Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cu ce trebuie vopsiti stupii noi

Mesajde Crysty » 04 Apr 2012, 16:12

Buna ziua tuturor, va rog sa ma ajutati cu o indrumare, urmeaza sa imi iasa din fabricatie 20 de cutii pe 10 rame si cat 1/2, problema mea este ca nu prea stiu cu ce sa dau pe ei.Dupa ce am citit indelung m-am gandit sa ii dau cu ULEI DE IN NESICATIVAT, acuma problema este ca nu stiu daca este bine ce fac,si ar mai fi ca am fost la doua magazine de vopsele si am gasit doar ulei de in SICATIVAT .Nu as vrea sa dau cu vopsea pe ei ,mi-ar placea mai mult sa ramana lemnul asa mai natural...nush ce e mai bine.Va multumesc mult.
Crysty

Re: Cu ce trebuie vopsiti stupii noi

Mesajde teinegru64 » 04 Apr 2012, 19:35

Cea mai buna vopsea este....ceara.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde dorindafi » 04 Apr 2012, 20:35

viewtopic.php?f=15&t=221&start=144
cu ulei de in le-am dat eu - 4 straturi
dorindafi

Mesajde paul » 04 Apr 2012, 21:20

dorindafi scrie:http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=221&start=144

Dorine ... ia da tu cu subsemnatu' ...
1-uleiul de in sicativat sau nesicativat ??? Eventual ... denumirea !
2-uleiul l-ai dat incalzit sau ... rece ??? Eventual ...l-ai dat intr-o camera incalzita la cate grade ?
3-care a fost perioada ... intre " vopsiri" ???
4- din propria-ti experienta sau a altora dupa cati ani trebuie ... "revopsiti" ???
5-ai idee daca nu se innegresc ... in timp ???
6- SA FII IUBIT SI ... LA MULTI ANI !!! :idea: Cu ... maxima intarziere !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde manu8388 » 04 Apr 2012, 21:31

Dupa ce am stat si m-am documentat , dupa ce am cautat de m-am saturat , m-am enervat asa un pic si i-am dat cu vopsea normala alchidica! Nu e bine dar asta este vopsea pe baza de ulei nu se mai gaseste si ce am gasit eu era undeva la 75 eur 4 l sau ceva de genu . am mai vazut si la altii dati numai cu ulei de in dar dupa 2-3 ani arata deplorabil, se innegresc urat.
manu8388

Mesajde Crysty » 04 Apr 2012, 21:31

paul scrie:

2-uleiul l-ai dat incalzit sau ... rece ??? Eventual ...l-ai dat intr-o camera incalzita la cate grade ?
4- din propria-ti experienta sau a altora dupa cati ani trebuie ... "revopsiti" ???

ah..ce bine ar fi daca mi-ati spune si mie
vin lazile si timpul e scurt,si eu nush ce am de facut,ulei am gasit doar sicativat, deocamdata....
Crysty

Mesajde Bee Happy » 04 Apr 2012, 22:57

Sicativarea uleiului se face tocmai pentru uscarea lui mai rapida. Dorindafi, sigur i-a dat cu ulei sicativat. Altfel, 4 straturi s-ar fi uscat in 5 ani.
Dupa un an stupii ''vopsiti'' cu ulei de in, incep sa se innegreasca. Daca n-ai nimic impotriva aspectului estetic, pot ramane asa, sau se pot vopsi.
In vopsirea stupilor, eu am o recomandare, pe care a dat-o si altcineva pe forumul vechi:
Impregnati direct lemnul stupului cu o vopsea diluata mult. In doua straturi. Important e sa intre vopseaua cat mai adanc in fibra, fara sa faca pelicula. Pelicula care deobicei se cojeste, cu cat este mai groasa.
Peste cativa ani, se mai invioreaza putin culoarea cu inca un strat subtire.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde augustin » 04 Apr 2012, 23:03

manu8388 scrie:Dupa ce am stat si m-am documentat , dupa ce am cautat de m-am saturat , m-am enervat asa un pic si i-am dat cu vopsea normala alchidica! Nu e bine dar asta este vopsea pe baza de ulei nu se mai gaseste si ce am gasit eu era undeva la 75 eur 4 l sau ceva de genu . am mai vazut si la altii dati numai cu ulei de in dar dupa 2-3 ani arata deplorabil, se innegresc urat.

In afara de faptul ca arata ca dracu dupa cativa ani, stupii n-au absolut nimic. Am cunoscut stupari care au vopsit cu deruginol (grund), vopsea auto, etc. Varianta cea mai buna este intr-adevar aceea cu vopseaua diluata, care patrunde bine in lemn.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Crysty » 05 Apr 2012, 12:58

multumesc tuturor pentru raspunsuri, mi-am format o parere si am luat decizia de ai "vopsi" cu ulei de in sicativat.O sa dau doua straturi si la anu in functie de cum se prezinta o sa mai primeasca 1-2 straturi.
multumesc frumos, indata ce o sa ajunga acasa o sa revin cu poze ,mai dureaza putin :)
Crysty

Mesajde dorindafi » 05 Apr 2012, 21:08

paul scrie:

ma banditule :D uite shi raspunsul
1-sicativat la 8.50lei litru
2-uleiul rece la temperatura camerei in care se vad cutiile
3- 3/4 zile in raport de timpul liber
4-cu un litru de ulei faci cam 15/20 cutii ,asha ca fiecare da cu ulei de cand vrea
5-shi care-i baiu? ai vazut stupii lui hodis cat sunt de intunecatzi? mierea conteaza
6-tuturor va multzumesc :P
dorindafi

Mesajde Crysty » 06 Apr 2012, 12:07

adevaru este ca am gasit pe piata 3 categorii de ulei de in,
1-- la 9 lei, cu semn de nociv si semn de inflamator /1l
2-- la 14 lei cu semn de nociv/ 900ml
3--95 lei fara aceste semne (ulei de in fiert si sicativat) /5l
am doua nelamuriri
1--- merge dat cu oricare din ele?
2-- la toate trei produsele se specifica ca lemnul trebuie slefuit, desprafuit si dat intai cu un anume diluant in functie de uleiul pe care il folosesti (am gasit si acest diluant pt fiecare in parte, problema este ca acesti diluanti au toti semnul de nociv) si pe ulei mai zice ca daca lemnul nu este tratat cu acest diluant, se va modifica in timp culoarea lemnului (deci cutiile inegresc)
Dumneavoastra ati volosit diluantul ?sau ati dat direct cu uleiul de in asa in starea in care a fost achizitionat,direct pe materialul lemnos si gata.
multumesc pentru ajutor.
Crysty

Mesajde CristiTm » 06 Apr 2012, 15:20

eu am dat cu ulei de in sicativat 2 straturi la interval de 7 zile dupa care le-am dat o vopsea

ulei de in 7-8 lei vopsea 8 -9 lei direct de la producator in cazul meu e usor ca fabrica de vopsele e in Timisoara
CristiTm

Mesajde cristi_vidican » 06 Apr 2012, 19:46

Am primit de la un prieten un grund si lac pe baza de apa, din acelea care se dau mai nou pe termopanele din lemn, ca sa reziste la UV. Nu stiu exact preturile, am inteles ca grundul e cam 3-4 euro pentru un litru. Grundul da nuanta culorii. Lacul e incolor.
prima mana - grund pe baza de apa. Inchide toti porii. In urma lui lacul se da ca pe sticla.
Doua mani de lac, din aceeasi gama. Vanzatorul zice ca merge si o mana, dar eu am dat de doua ori ca sa fiu sigur.
Am folosit 2 litri de grud la 44 corpuri ½, 16 capace si funduri. Cu aceeasi cantitate de lac am dat 2 straturi.
Producatorul garanteaza ca nu se va exfolia de la UV. Vedem peste 2 ani.
Firma care produce asa ceva este Beker Acroma. Dati pe google (sa va dea reprezentantul din RO). Eu nu-i cunosc personal, dar am inteles ca sunt foarte buni.
Daca dati cu ulei de in, Pupemea dadea si cu 2 straturi de bait, care cica protejeaza impotriva UV.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde un OM » 06 Apr 2012, 21:19

Daca doriti reteta pentru vopsea de ulei rugati-l frumos pe d-l Augustin sa va dea reteta lui nea Gica.
un OM

Mesajde augustin » 06 Apr 2012, 22:09

Augustin, simplu, fara domn...
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde Cristian Marcu » 09 Apr 2012, 12:10

SALUTARE la toata lumea!! :)sunt nou prin zona si prin ale albinelor, dar la lemn ma pricep putin; deci: daca vrei sa arate bine stupii si sa nu se inegreasca, da-i cu vopsea (cel putin o data la 2-3 ani)! Ori ce vopsea ar fii, soarele o coace si se deterioreaza, deci trebuie inprospat! Uleiul de in, daca scandura e uscata, e ideal ca solutie de protectie impotriva vremii! Da, se inegreste in timp dar daca ii dai 2 si il lasi la soare sa absoarba bine, lemnul nu mai absoarbe apa (se inchid porii deci nu mai are voie sa "lucreze") dar nici nu mai respira!! rezulta ca stupul trebuie sa fie bine aierisit!
Eu i-am dat anul trecut cu in si nu sau inegrit, inca; la interior nu iam dat ci am parjolit lada!! Spor la Treaba! :)
Carpe Diem!
Cristian Marcu

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE