Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum pregatesc un roi

Mesajde ovidiu_78 » 30 Iun 2011, 00:09

buna,as dori si citeva sfaturi de la cei mai priceputi sau care au ceva experienta mai mare ca mine,sunt incepator,mi-am luat un stup dadant pe 12 rame cu ti pe el dejamagazie 1\2 nou nout,si am primit un roi de la un vecin de la bunicii mei din sat,pe 3 rame e roiul,si omul mi l-a pus direct in lada,asa cu trei rame cu faguri claditi deja,fara a face o dezinfectie la lada sau altceva,si eu tot apoi citisem ca se face dezinsectie,adica se arde pana la fibra,dar la acel om nu am ce sa ii zic ca doar el le stie pe toate si vorba lui,,nu are nimica,, o aud mai tot timpul,degeaba ii zic din ceea ce citesc din carti sau de pe net ca aceea nu conteaza,el face asa si gata,apoi ca ii moare in fiecare an citeva familii e normal pt el,nu prea stiu la cine sa apelez,adicaq inca nu am cunoscut asa apicultori care sa imi explice mai multe,doar din astia care au albine si iau numai miere dar in schimb nimica sa nu faca,nici tratament,nici stimulare cu turte sau sirop,nimica,
v-as ruga cine are rabdare sa imi zica si mie cum trebuie sa procedez cu roiul asta,mai as vrea sa imi iau inca 2 stupi macar ca sa fiu sigur ca trec iarna asta sa nu ma trezesc in primavara fara nimica
am inceput sa le dau sirop cu zahar1\1 ca acuma nu mai e prea cules,puiet nu prea are mult,i-am restrans in colt si am pus si o diafragma,urdinisul l-am micit pana la 1,5cm sa nu fie furtisag,ce sa mai fac?
trebuie sa dezinfectez neaparat stupul chiar daca e nou?
pot sa ii duc la un cules de floarea soarelui?
daca mai imi iau inca 2 stupi,si bag inca doua roiuri in ei,pot sa le pun faguri necladiti?
trebuie sa le fac ceva tratament cum ii bag in stup?
e bine sa le dau sirop?sau si turta?
ce trebuie sa fac sa intaresc roiul cit se poate inca pana la pregatirea de iernat

ajutati-ma va rog,va multumesc pt intelegere si rabdare
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Re: cum pregatesc un roi

Mesajde vicpo » 30 Iun 2011, 07:34

daca lada e noua nu are nevoie de dezinfectie(flambare).E bine ca d-ai sirop roiului pt stimulare si sa poata aduna rezerve pt la iarna.Daca ai citit in carti de specialitate apoi sa sti ca tot ce scrie acolo e bine nu zic ca e o informatie completa dar pt inceput e bine de aplicat ce ai citit ,cu timpul vei vedea singur lucruri noi,in concluzie apucate de treaba singur asa vei invata ,nu te teme ca vei pierde roiul daca urmezi pasi descrisi in carte.Succes.
vicpo

Mesajde vlad » 30 Iun 2011, 08:05

de flambare ti-a zis si colegul mai inainte si are dreptate . eu ti-as mai sugera sa pui cele trei rame in dreptul urdinisului intre doua diafragme ( una poate fi totala ) , iar urdinisul sa-l micsorezi la o albina , mai ales ca n-ai cules si banuiesc ca nu ai primit roiul cu matca
vlad

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Iun 2011, 08:11

astazi implinesc exact un an de cand am primit primii 2 roi . eveniment teribil de mare !!!!!! am avut lazi noi care nu au avut nevoie decat de albine . lazile sunt 2 din cele vopsite verde din pozele mele de pe pag. pers. si nu numai , care au un podisor peste cuib in care este o gaura in care se fixeaza un hranitor de plastic rotund . am poze si cu el . un roi a fost pe 4 rame , adica 3 intervale de albina , iar celalalt pe 5 rame - 4 intervale de albina .
asa sa stii ca fiind ajutati cu sirop de zahar 1/1 la 1 august ambii erau pe 10 rame . in afara de sirop nu i-am putut ajuta cu rame cu puiet capacit pentru ca nu am avut de unde !!!!!
nu mai stiu la cate zile le dadeam dar scrie pe forum . eu zic ca daca poti sa le dai tot la 2 zile cantitatea pe care tu o stabilesti in funcrie de cum " trage " fiecare roi in parte este super .
cel mai bine este daca poti sa le dai seara . pana dimineata daca nu le dai prea mult ar trebui sa traga tot .
daca ai cules puternic eu zic ca nu e cazul de sirop . daca nu ai cules da-i inainte cu tupeu si baga mare cu siropul !!!!!
cand ai putini este usor si interesant .
orice inceput are farmecul lui
fa-ti neaparat o agenda in care sa-ti notezi tot ce faci la fiecare familie in parte .
daca crezi ca este necesar sub capacul fiecaruia pune un biletel cu ceea ce trebuie sa-ti amintesti neaparat inainte de a deschide stupul .
hranitoarele de plastic sunt bune pentru ca nu deranjezi familia de albine atunci cand pui sirop in hranitor !!!!
obisnuieste-te sa nu intorci toate ramele pe dos la fiecare control . ii controlezi o data pe saptamana sau mai des in functie de cum construiesc fagurii artificiali .
bine ca mi-am adus aminte .
dupa ce incepi sa-i stimulezi cand vezi albina pe ultima rama introduci o rama cu fagure artificial LANGA ultima rama cu puiet . se cheama LARGIREA CUIBULUI .
dupa ce ajungi sa ai 6 rame cu puiet introduci o rama cu fagure artificial ( foita ) in mijlocul cuibului . se numeste SPARGEREA CUIBUILUI .
in timp ce controlezi stupul nu cauta neaparat matca mai ales ca probabil nu o ai marcata si o gasesti greu . daca ai vazut oua este in regula .
ATENTIE !!!!!!! daca nu tii pasul cu stupul adica daca intarzii cu fagurii artificiali stupul nu te asteapta !!!!!! isi construieste singur fagurele de sus de pe podisor in jos in locul ramei care " lipseste " .
daca se intampla asa ceva rupi fagurele construit de albine si vii cu rama cu fagure artificial !!!!!!
am avut la salcam anul aceste familie care in 2 zile a construit o rama cu fagure artificial si a ouat-o matca de sus pana jos .
la roi nu o sa fie cazul dar pe cum puterea familiei creste viteza de construit creste si ea .
stimulare cu sirop des si camtitatea pe care o stabilesti tu in functie de fiecare roi !!!!!!!
mai vorbim cu cea mai mare placere !!!!!
eu nu am folosit diafragma niciodata .
daca nu e prea tarziu de obicei eu pun prima rama care se lipeste de marginea stupului pe partea cea mai insorita .
sanatate maxima !!!!!!
am 0743137992 . daca ai nevoie ma poti suna la orice ora . daca ai un orange te resun eu . am minute destule !!!!!
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 30 Iun 2011, 09:24, modificat de 2 ori în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Iun 2011, 08:53

un cules bun este lucrul cel mai fericit pentru albine . se dezvolta vazand cu ochii . daca nu sunt probleme de tzap-tzarap ( adica sparlit ) du-le linistit .
si eu le-am dus alaltaieri . am si poze . dar le-am dus la cineva in gradina . nu pot sa stau cu ele in marginea lanului deocamdata . poate la anul sau peste 2 ani . este ceva distanta de unde sunt albinele si pana la floarea soarelui dar nu prea mara !!!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 30 Iun 2011, 11:41

Nu l-ati lamurit concret ... cat sirop sa dea roiului.
Incepe cu 100 ml tot a 2-a seara ... alterneaza cu marirea dozei de sirop la 150 ml, adica azi dai 100 iar urmatoarea 150 ml.
Nu dai mai mult ca mai este si cules din natura ... asta vei observa cand scotzi rama deasupra lazii si curge picaturi de nectar din ea daca inclini pe orizontala.

Decat sa mai cumperi 2 roi, mai bine ia 2 familii din care ajutzi roiul tau cu puiet capacit fara a se resimtzi familiile ca cedeaza puiet.
Puietul, cate 1 rama cu puiet capacit dintr-o fam, puiet care eclozioneaza ( iese din celule, se vede locuri goale printre celule ) + albina de pe rama ( ATENTZIE SA NU DAI SI MATCA !!! ) potzi sa dai de 2 ori.
Sa zicem ca dai maine cele 2 rame si mai dai alte 2 peste cel putzin 10 zile, dar atunci dai rame cu puiet larvar, oua si larve ( necapacit ).
Mutarea puietului cu albinele de pe rame, o faci seara si sa-ti pregateshti o ceapa pe care o zdrobeshti bine, sa emane miros in roi si pui sub si peste rame, mai dai si un pic de fum.Asta pt. ca sa se schimbe mirosurile albinelor si sa nu se bata ... fiecare matca, familie, are mirosul diferit.

Astfel ai cele mai mari shanse sa scotzi si ceva recolta de miere si sa-si faca stocul de hrana pt. iernat ( mentzionez pastura care lipseshte din stimularea ta ) si mai ales sa intre in iarna familii puternice.

PS
Un roi bun, artificial, se formeaza cu 3 ; 4 rame de puiet + 2 rame cu miere, marginashe ( care acopere puietul ) + albina pe toate ramele + matca imperecheata preferabil ( s-au botca ) in cursul lunii MAI a doua jumate.
Si acest roi se poate ajuta cu 1 rama cu puiet in cursul lunii IUNIE.
Ceea ce vreau sa punctez, este diferentza datei si a populatziei roiului tau fatza de cel din MAI care acum este la nivel de familie iar al tau, e la nivel de roi slab.
Intzelegi de ce te-am sfatuit sa iei familii ???. :idea: ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Iun 2011, 11:53

ai dreptate domnule Hodis . sa ma ierti , si eu sunt incepator si vreau sa ajut , dar ajut dupa cunostintele mele care nu sunt prea vaste . din dorinta de a ajuta pot oferi informatii incomplete .sa fii sanatos si cu spor in toate !!!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde lexa » 30 Iun 2011, 14:50

vlad scrie:de flambare ti-a zis si colegul mai inainte si are dreptate . eu ti-as mai sugera sa pui cele trei rame in dreptul urdinisului intre doua diafragme ( una poate fi totala ) , iar urdinisul sa-l micsorezi la o albina , mai ales ca n-ai cules si banuiesc ca nu ai primit roiul cu matca

Pai daca e roi fara matca mai este roi?
lexa

Mesajde Doru » 30 Iun 2011, 15:07

lexa da pentru ca e artficial roiul si logic incepe fara matca dar si dupa cesi trage matca tot roi se numele pana la 10 rame in sus dupa familie se numeste :).
Doru

Mesajde victor s » 30 Iun 2011, 15:38

roiul artificial poate fi facut in mai multe feluri, in functie de optiunile si necesitatile fiecaruia , dar mai ales de perioada in care se face.
eu , de exemplu, am facut roi artificial cu matca -batrana, mutand-o pe ea si 2 rame de albine si puiet capacit intr-o alta cutie. (i-am indus starea de roire, pt a nu-i mai fi capul la prostii). ulterior a fost ajutat cu puiet capacit si copt de la celelalte colonii.
fiind in preajma culesului la salcam, nu vrut sa divizez o familie destul de puternica si am preferat sa mut "capul rautatilor" in alta cutie, lasand in colonia donatoare 2 botci frumoase, una coapta aproape de ecluzionare si una necapacita.
deci , chiar daca e roi artificial, nu e logic sa-l lasam sa-si traga el botci de salvare.
cel mai indicat ar fi o matca imperecheata, daca nu avem asa ceva, o botca frumoasa si coapta de roire.
nu avem asa ceva...nu facem roirea.
asta este parerea mea si cam asta am inteles eu din tot ceea ce am citit, fara suparare !
va salut si numai bine va doresc !
victor s

Mesajde vlad » 30 Iun 2011, 17:43

,,Pai daca e roi fara matca mai este roi?[/quote]"

da. este roi .daca iei 3 rame dintr-o familie sau din mai multe si te plimbi cu ele in maini aiurea prin stupina nu e roi , dar daca le bagi intr-o lada se cheama ca ai facut un roi artificial caruia poti sa-i dai o botca , o matca sau sa-l lasi sa si le traga singur si i se mentine denumirea de roi tot anul .
vlad

Mesajde ovidiu_78 » 30 Iun 2011, 23:41

va multumesc din suflet pt sfaturile care mi le-ati dat,pe care le consider foarte utile si le voi aplica ca atare,roiul meu are matca,deci nu e artificial,iar cele trei rame le-am pus intre 2 diafragme,pe mijlocul stpului,deci si a urdinisului,caci am un podisor hranitor care are accesul exact pe mijolc
chiar azi le-am mai dat niste sirop,dar un pic mai mult decat mi-a zis adi :( ,nu am stiut cantitatea,maine am sa le iau inapoi,ca doar e in tavita din hranitor,iar de la cine am roiul,mi-a zis ca imi dau pe sambata si o rama cu puiet de la ceva familie de al lui,asa ca ne vom largi un pic
va multumesc inca odata pt sfaturi
sunteti toti extraordinari
va salut cu stima
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ovidiu_78 » 30 Iun 2011, 23:43

mersi luciane pt nr de tel si daca va fi ceva urgenta sau nedumerire si nu voi avea forumul la indemana te voi suna,iti multumesc pt ajutor
ovidiu_78

Mesajde Adi Hodis » 01 Iul 2011, 00:16

ves.lucian.zabrani scrie:ai dreptate domnule Hodis . sa ma ierti ,...

Haide domnule Lucian, nu e cazul sa va cereti iertare ... am intervenit si eu pt. ca am vazut ca ar fi necesar, sper sa fie multzumit de rezultate baiatul.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde vlad » 01 Iul 2011, 06:02

daca nu ai cules , ai f. mare grija cum umbli cu siropul . sa nu lasi nicio urma de sirop pe langa stup . risti sa declansezi furtisag . rama ce ti-o da vecinul , daca are si albina pe ea o lasi ~ o ora dincolo de diafragma, mai departata la 2-3 cm , dupa ce o stropesti cu tuica diluata si ii dai cu o ceapa zdrobita pe speteaza superioara ( acelasi lucru il faci si cu ramele roiului )
vlad

Mesajde vicpo » 01 Iul 2011, 08:04

adi h a scris ...100 grame prima seara ...150grame ... Nu vreau sa intru in contradictie cu adi dar daca acum as lua un roi si ma aflu in situatia ta (adica e singurul stup din curte si ...nu e cert ca vei lua 2 familii)a stimula cu 100 grame este putin.SINTEM in iulie si m-ai sint aprx 40 zile cind putem hrani cu zahar fara sa uzam albinele de iernare,daca e cert ca vei lua 2 familii cu care sa ajuti roiul cu puiet dar si cu o rama cu miere capacita atunci metoda lui adi e f buna cu conditia ca roiul sa aiba macar 3 kg mierein momentul inceperii stimulari.altfel pina la 15august roiul va trebui sa aiba cel putin 10 12 kg miere
vicpo

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR