Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MyBees, My hobby!

Mesajde MyBees » 30 Ian 2012, 00:58

Corecta remarca. Dar eu m-as bucura si daca am face-o macar noi si sa ramana doar ei...
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde MyBees » 18 Feb 2012, 17:46

Sambata, 10 februarie am facut si eu "vizita de deszapezire" a stupinei. Am plecat de acasa cu inima stransa, in urma discutiilor pesimiste cu privire la stadiul iernarii. Insa de la stupi am plecat optimist. Toti raspund la apel. Nu am deschis niciunul insa la ascultare raspund corect si in plus avand zapada curata dedesubt, rosatura de ceara este vizibila la toti.
Marea problema nu este temperatura ci deranjul creat de pitigoi. Pentru anul viitor va trebui sa gasesc o cale de combatere.

Rosatura de ceara vizibila sub stupi, peste stratul de zapada proaspata, de 2-3 zile. Coafura rezista :)
Imagine

Dedesubtul stupului este vizibil deranjul creat de pitigoi. Acestia zboara sub stup si trag albinele de pe sita deranjand puternic colonia.

Imagine

Deranjul creat de pitigoi nu este prezent la toti stupii. Probabil se reped la cei care au albine cazute pe fund. Se observa ca oar unul din cei 3 stupi alaturati este "atacat" de pitigoi.

Imagine
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Ioan Guist » 18 Feb 2012, 18:56

Am mai scris pe aceasta tema patania mea.
Atacat fiind de pitigoi ,ciocanitoare,vrabii si alte pasarele, am luat o pusca si ...poc poc.
Am agatat in copac si parca nu au mai prea venit.Dupa o saptamana era la fel.
Au incetat imediat ce o ninsoare a inchis urdinisele.
De atunci,inchid urdinisele prin Nov.si le deschid in dec daca e rost de zbor sau in ianuarie la curatenie.
Astfel, pasarile nu se invata la "troaca" si efectiv, rar vad o pasare prin zona.Si aia ...pasagera.
O data inchise in Nov, nici rozatoarele nu mai sunt o problema.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde alt stupar » 19 Feb 2012, 16:31

hiba e ca pasarile stau agtate de antivarooa si trag prin sita albinele cazute pe fundul lazii.
Eu ma gandesc ca urmatoarea iarna sa asez stupii pe o plasa de rabitz.
Si pe o pancarda, la inaltime, mentionez ”Inchis la cantina” :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde MyBees » 19 Feb 2012, 17:04

Exact asta este problema. Nu ataca la urdinis ci la plasa de pe fund. Posibil ca inchizand urdinisele toamna sa nu se mai invete, totusi la cat sunt de activi cred ca gasesc oricum albinele de dedesubt, de pe plasa. Oricum, asta cu inchisul urdinisului e de incercat anul viitor, acum e tardiv.
Pana atunci nu pot decat sa sper ca pierderile vor fi limitate. Noroc ca "stolul" de pitigoi nu este mare, in fiecare seara fiind prezenti 5-6 pitigoi.

Cu plasa de rabitz e o idee, care mai aduce insa inca o complicatie in plus. Dar ca sa te aperi de hapsani... merita orice :)
---
MyBees

Mesajde alt stupar » 19 Feb 2012, 17:25

5-6 ?
pune-le domnule niste grane de mancare si scapi de paguba daca sunt doar aia !
Grau, malai, vezi ce mananca, administreaza-le portia saptamanal.
alt stupar

Mesajde MyBees » 19 Feb 2012, 17:51

Si daca, avand hrana berechet, din 5-6 se fac 20-30... ma scapi tu de restul? :)
Ultima oară modificat de MyBees pe 19 Feb 2012, 18:08, modificat 1 dată în total.
---
MyBees

Mesajde alt stupar » 19 Feb 2012, 17:56

eu stiu ?
in general stolurile sunt stabile numeric in aceasta perioada a anului.
merita incercat
alt stupar

Mesajde MIHAI BALS » 19 Feb 2012, 18:08

o solutie-renunti la capriorii de lemn.
asa!
Fişiere ataşate
stupi 014.JPG
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 19 Feb 2012, 18:09

in loc de asa!
Fişiere ataşate
stupi 007.JPG
MIHAI BALS

Mesajde MyBees » 19 Feb 2012, 18:11

@Altstupar: Voi incerca si cu asta. Am citit ca se mai hranesc si cu "slana" agatata prin copaci.
Intr-adevar e de incercat, oricum mare rau nu mai am ce sa fac. Nu mai e mult si da coltul ierbii si gasesc si ei alte locuri de hrana.

M-am gandit sa plasez in stupina emitatoare de ultrasunete setate pentru pasari. Nu sunt sigur insa ca nu afecteaza si albinele si mai am si vecini pe care nu vreau sa ii lasa fara pasarile de prin gospodarii...
---
MyBees

Mesajde MyBees » 09 Apr 2012, 16:23

Nu am mai trecut de mult pe aici. O las mai usor.

- Cu pitigoii am rezolvat-o mai simplu. Am introdus subarul pana s-au plictisit.
- Am iesit din iarna fara nicio pierdere de familii
- Am procedat in schimb la 4 unificari
- Acum cateva saptamani mi-a trecut glontul pe la ureche. Un vecin de peste gard caruia i-a murit unicul si inegalabilul stup peste iarna s-a gandit sa il lase sa ia putin aer, ridicandu-i capacul. Norul de albine l-a lasat in cateva ore fara cele 10 kg. de miere(zice el) La doua zile cand am ajuns eu in stupina inca mai cautau infrigurate orice "portita"... Urdinise micsorate drastic si dat cu motorina. Pana la urma le-a trecut. Vecinul imi zice ca i-am ramas dator cu 10 kg. de miere. Eu zic la fel. Noroc ca nu mi-a ramas el dator cu o stupina. Furtisagul l-am potolit cu greu. Acum ma rog sa-i fi murit stupul de foame si de pamblec ce e si nu de vreo boala. Asa ca nu sunt foarte sigur de cate focuri s-au tras.
- Am avut o desprimavarare buna. Polen abundent de la Arinul din zona. Apoi salcioara.
- Am colectat si primul meu polen. Cel mai dulce, mai fin si mai gustos bineinteles(preponderent de la salcie) Asta pana mi-au incarcat sertarele cu polen de urzicuta. Amar si miroase ca dracu. Nu-i nimic, tot ele se vor amara cu el in primavara :D
- Stimularea prin descapacire de rame dupa diafragma a ramelor din cuib sau de la rezerva. Mai am dou caturi de 1/2 neumblate, ceva rame de cuib de curatat plus cca. 30 de litri de sirop de miere. Resturi de prin recipientele folosite, borcane, capaceala spalata, etc. Le servesc maine cu un protofil. La vremea asta prinde la fix.
- Am restrans cuiburile de vreo 2 saptamani. Acum astept sa se indrepte vremea sa pot verifica daca e cazul cu largirea.
- Zarzarul(corcodusul) a inflorit vineri 06.04 insa a venit vremea asta urata si cred ca il cam ratez. Astept papadia.
- Sambata(07.04) am insamantat cca. 3,5k mp cu facelis si cca. 2k mp cu trifoi albin amestec cu gazon japonez. Apoi a venit ploaia. La marele fix. Sa vedem ce noroc am.
- Am plantat si 70 de butasi de lavanda. Voi pune si bazele unei mici pepinire personale... Per total, gradina e mai bogata fata de anul trecut cu ceva alun, corn, 3 specii de salcie, castan comestibil, gardurarita, etc. Plus alte seminte diverse. Daca si astea ies stau fain. Macar la imbogatirea bazei melifere.

-
---
MyBees

Mesajde liviu1965 » 09 Apr 2012, 17:56

Si tu spui " Zarzarul(corcodusul) "

zarzarul e copacul salbatic din care a aparut ( din grija omului ) caisul
corcodusul este copacul salbatic ( cel cu fructul rotund,mic,culoare rosu sau galben) din care , prin altoire au aparut prunele alea mari, rotunde.Prin zona mea : gheoldane

Cel putin asa stiu

Sper ca nu te-ai suparat

Bafta cu frigurile astea la florile/fructele copacilor.
liviu1965

Mesajde MyBees » 09 Apr 2012, 19:33

Liviu

Acolo unde am crescut eu, zarzarul este copacul care face zarzare, de culoare galbena sau rosie. Corcodusele sunt acele "fructe", care cresc in acelasi copac, cu o forma de cele mai multe ori alungita si suprafata mai aspra. Cresc in acelasi copac cu zarzarele si de obicei nu ajung la maturitate(cred ca sunt "defecte" :) ). Din zarzare, prin fierbere se face o pasta care se foloseste la acrit ciorbe si care ne scuteste stomacul de alte "acreli" artificiale.

Prin alte parti i se spune corcodus(de asta am pus paranteza) Habar nu am care este mai regionalism decat altul. Fiind un aspect atat de putin important, nu il mai dezbat...

Spor!
---
MyBees

Mesajde liviu1965 » 09 Apr 2012, 20:20

E clar acum
Si Pupemea stie ca si tine

In concluzie...doua Marii cu doua palarii....
liviu1965

Mesajde jenica67 » 09 Apr 2012, 21:05

In multe zone din Romania, se spune zarzare la caisele mai mici, deci nealtoite, inclusiv in banat. Din pacate dexul, zice cum zice Pupemea, adica fructul corcodusului, cred ca cei care au facut dexul, nu stiau cum se foloseste termenul in toata tara.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?