Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Super stimulare. Ce ma fac mai departe?

Mesajde cidaniel » 03 Apr 2012, 14:43

stefanmadalin scrie:In zona mea (Calarasi) e jale nu a fost cules pana acum ,furtisag si depopulare la greu.
Asa este cu privire la cules prin Calarasi, in general in zona de campie daca nu ai stupina pe langa un lac/rau e cam greu cu profitul. Stupii mei (2) sunt pe malul lacului Galatui,am si o padurice de salcam,merg binisor.Singurul polen pe care l-au adus cred ca era de la ghiocei si ceva salcie.
Cat despre stimulare,nu le dau decat miere,orice sirop il fac e pe baza de miere si ceai. Momentan produc miere doar pt mine si familia mea,asa ca incerc sa fie cat mai curata posibil.

când o să produci pt ,,alții,, cu ce o să o murdărești :D
cidaniel

Mesajde Ioan Guist » 03 Apr 2012, 22:56

Prieteni, treburile cu albina sunt mai nuantate.Mai complicate nitzel.
Ca... poti sa ti o familie acum, in 5 rame de puiet blana.Si albina care inca nu o schimbat generatia de iarna, sa acopere bine.Dar!!!!
Familia asta nu are rezerve care sa-i indice ei, starea de abundenta.Ca... albina nu e proasta. Si ...vede cu o luna inaintea ta.!!Te trezesti ca ia pauza sau o inmoaie in plina aprimavara.

Sau.
Avem 6 albina si 4 puiet blana.Daca-i dau la ouat a -cincea-a rama, o prea largesc ca ecolezeaza puietul peste 4 zile si acum vine 3 zile de frig..Daca nu io dau o pregatesc de friguri ca de fapt urmeaza 10 grade noaptea si ziua ploua la 15 grade.Si...uite asa! Treburile sunt mai nuantate.
Iar noi, apicultorii cadem usor.Extrem de usor intr-o logica total nepotrivita cu albina.
Colegi.Aplecativa.Debaratati-va de mentalitatea mamiferului.Intrati in pielea insectei.

Un coleg de ...apicultura zicea o vorba: " cand verifici un stup, i-l verifici ca si cum ar fi unicul tau stup.Deschizi si analizezi ca si cum el e singur pe lume.Ca deschizi unul de 8-6 (8 albina si 6 puiet) sau altul de 4-2, e unicul tau stup.Actionezi cu toate datele la buzunar.

Spor la treaba.Si nu mai puneti ...buza la toata ...baza.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde vicpo » 04 Apr 2012, 15:58

asa cum spune dl guist treburile cu albina sint nuantate ,in special cu largitul cred ca sint probleme, (pe alocuri)asta pt ca nu se mai string la blana in iarna .O metoda de iernare care nu creaza probleme cu largitul este stringerea pe maxim 4rame pline de miere si de albina ,in februarie la aceasta familie i se introduc in centru 2 faguri goi buni de ouat numai cu celule de albina ,in felul acesta creezi spatiu suficient fara sa te doara capul cu largitul .IERNIND mai larg sa zicem pe 7 rame matca oua incepind de la peretele frontal nu se duce pina in spate pt ca acolo e miere capacita mai intervine si polenul care blocheaza si apoi interventi pt intoarcere la 180 grade si alte interventi de acest gen nejustificate in opinia mea
vicpo

Mesajde Badea. claudian » 04 Apr 2012, 20:50

Frumoasa predica dl.Guist !.... cred ca prieteni si colegi nostri vor face febra musculara de atatea aplecari !...nu credeti ca ar fi mai bine sa scoatem o rama care nu contine puiet pentru o perioada ?...adica sa o dam deoparte si in locul ei sa introducem una buna pentru ouat? !... si uite asa rezolvam problema cu racitul cuibului ,iar la friguri nu prea mai au timp sa se gandeasca deoarece problema cu somajul este rezolvata !... deci fam. noastra are front de lucru in bune conditii in continoare ! zic si eu asa ca si coleg aci pe forum , cu toate datele in buzunar ! dv. ce mai ziceti !?
Badea. claudian

Mesajde badguy_goodguy » 04 Apr 2012, 22:02

A inceput sa iasa din puietul capacit... acuma aproape ca nici nu mai zaresc albina batrana :) Oricum zaresc oua in locul celulelor din care au eclozionat albinele vechi.
Apropo daca ramale de puiet mai au circa 1 kg de miere capacita, pot s-o descapesc?
badguy_goodguy

Mesajde Adi Hodis » 05 Apr 2012, 01:34

Sa zic si eu, cum fac largirea cuibului:
La stupii verticali pe 10 r 1/1, NU sparg cuiburile in FEB ci, functie de data la care ghemul acopera si ultima rama, asta e de regula in a 2-a decada a lui MART,adaug o rama de culoare maronie intre ultima rama cu puiet si cea cu miere.
Cuiburile le sparg cu cate o rama abia in luna APR.

La stupii ME si MER, asi largesc singure cuiburile, pe verticala ... eu fac alte cele ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ioan Guist » 05 Apr 2012, 07:26

Badea. claudian scrie:.nu credeti ca ar fi mai bine sa scoatem o rama care nu contine puiet pentru o perioada ?...adica sa o dam deoparte si in locul ei sa introducem una buna pentru ouat? !... si uite asa rezolvam problema cu racitul cuibului ,

Pai nu prea.
Eu cred, nu sustin ca e singura metoda de lucru , ca o familie ce are pe langa ramele cu puiet si acoperitoarele cu hrana, e de preferat uneia ce are doar puiet.
Ca in zona mea, astazi e...22 de grade si peste 5 zile ninge si noapte e -2.In situatia asta o familie se strange pe puiet.Daca eu"intand" puietul pana la ultima albina acoperitoare, o data ca voi avea puiet central pe rame si nu va acoperii ramele in totalitate si doi , risc sa raceasca in noptiile reci.
Ioan Guist

Mesajde Bambucha » 05 Apr 2012, 09:00

Matcile s-au pus serios pe treaba cam din 15 martie. Cel putin in muntenia, poate vestul este mai avansat. Avem putina albina care iese acum masiv, in contrabalanta cu cele care si-au facut pe deplin datoria. Dabia peste circa 10 zile putem sa ne bazam cat de cat pe cantitatea de albina. La o configuratie 7-4 (iernata pe 7 rame) personal nu fac nimic pana spre 10-15 aprilie. Rama care nu contine puiet, mai mult ca sigur are masiv pastura urmand a fi pontata in perioada urmatoare. Continui sa descapacesc la 3-4 zile.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde vicpo » 05 Apr 2012, 09:49

Adi Hodis scrie:Sa zic si eu, cum fac largirea cuibului:
La stupii verticali pe 10 r 1/1, NU sparg cuiburile in FEB ci, functie de data la care ghemul acopera si ultima rama, asta e de regula in a 2-a decada a lui MART,adaug o rama de culoare maronie intre ultima rama cu puiet si cea cu miere.
Cuiburile le sparg cu cate o rama abia in luna APR.

La stupii ME si MER, asi largesc singure cuiburile, pe verticala ... eu fac alte cele ...

sigur ca fiecare are sistemul sau de lucru de fapt nici nu as fi intervenit daca nu era acel apropo de februarie ,cind introduc 2 faguri goi (nu sparg cuibul pt ca nu e puiet)aduc de fapt familia la nr de rame aferente,aceste rame binenteles stropite cu dulce ,matca va incepe sa oua in aceste rame care sint disponibile de sus pina jos cea ce asigura un spatiu suplimentar fata de ramele care fiind in stup pe toata perioada iernii vor fi golite doar in parte ,probabil ca dv aveti puiet intins pe 4 rame echivalentul celor 2 in varianta descrisa
vicpo

Mesajde Nebunu_R » 05 Apr 2012, 11:03

Adi Hodis scrie:La stupii ME si MER, asi largesc singure cuiburile, pe verticala ... eu fac alte cele ...

vreau si eu sa fac "alte cele", doar ca nu prea ma pricep :roll:
Nebunu_R

Mesajde Badea. claudian » 05 Apr 2012, 14:37

Ioan Guist scrie:
Badea. claudian scrie:.nu credeti ca ar fi mai bine sa scoatem o rama care nu contine puiet pentru o perioada ?...adica sa o dam deoparte si in locul ei sa introducem una buna pentru ouat? !... si uite asa rezolvam problema cu racitul cuibului ,

Pai nu prea.
Eu cred, nu sustin ca e singura metoda de lucru , ca o familie ce are pe langa ramele cu puiet si acoperitoarele cu hrana, e de preferat uneia ce are doar puiet.
Ca in zona mea, astazi e...22 de grade si peste 5 zile ninge si noapte e -2.In situatia asta o familie se strange pe puiet.Daca eu"intand" puietul pana la ultima albina acoperitoare, o data ca voi avea puiet central pe rame si nu va acoperii ramele in totalitate si doi , risc sa raceasca in noptiile reci.

Si eu cred si sustin aceasta metoda de lucru in care ramele cu puiet tebuie neaparat incadrate stinga dreapta de doua "coperti " in care se gasesc proviziile necesare unei bune si rapide dezvoltari !... dar uneori si mai ales cand dorim sa fortam un pic dezvoltarea fam. de albine primavara devreme,ne putem lipsi de una din ramele acoperitoare si in locul ei sa introducem o rama buna de ouat in cuibul familiei!..., fam. nu va suferi cu nimic deoarece stiti si dv.ca nu este o largire a cuibului ,iar hrana va avea suficienta din coronitele noi formate si din cele existente pe faguri cu puiet capacit !...bineanteles toate aceste lucrar trebuiesc facute cu toata atentia cuvenita din partea apicultorului !... chiar daca vremea este asa de vitrega in zona dv. (ceace nu prea cred ca dracu e atat de negru ) vin si spun si eu (asa cum ati spus si dv. in postarea de mai sus ) ca albina nu este atat de proasta incat sa nu stie sa-si" astearna ca sa poata dormii linistita "
Badea. claudian

Mesajde Ioan Guist » 05 Apr 2012, 21:26

Fiecare alege pentru el.
In aceasta perioada, in care dracul e negru ...la sigur, eu aleg varianta cu mancare permanent stanga -dreapta.
Uite ce urmeaza la noi.Va spun ca noaptea vor fi -2.Astazi la soare erau 25 .
http://www.freemeteo.com/default.asp?pi ... 1502&la=15
Acum , in aceasta perioada nu pot numara albinele de iarna.Nu pot "tine" in mana populatia noua si cea veche.
Am tinut si eu stupi doar pe puiet, sau pe o rama de haleala.E riscant.Anul trecut am avut 10 zile in aceasta perioada.Toata lumea a oprit ouatul ,iar mancarea a fost la ...limita.

Succes
Ioan Guist

Mesajde badguy_goodguy » 14 Apr 2012, 04:56

Gata,
aproape ca nu mai am puiet capacit..matca are spatiu suficient de ouat acuma, si au inceput sa apara primele oua si larve noi :|
nu mai am nici coronita de 1 kg de miere pe rame...s-a dus... imi pare rau ca nu am avut joi, cand am fost la ele, decat sirop 1:1... ceva mai gros cred ca le-ar fi prins bine (si ala dat de 2 ori).

Ma mira, ca a inceput consumul exagerat de mare, dupa ce a iesit puietul capacit, si nu inainte (cand il incalzeau). Dar poate s-a dus mierea pt. a putea creste noile larve?!
badguy_goodguy

Mesajde Adrian Galofteanu » 15 Apr 2012, 16:17

badguy_goodguy scrie:Gata,
aproape ca nu mai am puiet capacit..matca are spatiu suficient de ouat acuma, si au inceput sa apara primele oua si larve noi :|
nu mai am nici coronita de 1 kg de miere pe rame...s-a dus... imi pare rau ca nu am avut joi, cand am fost la ele, decat sirop 1:1... ceva mai gros cred ca le-ar fi prins bine (si ala dat de 2 ori).

Ma mira, ca a inceput consumul exagerat de mare, dupa ce a iesit puietul capacit, si nu inainte (cand il incalzeau). Dar poate s-a dus mierea pt. a putea creste noile larve?!

Nu degeaba ti-ai ales numele "bad_good"! Oscilezi in permanenta! Aveai o mare grija ca matca nu are unde oua si acum are prea mult! Vezi ca nu este ok!

Treaba este simpla si tu vrei neaparat sa o complici! Consumul nu este exagerat, este absolut normal! Fii bucuros ca este consum mare acum! Asta inseamna ca se creste puiet. La vremea asta nu se mai pune problema de consum pentru incalzirea puietului(exceptie, noptile deosebit de reci!), acum consumul mare este cel pentru cresterea puietului. O rama de puiet inseamna o rama cu miere, asta e calculul simplu de care sa tii cont!

Toate cele bune!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde filip » 15 Apr 2012, 19:15

Singura operatie care nu da gres acum e urmatoarea:
In locul unei rame cu miere si polen din marginea cuibului punem o rama buna de oua.Albina chiar daca se retrage de pe rama cu polen si pastura va fi capabila sa acopera rama indrodusa langa puiet.Bafta multa!
filip

Mesajde badguy_goodguy » 17 Apr 2012, 00:35

Sper sa nu moara de foame... sau sa fie ca anul trecut...cand la pomii fructiferi daca le dadeam 500 grame de zahar/familie nu vedeam nimic a doua zi in celule, trebuia sa le dau 1 kg ca sa vad ceva...si in cateva zile acel ceva disparea...
badguy_goodguy

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE