Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Managementul puietului in stupul vertical

Mesajde badguy_goodguy » 11 Apr 2012, 14:32

Imi zice si mie cum sa procedez cu familii de albine aflate in stupul standard romanesc de 9 rame.
Am corpuri de 1/1.

Problema am mai expus-o: 1 rama e hranitorul, 1 e pastura...ramane maxim 7 rame cu puiet. Ce fac cand e foarte plin de albina? Scot rame cu puiet capacit le pun la etaj, sau cum pot oferi matcii spatiu de ouat...sa nu imi roiasca...
badguy_goodguy

Re: Managementul puietului in stupul vertical

Mesajde catalin_viezure_6 » 11 Apr 2012, 15:53

badguy_goodguy scrie:Imi zice si mie cum sa procedez cu familii de albine aflate in stupul standard romanesc de 9 rame.
Am corpuri de 1/1.

Problema am mai expus-o: 1 rama e hranitorul, 1 e pastura...ramane maxim 7 rame cu puiet. Ce fac cand e foarte plin de albina? Scot rame cu puiet capacit le pun la etaj, sau cum pot oferi matcii spatiu de ouat...sa nu imi roiasca...

ramele cu puiet capacit scoase si puse la familii slabe sau medii sau daca nu ai fam slabe sau medii faci roi din ele ... asta fiind una din condiitile prevenirii roitului ..
catalin_viezure_6

Mesajde Cristian IONITA » 11 Apr 2012, 16:01

cat-ul este tot de 1/1?

atunci ar mai fi solutia imprastierii regulate (minim 1 data pe saptamana) a ramelor cu puiet prin stup (inclusiv cat) dar asta implica enorm de multa manopera iar rezultatele nu sunt intodeauna cele asteptate (adica chiar si asa poate roii)

Ar merge si inversarea corpurilor (daca soclul nu e fix).
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde pescaru » 11 Apr 2012, 17:45

Ha ,HA am transformat albina ,stup natura in management , de pasti castig la loto ,sigur . :lol:
pescaru

Mesajde Dila Daniel » 11 Apr 2012, 18:41

badguy_goodguy scrie:Imi zice si mie cum sa procedez cu familii de albine aflate in stupul standard romanesc de 9 rame.
Am corpuri de 1/1.

scoti hranitorul si bagi o rama in mijloc la ouat sau chiar la cladit(spargi cuibul)
Peste ceva timp, pui etaj/e.
Peste alt timp, faci un roi daca stupul se dezvolta bine.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jenica67 » 11 Apr 2012, 22:44

De unde ai luat stupul asta romanesc cu 9 rame ? Eu zic sa scoti un perete, sa mai adaugi ceva, ca sa incape cel putin 10 rame, fara hranitor.
Pentru o matca normmala, e putin cam mic, cuibul de 9 rame. Mai pune un corp de 9 rame 1/1 si vezi cate are nevoie matca. Eventual faci 3 de 37 si 5 de 45, sa nu mai oua matca in ele. Trebuie sa experimentezi cum e mai bine.
jenica67

Mesajde badguy_goodguy » 12 Apr 2012, 00:53

Sunt stupi din poliuretan...si cam asa e standardul 9 rame :(
asa e si la americani, etc... nu stiu ce sa zic...
badguy_goodguy

Mesajde dulos_theo » 18 Apr 2012, 16:41

badguy_goodguy scrie:Sunt stupi din poliuretan...si cam asa e standardul 9 rame :(
asa e si la americani, etc... nu stiu ce sa zic...

Salutare, daca te referi la stupul de poliuretan de la T-gul Mures, acela este de 10 rame standard-Dadant! Si nu 9 daca ai ceara cladita suplimentar(ingrosate ramele in zona coroanelor) este bine inainte de a le baga in stup sa le razi cu dalta apicola pana ajune la dimensiunea lor normala. Intra lejer 10 rame daca sunt lucrate STAS.Revenind la subiect, eu procedez in felul urmator:
Cand trebuie sa pun a 11 rama, pun corpul 1/1 al doilea, las 4 rame de puiet jos si urc 4 sus iar pe margini sa fie miere si polen. Se dezvolta foarte bine in felul asta... Mult succes
dulos_theo

Mesajde badguy_goodguy » 23 Apr 2012, 00:18

Va multumesc pt. raspuns, asa am facut si eu, am urcat 3 rame cu puiet capacit impreuna cu hranitorul la etaj, deoarece imi este frica sa nu roiasca matca... am lasat in total 4 rame noi jos.

Si nu , chiar e foarte greu sa adaugi 10 rame in stupul de poliuretan... poate cand sunt noi ramele... dupa ce sunt cladite si au si coronita de miere pe ele... + albinele mai depun propolis nu doar pe rame deasupra, ce si pe lemnele puse in stup pt. suportul ramelor.
badguy_goodguy

Mesajde eucondruz » 23 Apr 2012, 00:33

De cate ori lucrezi in stup apropie bine ramele sa nu ramana spatiu intre ele si vei vedea ca nu mai depune asa mult propolis sau ceara pe leaturile verticale si nici coronita nu va mai fi crescuta asa mult.
eucondruz

Mesajde badguy_goodguy » 23 Apr 2012, 00:49

Oricum hranitorul ocupa mai mult spatiu decat o rama...

si totusi ... daca as inghesui 10 rame, nu as stresa albine cand as scoate rama fara? de obicei las putin spatiu (de jumate de rama) in colt,pt. a putea scoate afara hranitorul si sa lucrez mai usor.
badguy_goodguy

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR