Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ABC incepator

Mesajde Mircea_63 » 30 Mar 2012, 13:18

Va salut cu respect! Sunt pre-incepator, din toamna tot citesc si ma documentez. Totusi, la unele intrebari nu am gasit raspuns si imi cer scuze daca intrebarile mele par banale.
Am comandat cativa stupi ACA de la Batranul, corpul 1 de 1/1 si corpul 2 de 3/4. Nu i-am primit inca si nu am reusit sa aflu ce lungime au ramele. Intreb acest lucru pentru a sti daca se vor potrivi ramele cu cele pe care le voi cumpara odata cu albinele. (am omis sa intreb la telefon si omul parea foarte ocupat, incat imi era rusine sa sun din nou sa intreb). Poate stie cineva dintre voi acest lucru!
Desi am citit, n-am reusit sa inteleg daca e musai ca fiecare rama noua ce o introduc sa fie echipata cu fagure artificial. La fel, dimensiunea ramei era importanta pentru a sti ce faguri sa cumpar. Ce consecinte ar avea introducerea ramei goale?
FA trebuie sa acopere complet golul ramei?? - am vazut in multe filme pe Youtube, rame ce aveau parti de fagure incomplete in partea de jos a ramei si nu stiu daca asa a montat stuparul FA ori l-au modificat albinele, ori era fagure construit de ele de la zero.
Sunt dezorientat, deoarece tot citind, lucruri care imi parea la inceput clare, devin mai putin clare. Abatele Warre punea doar leaturi unse cu ceara pentru a le da o directie. Stuparii japonezi nu pun nimic! OK sunt alt tip de stupi, dar la acesta cu rame mobile cum e mai bine?
Ce parere aveti de alegerea catului de 3/4? Prezinta vre-un dezavantaj fata de cel de 1/2, in afara de faptul ca e mai greu?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: ABC incepator

Mesajde Dila Daniel » 30 Mar 2012, 13:30

ramele toate(1/1,3/4,1/2)au latimea(intre laterale pe exterior) de 435.
Inaltimea este de 300 la 1/1,230 la 3/4 si 162 la 1/2.
Stupii trebuie sa aiba interior (fatza-spate)450.
cotele sunt in mm si sunt"stass-ul nostru".Exista si alte modele de rame sau stupi...
Alte dimensiuni sunt atipice,si de regule se specifica acest lucru.Atat la rame cat si la stupi.
Introducerea unei rame goale,este consum marit de miere,timp pierdut de albine,si posibil un fagure cu celule neregulate.Atat.
Nu este obligatoriu ca FA sa ocupe tot interiorul din leatz in leatz,si nici indicat.Adica de preferat cativa mm liberi pe laterale si jos.Nici sus nu este o problema daca FA nu atinge leatzul superior.
La etajul de 3/4,fatza de 1/2,difera greutatea, timpul de cladire(daca are FA),umplere si capacire(maturare).
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde horia_ch » 30 Mar 2012, 13:57

Dila Daniel scrie:Stupii trebuie sa aiba interior (fatza-spate)435.

Cred că ai greşit tasta. Sigur ai greşit-o!
450.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde kamy » 30 Mar 2012, 13:57

nene dila 450 interiorul lazii.
kamy

Mesajde Mircea_63 » 30 Mar 2012, 13:58

Multumesc mult de tot!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dila Daniel » 30 Mar 2012, 16:16

asa este...am gresit tasta.Interior (fatza-spate)450 mm.
Am rectificat! multumesc de atentionare.
Vedeti cum se vad cei care citesc cu atentie si interes mesajele? :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde peterneamt » 30 Mar 2012, 19:11

Pai ce, te-apuci, cu ci-n te incurci :roll:
ps. odihnestete ca azi drumuri, miine drumuri si la cumparaturi trebuie sa ai burta plina si mintea sprintena ;) , pe miine tatii.
peterneamt

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR