Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Camera frigorifica pt.desinfectare faguri

Mesajde milu56 » 30 Mar 2012, 09:57

Cine poate da detalii referitor la distrugerea sporilor de gaselnita?
milu56

Re: Camera frigorifica pt.desinfectare faguri

Mesajde horia_ch » 30 Mar 2012, 10:12

Găselniţa este o insectă (fluture). Se înmulţeşte prin ouă. Sporii apar la ciuperci ori bacterii care sporulează.
Găselniţa se combate... cu mai multe:
http://www.proapicultura.ro/articole/ag ... lnita.html
http://stuparitul.3xforum.ro/post/2489/1/gaselnita_/
http://stuparitul.3xforum.ro/post/346/1/Gaselnita/
Acum iarna e pe sfârşite... Dacă la tine în Spania ai geruri, iarna viitoare ţine fagurii la ger, şi scapi de fluture. Altfel, tratament chimic ori, vorba ta... cameră frigorifică.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde proapis13 » 30 Mar 2012, 20:10

milu56 scrie:Cine poate da detalii referitor la distrugerea sporilor de gaselnita?

Nea Milule am pretenti la d-tale ca esti apicultor de mult timp
Mai nou gaselnita spaniola http://stuparitul.3xforum.ro/post/4504/ ... _aceasta_/
produce spori sau oua si ea normal ca ale noastre :?: ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde milu56 » 30 Mar 2012, 23:53

Produce oua si se inmultesc cu spor(foarte rapid) si cu multa rezistenţă.
Supravieţuirea pe timpul iernii în colonia de albine şi în depozite este posibilă sub formă de ou sau larvă la Achroea şi de ou larvă sau pupă la Galleria. Frigul este cel mai mare duşman al moliei. La 0°C larva, nimfa şi insecta mor în 12 ore. La temperatura de –9°C insecta moare în toate stadiile de dezvoltare după 2 ore iar la –15°C moartea se produce după 45 de minute.Acum sunt in stadiu de a construi o camera frigorifica pentru pastrare rame.
Metode biologice
Studii privitoare la combaterea biologică a moliei cerii s-au făcut folosind germeni sporulaţi de Bacillus thurnigensis şi Bacillus cereus. Metoda microbiologică are o acţiune specifică şi se bazează pe faptul că microorganismele patogene pentru unele specii de insecte sunt inofensive pentru oameni, animale şi albine. Bacillus thuringensis şi Bacillus cereus pot ucide larvele şi moliile cerii.. Pentru tratament fagurii sunt stropiţi individual cu o soluţie apoasă conţinând spori bacterieni. Sporii pot rămâne viabili în fagurele artificial peste 18 luni şi protejează familia de albine de atacul găselniţei.
Tratamentul este relativ laborios şi costisitor, dar aplicat corect dezvoltarea moliilor este inhibată cel puţin un sezon apicol (8 luni).
Larvele de găselniţă pot fi distruse şi de alte insecte ( musculiţa Dibrachis buceanus)dar metodele trebuiesc definitivate şi generalizate.E mult mai complicat zic eu.
Ultima oară modificat de milu56 pe 31 Mar 2012, 00:00, modificat 1 dată în total.
milu56

Mesajde laur1 » 30 Mar 2012, 23:58

am vazut la cineva ca tinea ramele intr-un dulap cu acid formic.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde milu56 » 31 Mar 2012, 00:02

Eu vad mult mai natural si mai simplu pastrarea ramelor la rece.
milu56

Mesajde milu56 » 31 Mar 2012, 00:12

milu56 scrie:Cine poate da detalii referitor la distrugerea oualor de gaselnita?
milu56

Mesajde B-father » 31 Mar 2012, 00:25

parca dumneavoastra erati pe apiardeal mare apicultor cu sute de familii prin spania si acum puneti intrebari de ultraincepator.
nu va vad eu construind camere frigorifice in care sa pastrati mii de rame.
oricum numai apicultorii slabi isi lasa ramele la dispozitia gaselnitei.

a da se scrie si se spune DEZinfectare.
gaselnita nu se trateaza cat se previne
B-father

Mesajde milu56 » 31 Mar 2012, 09:52

laur1 scrie:am vazut la cineva ca tinea ramele intr-un dulap cu acid formic.

Da numai ca la multi stupi e mai greu cu dulapurile ori o camera mare frigo e mai usor de pastrat caturile cu rame.
milu56

Mesajde namzeb » 31 Mar 2012, 15:02

Nea Milule ,mamele si bunicile noastre stii matale ce foloseau intre rufe sa nu le manince moliile? ei asta este daca tii rame la pastrare pune un snop de levantica care in Spania prisoseste pe toate drumurile ca si in Germania cind am vazut pe linga trotuare levantica ma apuca-i sa culeg seminte si-mi trase politia o amenda de nu mi-a mai trebuit.Mi-a trmis cineva de acolo din Spania seminte dar nu a iesit nici un fir.Gaselnita este tot o molie de talie mai mare. Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde milu56 » 31 Mar 2012, 21:01

Am incercat cu lavanda(lecantica)intradeva este aici dar nu da rezultate 100% si vara cand sunt calduri mari aici daca ai in lazi mai ales faguri vechi cu toata lavantica ti face praf,nu e usor de facut camera frigorifica dar am pus in plan so fac si o fac.
milu56

Mesajde nae » 01 Apr 2012, 20:43

B-father scrie:parca dumneavoastra erati pe apiardeal mare apicultor cu sute de familii prin spania si acum puneti intrebari de ultraincepator.
nu va vad eu construind camere frigorifice in care sa pastrati mii de rame.
oricum numai apicultorii slabi isi lasa ramele la dispozitia gaselnitei.

a da se scrie si se spune DEZinfectare.
gaselnita nu se trateaza cat se previne

Si acid si sarcastic si cu sutana . :oops:

Camera frigorifica nu trebuie sa fie mare ,pt o stupina ~100 fam . ajunge o lada frigorifica si multa munca .
La 0* larva/ninfa moare in 15-20 ore iar la -15* in 1h (cred) .
Acidul (formic) ataca sarma galvanizata ...
Frunzele de busuioc/lavanda/nuc... sunt depasite .
Naftalina = NU
Fumigatia cu sulf = nota 10 pt cat (unde nu oua matca ) , 4 pt. ramele de cuib (oxid de sulf + apa din laptisor = acid =moartea larvelor -stagneaza fam .).
Unde se poate - fam. puternice care lupta singure cu gaselnita /caturile iernate impreuna cu corpul =gaselnita 0 .
nae

Mesajde milu56 » 02 Apr 2012, 02:17

Nu ma refer la stupii sanatosi unde sigur nu poate patrunde gaselnita,ma refer la caturile cu rame fara albine si ramele care nu le ocupa albinele dupa terminarea culesurilor aici unde sunt calduri mari e o problema mai grava decat in Romania si camera frig.cu cat este mai mare cu atat mai bine.
milu56

Mesajde liviu1965 » 02 Apr 2012, 02:28

Congelarea sau fumigenarea cu sulf dau acelasi efect: distrug larvele.
Problema vine dupa aia: cum protejam ramele la urmatorul atac?
liviu1965

Mesajde horia_ch » 02 Apr 2012, 10:44

Păstrate după tratament în spaţii etanşe? Corpuri suprapuse, folie etanşă sus şi jos, bandă izolatoare la îmbinări...
Zic şi eu, teoretic, că n-am văzut găselniţă decât în poze. 8-)
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde jenica67 » 02 Apr 2012, 17:47

Problema este ca una din rame poate avea numai cateva oua, si treaba este rezolvata. Dupa mine rezolvarea este numai daca, se tin la frig sa moara larvele, apoi caldura, sa eclozeze oualele care rezista la frig, si al doilea frig, sa omoram tura a doua, de larve. Dar apropo, eu nu am dar bunicul meu era de la Baia de Arama, si acolo creste levantica, care alunga orice molie. Nu stiu daca face fata si la gaselnita, dar cred ca da. Daca am avea cultivata in stupina, sigur pe acolo nu ar trece gaselnita. Apropo are cineva cultivata si daca da poate ne da ceva seminte sau ne spune cum se inmulteste, ca am vazut adevarate culturi afara, de levanda, care cred ca este acelasi lucru.
jenica67

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE