Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intoarcere-cuib 1-15-04..asa fac eu...

Mesajde topy » 09 Apr 2012, 08:51

alt stupar scrie:frigul din aceste zile (la mine maxime de 5-6 grade si minime in jurul valorii de 0 grade) aduce nota de plata pentru teribilismul celor ”luati de val”-ul de caldura zilele trecute.
Iar se face coada la Micocidin (confuzie fregventa puiet racit= puiet varos :twisted: )
Sau altfel spus, ce s-a luat pe faina, se da pe tarățe.

pai nu ai citit?...unii se tem ca o sa roiasca pana in pomi..... :roll:
topy

Mesajde lucky5strike » 09 Apr 2012, 10:16

Rotirea cuibului inseamna ca peretele unde e plasat puietul va fi de fapt mai rece.

Nu vad avantajul.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde MyBees » 09 Apr 2012, 16:43

M-am tot rasucit si eu cum sa fac sa rotesc cuibul... Si nu imi iese la socoteala. Daca rotesc corpul, cuibul vine pe partea umbrita(stanga privind din spate) si in plus nu sunt obisnuit sa lucrez pe partea stanga. Sa rotesc ramele... sunt rame marginase ouate pe o singura parte. Rotindu-le, spre interior vine partea neouata apoi in exterior cea ouata... Nu prea imi arata a fi ok. Chiar exista un avantaj care sa compenseze aceste neajunsuri? Nu mai bine le las asa?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde jenica67 » 09 Apr 2012, 20:51

:lol: Esti tare. Pai mai gandeste-te. Iei rama din marginea dreapta si o pui jos, in locul ei pui rama din stanga cuibului rotita, si pe cea de jos o pui in locul liber, cu partea ouata spre interior. Apoi iei a doua rama din dreapta si o pui jos, in locul ei pui a doua rama din stanga rotita, iar pe cea de jos in locul liber, si tot asa pana la mijloc. Sau urmatoarele le rotesti numai in jurul axei. Deci ai doua variante, ori rotesti tot cuibul, ori schimbi locul intre ramele marginase rotite si pe celalalte le rotesti in jurul axei. :)
jenica67

Mesajde MyBees » 09 Apr 2012, 22:22

Asa-s de felul meu. Tare :) Cum zici tu inseamna sa nu mai pastrez ordinea ramelor. Asta nu influenteaza? Din cauza asta nu am luat in calcul decat rotirea in jurul axului.
Ca sa nu iti mai dau cazul cu rama de la diafragma ouata pe ambele fete. Asta ca sa-ti dea fara sot, sa vad cat esti de tare... :)

Aduce rotirea cuibului un plus care sa justifice toata aceasta munca si scarmaneala in cuib?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde jenica67 » 09 Apr 2012, 22:56

Pai daca ai ultima rama, ouata pe ambele fete, trebuie neaparat, sa mai adaugi o rama dupa. Daca folosesti prima mea varianta, respecti ordinea ramelor existente initial. Succes !
jenica67

Mesajde alt stupar » 09 Apr 2012, 23:14

My Bees,
hai ca nu e cine stie ce ghidusie :D
practic e ca si cum ai intoarce lada cu totul si fata devine spate, apoi ai trage toate ramele spre latura unde erau si inainte.Nu se schimba deloc ”vecinatatile”
Repet, operatia are un oarecare rost doar intr-o anumita faza de dezvoltare a familiei, respectiv cand inaintea rotirii ramele sunt ouate mijloc-față.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabi bee » 09 Apr 2012, 23:14

eu ma intreb , cine are 4-500 de stupi sau mai multi , le mai roteste cuibul ? eu cred ca nu are asa mare importanta rotirea ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapis13 » 09 Apr 2012, 23:20

gabi bee scrie:eu ma intreb , cine are 4-500 de stupi sau mai multi , le mai roteste cuibul ? eu cred ca nu are asa mare importanta rotirea ! :P

Rotind cuibul la 180 grade largesti cuibul si maresti suprafata de ouat a reginei fara sa deranjezi fam de albine :shock: :!:
Mai bine procedezi asa in perioada asta cu vreme schimbatoare decat baga rama-scoate rama :idea:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Donbazil » 09 Apr 2012, 23:50

Sal'tare!
N-am vrut sa ma bag, da daca omu' are dreptate, apai....are.....
Eu de ani de zile practic intoarcerea cu 180 de grade a lazii, pentru ca am urdinise si in fatza - prevazut cu scandura de zbor cu balamale - dar si in spate.....
Aici e chichirezu!.....
Urdinisul din spatele lazii se deschide prin scoaterea blocului de lemn care are lungimea de 22 centimetri doar atunci cand pun colectoarele de polen.
Altfel n-as putea pune colectoare in partea cu scandura de zbor rabatabila.....
Asa, inchid scandura de zbor cu foraiberul, intorc lada si pun colectorul de polen. Cat colectez polen ramane asa, cand plec la salcam,scot colectorul , pun la locul lui blocul de lemn si la vatra de la salcam deschid iar scandura de zbor cu balama, urdinisul pentru polen ramane inchis....
Se poate observa urma de propolis care marcheaza conturul colectorului de polen.....
Fişiere ataşate
urdinis polen.jpg
Ultima oară modificat de Donbazil pe 09 Apr 2012, 23:57, modificat de 2 ori în total.
Donbazil

Mesajde Donbazil » 09 Apr 2012, 23:54

Iar urdinisul din fatza, se inchide cu foraiber....
Asadar se face intoarcerea cuibului, concomitent cu aplicarea colectoruluiu de polen.
Se rezolva si problema asa-zisei largiri a cuibului dar si treaba cu polenu'.....
Si toata lumea-i multzumita..... :) :) :)
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Fişiere ataşate
Urdinisul din fatza.JPG
Donbazil

Mesajde gica.mosu » 10 Apr 2012, 07:40

topy scrie:
alt stupar scrie:frigul din aceste zile (la mine maxime de 5-6 grade si minime in jurul valorii de 0 grade) aduce nota de plata pentru teribilismul celor ”luati de val”-ul de caldura zilele trecute.
Iar se face coada la Micocidin (confuzie fregventa puiet racit= puiet varos :twisted: )

De la...ARAD....ONESTI...V-DORNEI este o diferenta ff mare in dezv f de albine si
in plus depinde si cind si cu ceeee le stimulezi(pacalesti) s-au de priceperea apicultorului
in ultimul rind.....Cu respect-MOSU GICA!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde pngflorin » 10 Apr 2012, 08:35

Buna idee tb asta cu doua urdinisuri, cred ca ma sa o incerc si eu, usureaza munca cu colectorul de polen.
pngflorin

Mesajde ion marian » 10 Apr 2012, 08:36

Donbazil scrie:Iar urdinisul din fatza, se inchide cu foraiber....
Asadar se face intoarcerea cuibului, concomitent cu aplicarea colectoruluiu de polen.
Se rezolva si problema asa-zisei largiri a cuibului dar si treaba cu polenu'.....
Si toata lumea-i multzumita..... :) :) :)
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Donbasil ,sa traesti intru multi ani.
Multumescu-ti.
Ai facut lumina-n sat !
ion marian

Mesajde topy » 10 Apr 2012, 12:48

gica.mosu scrie:
topy scrie:

De la...ARAD....ONESTI...V-DORNEI este o diferenta ff mare in dezv f de albine si
in plus depinde si cind si cu ceeee le stimulezi(pacalesti) s-au de priceperea apicultorului
in ultimul rind.....Cu respect-MOSU GICA!!!!

da dar pomii infloresc in functie de zona in care sunt. deci sunt un reper pentru orice zona
topy

Mesajde gica.mosu » 17 Apr 2012, 15:58

gabi bee scrie:eu ma intreb , cine are 4-500 de stupi sau mai multi , le mai roteste cuibul ? eu cred ca nu are asa mare importanta rotirea ! :P

Eu iti raspund printr-o alta intrebare :cel ce are2-300 de oi nu le ingrijeste :?: Raspuns ff bun ai primit
de la "proapis 13" shi iata de ce vreme am avut si avem zilele astea....eu cred ca nu am facut rau,acum
le pun 2-300ml miere cu laptic...ridic doar 3-4cm folia si tac-pac in uluc- in 2 ore am rez 40 fam restul miine si
tot asa la3-4 zile pina se indreapta vremeaaaa(cu cine sa ne bateeem)asta rea.Curespect- Mosuu gica!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR