Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Au inceput sa cladeasca....

Mesajde bostina constantin » 12 Apr 2012, 16:15

Dila Daniel scrie:Rama bagi la crescut(sau cladita dar goala),cand incep sa populeze bine,ultima fatza a ultimului fagure din cuib.Daca nu,ele oricum "te anuntza"incepand sa cladeasca limbi de ceara lipite de podisor sau folie.Nu deasupra ramelor ma refer,ci in lateral,dincolo de ultima rama.
Ramele de la rezerva nu le tratezi cu nimic,eventual le stropesti cu putin sirop sau chiar apa goala,inainte de introducerea lor in stup.
Ramele de cat se baga la crescut in culesuri bune,intr-un etaj bine populat.
]
Multumesc frumos am retinut!! :lol: Si acum o intrebare; cand muti o familie in cutie noua e posibil sa stagneze [sa mcsoreze ponta] o perioada ?? Sanatate!!
bostina constantin

Mesajde Dila Daniel » 12 Apr 2012, 16:24

Este de evitat a se schimba cutia primavara devreme sau toamna tarziu.
Acum depinde de familie.Una sanatoasa si dezvoltata corespunzator,nu va avea o stagnare sesizabila.
O familie mai"pricajita" va avea nevoie de cateva zile...
Conteaza mult sa nu se schimbe ordinea la rame si partea pe care are urdinisul.
In concluzie,daca trebuie mutata de nevoie o familie,eu mut indiferent de perioada.Daca o fac doar sa schimb lada,o fac dupa pomii fructiferi si pana in 15 sept.(zona mea)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde peterneamt » 12 Apr 2012, 18:42

Da, mai ales daca stupul este rece si umed ( neflambat inainte ) si daca nu respectam ordinea ramelor ba mai si spargem cuibul ....am puso. ;)
peterneamt

Mesajde bostina constantin » 12 Apr 2012, 21:34

[
Dila Daniel scrie:Este de evitat a se schimba cutia primavara devreme sau toamna tarziu.]

Acum depinde de familie.Una sanatoasa si dezvoltata corespunzator,nu va avea o stagnare sesizabila.
O familie mai"pricajita" va avea nevoie de cateva zile...
Conteaza mult sa nu se schimbe ordinea la rame si partea pe care are urdinisul.
In concluzie,daca trebuie mutata de nevoie o familie,eu mut indiferent de perioada.Daca o fac doar sa schimb lada,o fac dupa pomii fructiferi si pana in 15 sept.(zona mea)

Asta am vrut sa stiu, era vorba de un roi din pom de la care am facut o poza cu o rama cu puiet pe care a vazut-o [ poza] Adi bihoreanu [era sa zic americanu], si m-a sfatuit sa renunt la altele si sa fac roiuri cu botci din el. A mers bine [dupa mintea mea], adica ; a pontat prima nu a luat turta[ asta nu am inteles], a iesit la curatare primul [inuarie],a adus primul polen, a pus nectar pe ultima rama pana-n diafragna, iese prima la cules se culca ultima [culege pana tarziu]. Am mutat-o in casa noua [de dragul ei ], si au intervenit mai multi factori [frig, ecluzionarea primului puiet] si cand am putut sa desfac am gasit puiet capacit mai putin albina mai multa, si am vrut sa iteleg ce s-a intamplat prin metoda eliminatorie. Sa ma scuzi daca folosesc in exprimare termeni nealbinarosi :lol: , atata stiu. :D Multumesc din nou si sa stii ca te urmaresc ca pe o butelie pe timpurile trecute :geek:
bostina constantin

Mesajde andrei_calinescu » 12 Apr 2012, 21:49

Constantin,

Zilele trecute am transvazat mai multi de 40 din cutii in pat cald in cutii in pat rece.
Aveau in medie 4 rame de puiet. Peste cateva zile a eclozionat tot puietul acela si acum sunt infloriti.
Am si eu 3 ca ai tai. Adica matci bune, tinere din toamna trecuta, care n-au avut timp sa oua la parametri optimi.
Acestia au pierdut ca si al tau albina hivernala la inceputul lui aprilie.
N-as trage de ei daca matcile n-ar fi bunutze. Si stii ce le fac?
Le schimb locurile pe la orele 15 intr-o zi cu zbor intens, in locul unuia bine populat. In felul asta isi iau albine culagatoare dupa care le introduc alora 3 o rama cu puiet capacit.
Asta este.
andrei_calinescu

Mesajde bobby_76 » 12 Apr 2012, 22:04

dorindafi scrie:
badguy_goodguy scrie:Am gasit cam 10 cm patrati de fagure proaspat sub hranitor.. + au inceput sa contruiasca peste rame.

Sa le pun rama claditoare?

ashateapta sa infloreasca prunii shi atunci potzi baga foitza la cladit dupa ultima rama cu puiet
acum cladesc pt ca le dai sirop shi la familiile mai numeroase in populatzie e firesc sa cladeasca

in ac perioada este normal sa cladeasca, fie deasupra ramelor, fie pe alimentatoare sau alte spatii (inclusiv rame lasate dupa D departate, descapacite etc).
Ac lucru nu m-ar face sa bag rama la cladit, nici daca n-as avea nicio rama la depozit, la rezerva!!!! Poate doar la famile de 10 rame, la care mi-ar fi frica sa dau cu catul peste...si care imi caldeste si in alimentator (nu sub, in el) Domilor, uita-tiva la Moldova, uitati-va in nordul tarii, primavara, chiar si acum poate aduce zapada, vreme rea, lucruri urate. mai bine am stupii sanatosi, si mai putine rame, decat sa-i am varza, si rame in plus. Mentineti echilibrul familiei, e anul mai intarziat, asta este, poate si salcamul va fi mai departe
bobby_76

Mesajde letsoc » 12 Apr 2012, 22:08

Salut ,ai spus ca iei unul puternic si pui unul slab in locul lui dar cu cel puternic ce faci? unde-l pui? albina culegatoare nu-ti ataca regina noului venit ?intrb ,nu stiu ,invat din auzite, vazute si experiente proprii.
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde bostina constantin » 12 Apr 2012, 22:20

peterneamt scrie:Da, mai ales daca stupul este rece si umed ( neflambat inainte ) si daca nu respectam ordinea ramelor ba mai si spargem cuibul ....am puso. ;)
]
Salut Peter!! De multa vreme doream sa postez pt tine pe mai multe teme, m-am abtinut pana acum sa nu mi se reproseze ca din cauza mea ,,Greii'' forumului nu mai posteaza de la o vreme sau au redus frcventa. Profit de oportunitate;
Am pus ramele exact in ordinea in care au fost in cutia veche iar cutia a fost noua, afara era peste 15 grade si bucuria mea, nu ma intrebat niciuna ce fac :lol: Asta afost, eu continui ce m-a sfatuit Adi, o sa va mai tachinez ca sa nu va uitati meseria :)
Acuma am sa te rog sa-mi spui, daca vrei ; cunosti un baiat, de nota 10 Vasilica, ce are o firma de ,,cauciuce'' pe acolo.Sa fiti sanatosi!!
bostina constantin

Mesajde andrei_calinescu » 12 Apr 2012, 22:24

nu.
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 12 Apr 2012, 22:33

bostina constantin scrie:Am pus ramele exact in ordinea in care au fost in cutia veche iar cutia a fost noua, afara era peste 15 grade si bucuria mea, nu ma intrebat niciuna ce fac :lol: Asta afost, eu continui ce m-a sfatuit Adi

Din cate am citit prin cartile de apicultura din biblioteca NICIUN autor
nu recomanda transvazarea familiilor de albine la,,peste15 grade'' cu atat mai putin Adi :!:
Intreaba crescatorii de matci cat timp tin rama cu puiet pe bancul de lucru,
vara, la transvazarea larvelor si la ce temperatura:idea:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 12 Apr 2012, 22:36

andrei_calinescu scrie:Constantin,

Zilele trecute am transvazat mai multi de 40 din cutii in pat cald in cutii in pat rece.
Aveau in medie 4 rame de puiet. Peste cateva zile a eclozionat tot puietul acela si acum sunt infloriti.
Am si eu 3 ca ai tai. Adica matci bune, tinere din toamna trecuta, care n-au avut timp sa oua la parametri optimi.
Acestia au pierdut ca si al tau albina hivernala la inceputul lui aprilie.
N-as trage de ei daca matcile n-ar fi bunutze. Si stii ce le fac?
Le schimb locurile pe la orele 15 intr-o zi cu zbor intens, in locul unuia bine populat. In felul asta isi iau albine culagatoare dupa care le introduc alora 3 o rama cu puiet capacit.
Asta este.
]
Am retinut rationamentul, dar nu am curajul necesar, mi-e frica de esec :geek: , cu toate ca nu s-ar produce nimic rau [ nimic nu se pierde, totul se transforma], Multumesc Andrei, sa fii iubit!!
bostina constantin

Mesajde andrei_calinescu » 12 Apr 2012, 22:48

manati de frica facem alte greseli.
Masoara bine daca albina acoperitoare are capacitatea sa incalzeasca puietul numeros pe care spui ca matca l-a pontat. Daca nu o are, risti sa raceasca puietul acela, diaree si altele.
Daca ti-e frica de mutat, distribuie puietul excedentar la celelalte familii si p-asta strange-o cu o rama de puiet, toata albina si matca. Va recupera ea ulterior.
andrei_calinescu

Mesajde bostina constantin » 12 Apr 2012, 23:02

proapis13 scrie:
bostina constantin scrie:Am pus ramele exact in ordinea in care au fost in cutia veche iar cutia a fost noua, afara era peste 15 grade si bucuria mea, nu ma intrebat niciuna ce fac :lol: Asta afost, eu continui ce m-a sfatuit Adi

Din cate am citit prin cartile de apicultura din biblioteca NICIUN autor
nu recomanda transvazarea familiilor de albine la,,peste15 grade'' cu atat mai putin Adi :!:
Intreaba crescatorii de matci cat timp tin rama cu puiet pe bancul de lucru,
vara, la transvazarea larvelor si la ce temperatura:idea:
salve :D
]
Am fost inteles gresit sau m-am exprimat gresit; Adi m-a sfatuit sa nu pierd samanta [gena] de la matca ce pontase rama respectiva, tranzvarzarea am facut-o de capul meu, si am dorit sa stiu daca am gresit sau nu si am abordat cativa colegi de forum, am omis sa spun ca totul s-a intamplat [mutarea ramelor] in maxim 20 minute, puietul fiind acoperit de albina. Acuma te intreb si pe tine [foarte serios ca mi-a scapat] daca era afectat puietul nu erau niste urme, resturi pe fundul stupului, provenite din eliminarea puietului racit din faguri? Multumesc frumos!! Sa fii sanatos!!
bostina constantin

Mesajde nae » 12 Apr 2012, 23:03

Stupul avea 4 rame cu puiet si au ecuzionat in cateva zile - sigur ?
In perioada asta e rece /bate vantul /aportul de nectar slabut = albina agresiva si d-ta'' schimibi''pozitia stupilor = cam riscant pt matcile celor slabi ;cei buni sper sa primeasca zilnic sirop diluat - ca au nevoie de apa si saptamana viitoare ia o rama cu pastura din cei slabi si da-o celor buni -ca au'' pierdut'' culegatoarea .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 12 Apr 2012, 23:21

Nae, lucrurile sunt nuantate.
Am transvazat la 23 grade cand albina lucra frenetic. Am fost obligat sa o fac.
De mutat, am specificat " dupa orele 15, tocmai pentru a nu sacrifica toata culegatoarea" celor buni de dragul de a salva o matca.
andrei_calinescu

Mesajde bostina constantin » 12 Apr 2012, 23:31

andrei_calinescu scrie:manati de frica facem alte greseli.
Masoara bine daca albina acoperitoare are capacitatea sa incalzeasca puietul numeros pe care spui ca matca l-a pontat. Daca nu o are, risti sa raceasca puietul acela, diaree si altele.
Daca ti-e frica de mutat, distribuie puietul excedentar la celelalte familii si p-asta strange-o cu o rama de puiet, toata albina si matca. Va recupera ea ulterior.
]
Andrei asta mi-a zis si Adi, imi place ca vrei sa ma inveti, in seara aceasta stateu albinele buchet la intrarea pe urdinis [era seara si nu mai plecau la cules], nu am stiut ce sa fac , le-am strans la maxim, am vazut puiet de trantori capacit pe centrul ramei acestei familii, vremea nu-mi permite sa stau sa rumeg [cand il desfac].
Nu doresc sa obtin avantaje de pe urma lor[deocamdata, eu cumpar miere pt familie] nici sa le chinui, satisfactia ar fii sa rausesc ce mi-a sugerat Adi bihoreanu, am constatat ca am ajutoare !! Sa fiti sanatosi!! ps o sa va mai tachinez!! :lol: ca meritati :lol:
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR