Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Amanunte legate de hranire si instalare

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2012, 19:45

Va salut cu respect, d-lor. Ca incepator am multe nedumeriri, poate unele provoaca zambete.

1. Am inteles ca in general magazia stupului este pe rame mai scurte (1/2 sau 3/4), iar "cuibul" este 1/1. In momentul in care va trebui sa administrez in cuib o rama cu miere -cuibul fiind 1/1- incurca treaba asta cu ceva, rama fiind de 1/2 sau 3/4?
2. Hranirile se pot face pe sus sau cu uluc pus prin urdinis. Presupun doar, ca pe vreme rece se administreaza pe sus si in momentul in care e mai cald si circula pe urdinis, se pot face pe jos, dar nu sunt sigur ca presupunerea mea e corecta. Cum si cand e mai bine?
3. Urmeaza sa aduc de la un stupar 2 stupi populati. Cum ma sfatuiti sa procedez cu ei odata asezati in gradina mea? Sa-i aduc seara (noaptea)? Sa tin albinutele cu urdinisul inchis o zi sau sa-l deschid a doua zi dimineata? Ce sa le fac ca sa le placa la mine din prima?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: Amanunte legate de hranire si instalare

Mesajde Dila Daniel » 12 Apr 2012, 19:51

1. nu incurca, dar albinele vor cladi fagurele in jos,pana la nivelul celorlate(cu aproximatie,si depinde cat de central sau lateral este introdus.)
2.presupunerea este corecta,dar nu am inteles bine cum adica cu uluc pus prin urdinis...
3.dupa ce le aduci(de la o distantza de minim 3 km)le deschizi imediat urdinisele.Sa le placa la tine...nu au de ales :) .Se adapteaza la noile conditii.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2012, 19:57

@Daniel. Hranitorul ce l-am vazut eu, dintr-o bucata de lemn scobit introdusa in urdinis si un loc cu orificiu vertical in afara urdinisului potrivit pentru un pet de 0.5 era numit uluc, de catre stupar.
La punctul 1. ma gandeam la hranirea de iarna (n-am precizat). Presupun ca peste iarna nu-l mai cladesc, dar pe mine nu ma incurca daca ele au chef de lucru.
Ultima oară modificat de Mircea_63 pe 12 Apr 2012, 20:01, modificat 1 dată în total.
Mircea_63

Mesajde Dila Daniel » 12 Apr 2012, 19:58

Aha...da,eu am din plastic si le folosesc cu succes.
La pct 1.-sa le dai la tras din ele jos in lada...corect,nu vor cladii.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde peterneamt » 12 Apr 2012, 20:04

E cam mica distanta de 3 km, dar daca arunci la urdinise niste iarba astfel incit sa iese mai greu mai reduci din pierderi. :D
ps. Dani daca te stresez spune-mi si nu mai scriu.
peterneamt

Mesajde jenica67 » 12 Apr 2012, 20:05

Mircea_63, ar fi mai bine, ca dupa ce aduci albinele, sa le lasi 30 de minute pana la 1 ora, sa se linisteasca, numai apoi sa deschizi urdinisurile, ca altfel sunt agitate si poate o sa iei niste intepaturi.
jenica67

Mesajde Dila Daniel » 12 Apr 2012, 20:07

Tu crezi ca sunt mafalda?...si daca ma stresezi ce?...ma sti asa sensibil? :lol:
Apropo de aia 3 km minim.Sunt deajuns daca nu ai incotro.Deaceea am zis ...minim... :)
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde peterneamt » 12 Apr 2012, 20:09

A si dupa ce se linistesc le deschizi inainte de ivirea zorilor ca altfel se cam supara pe cine gasesc pe linga ele. :D
peterneamt

Mesajde Dila Daniel » 12 Apr 2012, 20:10

jenica67 scrie:Mircea_63, ar fi mai bine, ca dupa ce aduci albinele, sa le lasi 30 de minute pana la 1 ora, sa se linisteasca, numai apoi sa deschizi urdinisurile, ca altfel sunt agitate si poate o sa iei niste intepaturi.

corecta precizare(desi 15-30 minute este suficient :) ).Eu am vrut sa evidentiez ca nu trebuie tinute inchise nicum de seara pana dimineatza sau a doua zi.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2012, 20:18

Multumesc frumos, am inteles esentialul (cauza si efectul). De adus le aduc de la vre-o 90 km...
Tin sa precizez ca sfaturile ce contin si explicatia (cauza-efect etc) sunt mult mai usor de inteles si de bagat la cap. Eu am avut pana acum sansa sa le primesc, dar citind si ras-citind forumul, am vazut desori si chestii gen "eu asa fac", fara a explica si care e logica.
@Daniel...multumesc pentru promptitudine, desigur, multumesc tuturor pentru ajutor!
Mircea_63

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR