de ves.lucian.zabrani » 02 Apr 2012, 07:40
depinde ce urmaresti !!! portaltoii sunt de doua feluri : generativi si vegetativi !!! primii sunt din samanta !!! vegetativii sunt de fapt marcote , recoltate de pe o burturuga musuroita care face lastari ce isi formeaza radacini pana toamna !!! acestia din urma sunt mai buni pentru ca dau uniformitate la altoire !!!
cartea spune ca marul paduret de exemplu nu poate da uniformitate la altoire pentru ca puietii provin din seminte de la pomi diferiti !!!
merii mei sunt altoiti pe un portaltoi care se numeste MM106 !!! are vigoare submijlocie , face radacinile trasante ( mai pe sus ) , bun in locurile cu panza freatica sus !!!
ca si la albine , si la pomi au aparut intre timp imbunatatiri !!!
un exemplu : acelasi soi de par altoit pe par salbatic sau pe gutui !!!
in primul caz pomul nostru va intra pe rod cam dupa 7 ani , va avea o vigoare foarte mare , poate trai peste 100 de ani !!! nu se poate folosi la coroane cu forme artistice !!!
in al doilea caz parul va intra pe rod dupa 3 ani , vigoare mai mica , ( nu creste asa de inalt ) , se preteaza la coroane artistice , fructul are o aroma mai deosebita datorita radacinii de gutui , dar traieste 35-40 de ani !!!
depinde ce urmarim !!!
mie imi plac pomii cu vigoare cat mai mica !!! pentru coroanele artistice !!!
si in plantatii se merge pe portaltoi cu vigoare mica pentru ca la pomii altoiti pe asa ceva lucrarile se pot face de la sol fara a fi nevoie de alte platforme , etc !!!
la prun in schimb si eu am folosit corcodus din samanta , la fel cum folosesc cei care au pepiniere !!!
este rezistent si corespunde !!!
sa fiti sanatosi !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!