Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Au inceput sa cladeasca....

Mesajde proapis13 » 12 Apr 2012, 23:49

bostina constantin scrie:am vazut puiet de trantori capacit pe centrul ramei acestei familii,

Iar nu e bine ce ai acolo :!:
Trintori capaciti pe centrul ramei tradeaza varsta inaintata a matcii
Trintori in treimea superioara a ramei ar fi ceva normal in perioada asta dar nu multi
Daca la o familie puternica in curba maxima a dezvoltarii cind sunt in jur de 60 000 de albine si in jur de
1000 de trintori,in perioada asta ar trebui sa fie 2-300 la stupii cu fund plin si in jur de 200 la cei cu fund antivaroa

Legat de intrebarea de mai sus,una e sa gasesti larve de albine moarte de frig
pe fundul stupului deoarece din cauza frigului albinele nu au avut timp sa le scoata afara
si s-au strans sa protejeze puietul
Alta e situatia cand puietul moare din cauza socului termic la transvazare cand datorita
cresterii bruste a temperaturii in cuib undeva la limita de 37 grade celsius dupa cateva ore pur si simplu nimfele acelea se mumifica fiind transportate cu usurinta afara iar celulele curatate ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 13 Apr 2012, 10:23

Salutare la toata lumea!!! Proapis 13 vreau sa-ti relatez mai pe larg ce am vazut la familia asta in scurtul timp cat stupul a fost deschis [a iceput sa bata vantul si l-am inchis]. Mai intai iti spun ca matca este din august anul trecut [am vazut-o e micuta fata de altele],nu stiu ce s-a intamplat ca si-a tras botci si si-a schimbat matca, aceasta pontand pana tarziu in toamna.Am gasit asa;
prima rama de langa diafragma, coroana mare cu miere capacita restul miere necapacita [ambele parti]
ultima rama, coroana de miere capacita restul pastura [nu am retinut daca pe ambele parti, miere sigur]
a doua rama de la diagrama goala, cred ca era ouata
urmatoarele trei aveau puiet in diferite stadii, si la una am vazut in partea superioara[mai sus am zis la centru] puiet de trantor capacit si in alte stadii, dar nu pot aprecia cat, oricum nu era mult.
Familia e foarte stransa [aseara se inserase aproape si erau multe la urdinis], le-am stimulat foarte putin cu sirop 1/1, in care am pus putin suc de ceapa si usturoi si protofil facut acasa,a inceput sa aduca nectar cu viteza mare.
Azi e zi frumoasa [la noapte incep ploile], si te-as ruga sa-mi spui care e pasul urmator tinand cont ca doresc sa-l bag in frigurile roitului pt botci, cum m-a sfatuit Adi. Multumesc frumos!! Sa fii sanatos :)
bostina constantin

Mesajde andrei_calinescu » 13 Apr 2012, 10:40

constantin,

Faptul ca matcuta e mai pricajita e normal pentru o matca de toamna anul trecut.
Reflecteaza ca primavara asta cumulate, cred ca nu au fost 10 zile cu zbor. Matcile de anul trecut merg acum catre ascendent.
Ea va confirma la anul.
Daca are vreo problema pe care numai albinele o pot constata, vor trage la salcam botci de schimbare.
Eu as face roi din acelea, si nu as cauta sa il bag in friguri.
Dar vorba lui Moromete: "E un punt de vedere".
andrei_calinescu

Mesajde janese » 13 Apr 2012, 11:14

andrei calinescu...am auzit ca ai cumparat pavilon si stupina din prahova.....ia zi ceva despre treaba asta!!!
janese

Mesajde proapis13 » 13 Apr 2012, 11:24

bostina constantin scrie:....te-as ruga sa-mi spui care e pasul urmator tinand cont ca doresc sa-l bag in frigurile roitului pt botci, cum m-a sfatuit Adi. Multumesc frumos!! Sa fii sanatos :)

In cazul asta conspecteaza ce scrie aici si ia legatura cu cel ce te-a sfatuit sa faci asa :!:
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=5&t=777
Din punctul meu de vedere,o matca pote confirma abia din anul 3 daca merita replicata sau nu :idea:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 13 Apr 2012, 11:28

te sarut domnule jean.
nu am cumparat pavilionul.
doar familiile
albina de munte, iese din stup cum apare un pic soarele din ploaie.
au comportament si morfologie de carnice.
sunt uscate deoarece matcile au inceput sanatos ponta. Trebuiesc stimulate.
cu rezervele proteice nu sunt probleme.
Daca o sa am ferestre fara cules, o sa trag roi din ele urgent, caci avand in vedere dezvoltarea precoce, e de rau.
Cam atat deocamdata, ce mai vreti sa stiti?
Inca ceva, acum sunt o fuga in Frantzia, au primit 1 l de Apiinvertus lunea trecuta, vor mai primi unul luni dupa Pasti.
Va urma prunul cand se vor umple de albina.
Ulterior caut un loc de lunca cu cules pana-n salcam sau un petec de rapitza.
andrei_calinescu

Mesajde janese » 13 Apr 2012, 11:42

ce sa faca ma cu un litru de invertus-api pentru o saptamana!!!!....nu le ajunge nici la o masea!!! zgarcitule!!!
am auzit ca a dat pavilionul cu 3000 euroi!

auziiii......,, un petec de rapitza"...vezi poate vii peste neamul meu la rapitza...ca-tzi rup chicerele!!!! :P

fratzilooor!!!...ne-au invadat frantzujii!!!! pe ei!!!pe ei!!!!
janese

Mesajde andrei_calinescu » 13 Apr 2012, 11:47

de marti culeg la visin si cires. ca la salcam.
nu vin peste matale si peste nimerica.
eu mi-s nascut in baraganu'....
andrei_calinescu

Mesajde janese » 13 Apr 2012, 11:48

visin si cires in prahova nu ai decat in paulesti...ca acolo e tzara ciresului!!!...culegi pe dracu!!!nu vezi ce geru dracu e????
janese

Mesajde andrei_calinescu » 13 Apr 2012, 11:59

ieri si azi au fost maxime de 21 grade. luni le voi da Apiinvertus pe ploaie. Asta e.
Si la Mediterana e soare cu dinti. Aici e inmugurit salcamul. Are o saptamana intarziere fatza de anul trecut.
andrei_calinescu

Mesajde popik50 » 13 Apr 2012, 21:53

As vrea sa intreb daca a pus cineva faguri arificiali la crescut si daca albinele i-au luat in primire. Eu am vrut sa bag la cateva familii mai puternice FA dar un stupar mai in varsta a zis ca sa mai astept putin. :?:
popik50

Mesajde bostina constantin » 13 Apr 2012, 22:21

andrei_calinescu scrie:constantin,

Faptul ca matcuta e mai pricajita e normal pentru o matca de toamna anul trecut.
Reflecteaza ca primavara asta cumulate, cred ca nu au fost 10 zile cu zbor. Matcile de anul trecut merg acum catre ascendent.
Ea va confirma la anul.
Daca are vreo problema pe care numai albinele o pot constata, vor trage la salcam botci de schimbare.
Eu as face roi din acelea, si nu as cauta sa il bag in friguri.
Dar vorba lui Moromete: "E un punt de vedere".
]
Andrei, ochiul lui Adi nu poate gresi, tu ai fost foarte atent la ce am spus eu si ai ajuns la aceiasi concluzie ca si el, [doi meseriasi] numa metoda difera. Initial eu ma gandisem la metoda la care m-a trimis Pro apis 13, caruia ii multumesc, dar Adi banuind ca sunt mic pt metode mari, mi-a recomandat frigurile :lol: ' Acum mai rumeg, dar ma bucur nespus de mult ca am profesori. In seara asta [cam tarziu ca data] le-am facut varachetul forte[primul], de primavara. Te salut cu drag!!
bostina constantin

Mesajde andrei_calinescu » 13 Apr 2012, 22:30

popik50 scrie:As vrea sa intreb daca a pus cineva faguri arificiali la crescut si daca albinele i-au luat in primire. Eu am vrut sa bag la cateva familii mai puternice FA dar un stupar mai in varsta a zis ca sa mai astept putin. :?:

Popik,

Nu stiu ce vreme se anunta la tine, dar in zona mea ploua inca 10 zile si e frig. singura preocupare pe fondul asta e papica. de faguri vorbim dupa.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 13 Apr 2012, 23:35

andrei_calinescu scrie:ieri si azi au fost maxime de 21 grade. luni le voi da Apiinvertus pe ploaie. Asta e.
Si la Mediterana e soare cu dinti. Aici e inmugurit salcamul. Are o saptamana intarziere fatza de anul trecut.

Ieri si azi au fost doua zile excelente si aici.

Acuma prunii se scutura.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 13 Apr 2012, 23:58

La noi nu au inceput inca, dar ce e nasol e ca la prima zi mai calduta totul va inflori cu viteza grande V.
andrei_calinescu

Mesajde cristi_vidican » 14 Apr 2012, 07:25

popik50 scrie:As vrea sa intreb daca a pus cineva faguri arificiali la crescut si daca albinele i-au luat in primire. Eu am vrut sa bag la cateva familii mai puternice FA dar un stupar mai in varsta a zis ca sa mai astept putin. :?:

Am bagat eu miercuri la cladit o rama, cam la 60-70% din efectiv. Am riscat putin, desi am albina buna in stupi si cules a fost la mine in aceste 2-3 zile. Azi merg sa vad daca am facut bine sau nu.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR