Buna seara tuturor. Eu anul acesta m-am apucat de stuparit. Am cumparat in primavara 5 familii in lazi orizontale, acum am 14 cu dezvoltare tot in lazi orizontale. Pana acum m-am lovit de urmatoarele: familie besmetica, molia mare de ceara, si puietul varos

. Inca nu am rezolvat nici una dintre ele desi am incercat in felul urmator:
1. Familia besmetica: am citit aici pe forum o posibila rezolvare pe care am incercat-o si eu: am golit stupul de albine, am scos toate ramele din el, l-am lasat 2 zile gol, fara nimic(stiu si de ce)!! A treia zi, cand am deschis lada, pe peretele lazii incepusera sa construiasca fagure, unde, in partea de sus depusesera miere(

)iar in partea de jos, am gasit oua, asta stiind 100% ca NU am matca..... Am incercat sa nu ajung la metoda traditionala de a goli ramele de albina mai departe de stupina si "ce ramane jos sa fie distrus, ce zboara, sa zboare" ca sincer ma va durea sufletul sa le distrug dar.... daca alta solutie nu este, maine asta voi face

2. Molia mare de ceara: am citit in carti de specialitate ca exista solutie care se dilueaza in apa, sau in sirop, dar cred ca apa, (acum nu mai tin minte exact) si se pulverizeaza ramele cu solutia respectiva si scap de ea! Adevarul e ca am vazut doar o singura molie pe care am killerit-o dar, cred ca ar trebui sa le stropesc totusi!
3. Puietul varos!!!!! Cea mai grava problema pe care am avut-o pana acum! Am fost acu 3 zile la albinute si, la o familie, am gasit pe fundul lazii niste bucati albe, gri si negre, de "ceva"! N-am stiut ce sunt dar m-am gandit ca ceva nu e in regula!! Am luat ramele la "purecat". Am ramas MUT de uimire ca am gasit pe 3 rame vreo 15-20 de botci, in total, in conditiile in care de 10, 15 zile aveam matca in lada si a inceput sa depuna oua foarte frumos, grupat...!! Erau chiar primele 3 rame, iar una dintre ele era exact cum arata in poza pe care am atasat-o! Am cautat matca, nici urma! Am cautat ou proaspat, nici urma! Deci familia nu are matca! Maine ma duc sa vad ce se mai intampla cu respectiva familie, sper ca dupa iesirea matcii sa se rezolve treaba... oricum nu o voi lasa la voia intamplarii deoarece, acesta ciuperca ce este responsabila de problema; am citit ca nu trece totdeauna de la sine ci sunt si cazuri in care este indicata sau chiar necesara, interventia apicultorului. Am citit de asemenea pe acest forum ca unii colegi cred ca e tot una puiet varos cu varooa si ca plasa anti-varooa rezolva treaba!.... din cate m-am documentat eu, nu e aceeasi treaba! Puietul varos e cauzat de o ciuperca aparuta in conditii climatice deosebite, care nu se vede cu ochiul liber in timp ce varooa este un acarian pe care daca ne uitam mai atent, il vedem pe spatele albinei ca un parazit, la fel cum nu e tot una varooa, cu paduchele, sau puricele la albina, cum imi ziceau unii... Sincer m-am documentat din cartea lui Wolfganf Ritter, "Bolile Albinelor" si nu numai! Daca gresesc cu ceva, sunt dispus la primire de "capace"!