut subit!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2012, 12:51

lucky5strike scrie:Sa fie sita un impediment in calea dezvoltarii PV?

Sau pentru ca familia dezvolta puiet mai cu prudenta, cu sita descoperita?

8-)

Eu cred ca dv aveti dreptate, am observat si eu cum sta o familie pe puiet in fundul gol si cum sta in stupi cu fund de lemn, diferenta maxima...la situatia cu sita imediat sub ramele de puiet se face ghem si nu se rasfira inutil ca tre sa incalzeasca puietul...pe cand la fund de lemn pe intervale e mai putina albina, si se rasfira mai tare, acopera m,ai multe rame, pune mai mult puiet..regim termic mai bun...dar creste riscul de PV si nu mai zic Gaselnita se dezvolta in cele mai bune conditii.
Eu am optat pt fundul cu sita pe 80-90% din suprafata pt ca asa cum zicea nea`Balas, asta se poate obtura insa cel fix e fix, nu ai aerisire deloc.
Dupa cativa ani de experienta pot spune ca in special in prima parte a primaverii fe-mart-aprilie coloniile cu sita pe fund si folie in cap depun mai putin puiet decat cele in lazi etanse din lemn, dupa atingerea unui prag de populatie ridicat si odata cu cresterea temperaturilor si in cei cu funduri de plasa se creste puiet calumea...da, puietul este mai putin in comparatie cu cei cu fund de lemn mai ales in anumite momente esentiale.
Eu acum am pus funduri de lemn la stupi cel putin pana cresc temperaturile, o sa le dau sirop 1/1 in rame direct si le-am pus saci negri peste sunt curios sa vad cum decurge cu puietul, oricum ai mei sunt slabuti, dar chiar si asa tot ar trebui sa bage.
BUNKA

Mesajde balu » 01 Apr 2012, 16:50

eu am plasa pe suprafete mici 15/15 cm sa zicem,tai cu pendularul cum imi vine , ce am observat, la majoritatea in dreptul sitei rod ramele cam 5 cm pe inaltime, oricum mai sus de prima sirma orizontala, deci :?:
balu

Mesajde gabi bee » 01 Apr 2012, 17:35

inteleg ca la stupii cu fundul de scandura avem mai mult puiet primavara iar la cei cu sita mai putin ! echivaleaza oare sibarul inchis de tot la stupii cu sita , cu fundul plin de scandura in dezvoltarea de primavara ? :P
gabi bee

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2012, 18:09

Asta nu stim sigur, ca sibarul ala nu e decat o bucata de tabla in majoritatea cazurilor care nici ala nu este perfect etans si se mai si raceste si radiaza frig, eu zic ca sibarul ala nu se compara cu 2cm de scandura etansa...cel mai bine ar fi sa intercalezi intre sita si sibar o bucata care sa intre fest de polistiren,,,asa ai reface oarecum situatia ca in stupii cu fund plin de lemn...pb e ca mai tarziu cand da caldura polistirenul ala este locul perfect pt gaselnita...se dezvolta extraordinar de bine in acel polistiren si sapa niste galerii de toata frumusetea, rosatura de ceara pica jos pe polistiren si acolo are si hrana si caldura si material moale in care sa-si planteze coconii...e nasol, cand se incalzeste si da atacul gaselnitei trebuie scos.

Balu, de ce crezi ca rod ramele??...am observat si eu ca odata cu pregatirea de iernare pe masura ce trag mierea de jos sus vorbind de cei pe doua corpuri 1/1, rod anumite rame, am banuit ca fac asta pt a creste noi faguri in primavara..nu stiu ce sa zic, si la mine rod mult daca le las, ma pot trezi si cu rame pe jumatate roase, de regula cand vad asa ceva scot ramele pt ca sa nu mi le distruga.
Sa fie oare o metoda care sa faciliteze evacuarea dioxidului de carbon??? :shock: ...daca zici ca-i exact in dreptul okiului de plasa...
La mine plasa are o suprafata de 38/34cm...destul de mare deci, am doar doua scandurele de 6cm latime fata spate, si pe lateral am doi talpici de cate 4cm latime pe care se fixeaza plasa...fundurile au 50/42cm...suprafata de ventilare este practic cat toata suprafata interioara a lazii.
BUNKA

Mesajde gabi bee » 01 Apr 2012, 19:50

in cazul asta trebuie regandit un pic modelul de fund cu sita antivarooa ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 02 Apr 2012, 16:53

Mai fratilor, eu am constatat ca fundul antivaroa este un mijloc de paguba si risipa pentru albine. Astazi am scos sibarul de la un stup si era plin cu polen (foarte multe grauciore de polen). Pai ma gandesc eu ca la cei cu fund de scandura tot polenul care-l cara in stup ramane acolo, pe cand la cei cu fundul antivaroa se pierde o cantitate destul de consistenta.
Nu stiu care model e mai bun avand in vedere ca eu am jumate cu fund plin, jumate cu sita.
Asta-i constatarea mea! Cu respect!
Tăgîrţă Viorel

Mesajde horia_ch » 02 Apr 2012, 17:51

La stupii cu fundul plin ai observat ca albinele să culeagă grăuncioarele de polen căzute pe fundul stupului şi să le depună în faguri? Sau le consideră gunoi? :?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE