Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Super stimulare. Ce ma fac mai departe?

Mesajde badguy_goodguy » 01 Apr 2012, 10:56

Am stup multi etajat pe 10 rame, defapt 9 rame, ca a 10 nu intra niciodata sau aproape niciodata.
Am stimulat foarte puternic albinele, cred ca m-a ajutat si polenul de alun si de salcie din belsug in zona mea.
In momentul de fata am cam asa (de la dreapta la stanga)

1. rama cu pastura si eventual o palma de puiet capacit
5. aproximativ 5 rame cu puiet capacit , sau larve aproape sa fie capacite. De obicei si ceva miere capacita pe rame (nu neaparat coronita, mai degraba inspre parte din spate a stupului, dar 1 kg de mancare pe rama tot e).
1. Hranitorul :)

-----
Constatand numarul mare de puiet capacit, am mai adaugat ieri 2 rame negre pline cu sirop in cuib.

Deci ...deja am 9 rame, tot cuibul de jos.

Intrebare: Cum trebuie sa gestionez cuibul in stupul multi etajat, cand voi pune etajul (de 1/1) ? Voi muta puietul "copt" gata de eclozionare la etaj, si voi lasa ramele cu oua si matca jos, sau cum? Inteleg eu de ajutatul celorlalte familii, insa nu mai am roi, din cauza ca i-am tot unifcat.
badguy_goodguy

Re: Super stimulare. Ce ma fac mai departe?

Mesajde jimm » 01 Apr 2012, 11:59

Salut,
Stimularea se face cu sirop 1/1 in cantitate de maxim 200-300 ml in functie de puterea familiei sa simuleze un cules de intretinere, 1 data la 2-3 zile. Daca dai mai mult risti ca familia sa se ocupe de acel "cules", preocupata sa proceseze acea abundenta de sirop, neglijand cresterea puietului, rezultatul - la un moment dat o sa ai in cuib mai mult puiet capacit decat necapacit.
In aceasta perioada important pentru mine este cresterea progresiva a puietului necapacit, balanta sa fie in favoarea necapacitului!
Pentru asta am izolat bine cuibul pentru ca albina sa stea mai rasfirata si sa acopere mai multe rame si stimulez la 3 zile cu sirop 300 ml!
jimm

Mesajde mihai cl » 01 Apr 2012, 14:16

Hai sa incerc si eu cu ceva idei.Primul pas ,asigurate ca pe marginile cuibului ai ramele de magazie ,indiferent de nr. de rame cu puiet. Daca cuibul e de la dreapta la stanga dupa ultima rama de magazie diafragma si apoi hraniror (in perioada asta parerea mea sirop ne diluat).Cand pui catul de 1/1daca ai rame crescute umplel dar sa ai grija ca hranirorul sa fie sus acum(dar cred ca e prea devrema acum).Sau :cate rame ai jos in cuib +diafragma, sus pe aceiasi intindere rame crescute 1-2 ,faguri, intercalate si diafragma, una deasupra la alta + htanitorul.Daca in cat nu ai rame suficiente le rasfiri pe distanta cuibului.Momentan tinele stranse jos:ciub,diafragma sau magazie ,hranitor, rame goale.Faguri baga la crescut cand incepe sa albeasca celalalte rame din cuib.Daca am gresit cu ceva rog sa fiu corectat sunt si eu incepator. In zona mea (Calarasi) e jale nu a fost cules pana acum ,furtisag si depopulare la greu.Mult noroc in continuare.
mihai cl

Mesajde stefanmadalin » 01 Apr 2012, 16:24

In zona mea (Calarasi) e jale nu a fost cules pana acum ,furtisag si depopulare la greu.
Asa este cu privire la cules prin Calarasi, in general in zona de campie daca nu ai stupina pe langa un lac/rau e cam greu cu profitul. Stupii mei (2) sunt pe malul lacului Galatui,am si o padurice de salcam,merg binisor.Singurul polen pe care l-au adus cred ca era de la ghiocei si ceva salcie.
Cat despre stimulare,nu le dau decat miere,orice sirop il fac e pe baza de miere si ceai. Momentan produc miere doar pt mine si familia mea,asa ca incerc sa fie cat mai curata posibil.
stefanmadalin

Mesajde badguy_goodguy » 01 Apr 2012, 21:49

Am defapt stupi verticali care pot fi transformati si in multi etajati. Poliuretan si de lemn.
Dar de obicei folosesc doar doua etaje de 1/1, desi am sa incerc anul in curs si cu rame de 1/2 sa vad diferenta.
badguy_goodguy

Mesajde ilalexandru » 02 Apr 2012, 00:35

Eu zic sa alergi si sa le pui catul de acum. Daca intarzii pana maine s-ar putea sa roiasca!Daca tu le spargi cuibul in momentul de fata cu doua rame( nu vreau sa intreb cum ai spart pt ca m-as minuna si mai mult) faci o mare prostie. Mai ales zilele astea cand s-a racit foarte mult timpul afara. Cuibul se sparge atunci cand albina trece dupa diafragma si trebuie avut grija ca, in eventualitatea in care vremea se raceste, albina sa poata acoperi puietul existent. Eu am gasit familie pe 4 rame albina cu 4 rame puiet. Si nu am indraznit nici macar sa-i pun o rama de margine. Am lasat-o asa pana incepe sa-i iese din puiet. In doua saptamani acea familie o sa fie pe 8 rame. Insa pt urmatoarea saptamana familia ramane pe 4 rame. Cu cat mai stransa, cu atat mai bine. DAca nu iei sa citesti s-ar putea sa ai mari probleme cu puietul racit si cu....alte boli
ilalexandru

Mesajde traian » 02 Apr 2012, 01:21

cum spune d-nul Ilea te-ai grabit cu spartul cuibului Cind vine vremea magaziei, eu procedez in felul urmator-ridic ramele fara puie in magazie 2-3 rame in locul lor pun faguri artificiali sau rame cladite periodic repet operatia pun diafragma nu umplu toata magazia pina la salcm tre sa fie plina RC sa fie sus.Am avut fam si pe 27 rame succes.sper sa fiu inteles sint in progres cu calculatorul :?
traian

Mesajde Nebunu_R » 02 Apr 2012, 08:25

pana la urma tu ai vertical cu cat 1/1. asta n-are nici o treaba cu multietajatul. dezvoltarea ta e altfel decat la ME. sa spargi cuibul pe vremea asta nu e tocmai ok. si cu doua rame... poti sa strici tot ce-ai obtinut pana acum.
Nebunu_R

Mesajde Nebunu_R » 02 Apr 2012, 08:29

mihai cl scrie:In zona mea (Calarasi) e jale nu a fost cules pana acum ,furtisag si depopulare la greu.

si eu incepusem sa le dau sirop, dar am vazut ca polenul adus era rar. e greu cand nu esti zi de zi langa ei. ratezi multe lucruri importante.
Nebunu_R

Mesajde alt stupar » 02 Apr 2012, 21:55

badguy_goodguy scrie:Am defapt stupi verticali care pot fi transformati si in multi etajati. Poliuretan si de lemn.
Dar de obicei folosesc doar doua etaje de 1/1, desi am sa incerc anul in curs si cu rame de 1/2 sa vad diferenta.

ai defapt mari carente la chiar notiunile elementare de apicultura, baiete...
e greu sa-ti mai raspunda cineva concret cand pui intrebari de felul cati metri are un litru de apa ? :!:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde topy » 02 Apr 2012, 23:50

la mine in zona functioneaza o lege simpla.la infloritul pomilor largesti cuibul.
topy

Mesajde Ioan Guist » 03 Apr 2012, 07:23

alt stupar scrie:
badguy_goodguy scrie:Am defapt stupi verticali care pot fi transformati si in multi etajati. Poliuretan si de lemn.

e greu sa-ti mai raspunda cineva concret cand pui intrebari de felul cati metri are un litru de apa ? :!:

Ce e asa greu? Raspunsul , evident este ...3 atmosfere.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 03 Apr 2012, 08:20

topy scrie:la mine in zona functioneaza o lege simpla.la infloritul pomilor largesti cuibul.

hai sa luam legea de la coada la cap,pana-n 5 rame 2 rame fara puiet in cuib,peste 5 se mai poate 1 dar puietul sa cam ameninte leaturile de la rama,,plecati de-aici c-altfel va mancam,,!
de ce o spun am iernat pe 5 rame stransa saptamana trecuta era la cinci rame puiet si larve mai ca mancau leaturile dac-o las pana la pomi o iau din pomi,dar nu mi-e rusina nici sa scot rame in timp ce altora le dau rame!dupa caz!
kamy

Mesajde Adi Hodis » 03 Apr 2012, 13:04

Ioan Guist scrie:
alt stupar scrie:

Ce e asa greu? Raspunsul , evident este ...3 atmosfere.

Asa ! ... da' stiati ca albinele stie sa vopseasca peretele din fatza al stupului ???.

Ia zi mai badguy, cum face lucrarea, cu aripa ? ... si care din cele 6 ???.

Inca ceva .... ai aflat de ce se plimba pe peretele stupului inloc sa intre direct pe urdinis ??.

PS
Si-a pierdut o potcoava bre ! ... si o tot cauta.

PPS
Am vrut sa-ti zic atunci cand m-ai intrebat dar nu eram sigur ... pina acuma.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Nebunu_R » 03 Apr 2012, 14:05

ia uite domne cum ii raspund greii forumului lu' asta mic si nestiutor!
:lol: :shock:
Nebunu_R

Mesajde cidaniel » 03 Apr 2012, 14:41

Nebunu_R scrie:ia uite domne cum ii raspund greii forumului lu' asta mic si nestiutor!
:lol: :shock:

Păi nu așa merită :?:
cidaniel

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE