Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde pngflorin » 03 Apr 2012, 08:49

LUCIAN AVRAM scrie:[depinde de anul de fabricatie , daca sunt mai recente , te cam rupe de bani , daca sunt un pic mai batranele scapi mai usor ! ;)

ai reparat L200 ?
Am o oferta la CASCO !!!! :shock:
pngflorin

Mesajde BUNKA » 15 Apr 2012, 18:22

Cred ca utilitarele gen L200, Hylux, NP300, si altele asemenea sunt indicate...poti sa si tractezi, poti sa faci si recunoastere, mergi si in vacanta cu ele, si la piata etc..e ok.
BUNKA

Mesajde Cristian IONITA » 17 Apr 2012, 20:31

Bunka .... ai vorbit cu cineva care sa foloseasca asa ceva pentru toate activitatile enumerate de tine?

Nu spun ca nu s-ar putea ... dar e un compromis cu foarte multe dezavantaje.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde BUNKA » 18 Apr 2012, 11:37

Nu ..de ce spui asta?
De ce ar fi asa multe dezavantaje?..eu vad mai multe avantaje..oricum daca nu ai un 4*4 e aiurea ca apicultor, si nici nu poti avea 3 masini ca e prea mult...eu zic ca o utilitara de asta e f ok din multe puncte de vedere!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Apr 2012, 12:12

Piesele sunt foarte scumpe, dau doar un exemplu, un injector la X-Trail este 39 mil, grupul spate este undeva la 3000E, un cardan ajunge pe la 1000E, Volantul este cam 3000 Ron...la utilitare e cam la fel...sunt foarte scumpe.
Confortul, 4*4, faptul ca poti tracta remorci grele, garda la sol..toate astea se cam platesc scump.
BUNKA

Mesajde Cristian IONITA » 18 Apr 2012, 12:30

Pai ar fi cam asa:
- consumul si restul costurilor mult mai ridicate ca la o masina "civila", o astfel de utilitara are consum de minim 10 litri la suta de km (cele mai capabile sar de 12), comparat cu un 6-8 la o civila poti calcula cati banii arunci degeaba, depinde cati km-tri faci pe an cu masina ... dar daca de exemplu faci 20.000 din care doar 5000 sunt pentru apicultura rezulta ca in cei 15000 arunci banii de pomana. O revizie la o utilitara 4x4 costa cu cca 50% mai mult decat la o civila si trebuie facuta la acelasi numar de km daca nu chiar mai des. De taxe si impozite nu mai vorbesc.
- manevrabilitatea in oras ... cel putin in Bucuresti nu e deloc comod cu utilitara, are demaraj mai slab, nu poti "croseta", gasesti mai greu loc de parcare, te invidiaza vecinii si-si exprima invidia cu cheia pe tabla masinii, etc .... asta poate nu conteaza asa e mult pentru localitati mai mici, dar in orase mari si aglomerate conteaza.
- comoditatea in utilizare - la marea majoritate a utilitarelor locurile din spate sunt spartane atat ca spatiu cat si ca confort (masina foarte rigida, vizibilitatea lasa de dorit, etc) si poate cea mai grava problema .... nu ai unde sa pui bagajele, decat in bena care e bine sa fie deschisa pentru apicultura .... deci pleci in concediu numai in zile fara ploaie.

Nu e vorba de 3 masini .... ci de 2 .... una "economica" care sa o folosesti tot timpul si cea pentru albine ...

Am mai spus eu daca ar fi sa decid acum ce si cum .... mi-as lua pentru albine o utilitara 4x4 (VW T4 sau similar) si pentru zi cu zi un break cat mai economic (diesel cu motorizare de maxim 2 litri).

Camioneta 4x4 are bena destul de generoasa (dar e drept mai greu accesibila datorita inaltimii), poate tracta remorci chiar mai bine decat utilitara (doublecab-ul) si oricum cu albinele nu faci concurs de off road ...., pur si simplu nu ai nevoie de capabilitatile off road ... ci doar de garda la sol si un pic de 4x4
Cristian IONITA

Mesajde Ioan Guist » 18 Apr 2012, 19:30

Cristi,
Punctul tau de vedere este aplicabil ata timp cat mai ai un sofer.Nevasta sau copil.
Ca sa le conduci tu pe amandoua e ...altul calculul.

Iei 4x4 si intretii .Piese si itp si drum si motorina.Daca mai iei inca una mica, pe care o iei tu cand lasi 4x4 acasa, e mai scump.Ca ai iarasi impozit, iarasi cauciuc de iarna, iarasi ulei si iarsi toate.
Poate o bicicleta sau un scuter e mai ...potrivit.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Cristian IONITA » 18 Apr 2012, 20:01

pai hai sa punem pe hartie .... ITP si rovigneta ptr una mica e cam 100 Euro impreuna, mai adaugam alta suta asigurarea si cam 50 ulei si alte cele, rezulta ca si costuri fixe / an = 250 Euro .... hai 300 sa fie acoperitor.

Revenind la 4x4 .... spuneam ca diferenta de consum la 100 Km fata de "civila" e de 4 litri la suta (cu toate ca in majoritatea cazurilor e mai mare) .... asta ar insemna la 1,5 Euro / litru cam 6 Euro / 100 Km in plus, la 15.000 Km asta inseamna 6 x 150 = 900 Euro bani in plus da-ti motorina. Adaugam ce mai implica si alte costuri generate de "jeep" si fiecare isi poate calcula cat il costa "jeep"-ul

Si nu doar costurile sunt problema ....

Sunt multe variabile in discutie pentru a da o opinie universal valabila, daca de exemplu exista 2 masini in familie si zilnic ai de facut relativ putini km poate merita ca una din masini sa fie jeep .... ca de mers in concedii si majoritatea celorlalte drumuri le faci cu cealalta masina.
Cristian IONITA

Mesajde MIHAI BALS » 18 Apr 2012, 20:10

bees_mon scrie:Buna ziua, stie cineva de unde pot cumpara un pavilion apicol nou?!
vreau sa accesez masura 121 pt modernizare si as putea primi banii pt achizitia unui pavilion apicol nou.multumesc.

Euroservice-Dragasani.
Pop Industry-Slatina-producator de remorci -preturi super,am comandat si eu una auto cu prelata de L=2,6m; l=1,3m si h=1,1m cu 3500lei.
MIHAI BALS

Mesajde Ioan Guist » 18 Apr 2012, 22:05

Cristi,
Pe langa aia 300 de euro, mai pune ceva.
Costul masinii.Adicatelea sa zicem 5000 de euro blocate.Si vezi ce iasa din 50 de stupi sa zicem.
Ioan Guist

Mesajde Cristian IONITA » 18 Apr 2012, 23:01

a ... pai daca bagam si costurile masinilor (nu doar civila ci si pe-a jeepului) o sa trebuiasca sa facem up-date la calculatoare ca deja intram la prea multe necunoscute.

In functie de masina civila putem sa mai taiem sau sa mai adaugam la cei 300 Euro (daca vrei musai Bentley aia sunt banii numai ptr odorizant).... dar poate si mai important ... putem sa taiem destul la cei 5000 de euro blocati .... cand spun masina "economica" eu ma gandesc la ceva de genu 3000 Euro ... si exista slava domnului destule variante.

Nu neg ca sunt si situatii cand se poate dovedi avantajoasa aceasta solutie .... de aceea am si precizat

Nu spun ca nu s-ar putea ... dar e un compromis cu foarte multe dezavantaje.
Cristian IONITA

Mesajde proapis13 » 18 Apr 2012, 23:20

Doresc sa achizitionez si sunt in tratative,un Mercedes-Benz,
motor in 5 pistoane,tractiune fata tot timpul plus ca se poate cupla si spatele
Capacitate cilindrică: 2874 cc,3 locuri,lungime bena 4m,latime 2m,inaltime 3m,prelata
Inmatriculata in Bulgaria,237000 km reali.In Germania a fost la o firma de termopane
La data cand batem palma,daca nu ma razgandesc,mergem in Bulgaria si masina este trecuta
pe numele meu si se achita taxa de drum,asigurarea si impozitul la primaria din localitatea unde este inscrisa
Cine a mai avut o asemenea masina ce ma sfatuieste??
Merita cumparata la banii astia sau nu??
Un atu in plus in favoarea mea este ca anul trecut am facut pastoralul cu ea si am vazut cum merge
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde lucky5strike » 18 Apr 2012, 23:50

Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Ioan Guist » 19 Apr 2012, 01:07

proapis13 scrie:Doresc sa achizitionez si sunt in tratative,un Mercedes-Benz,
motor in 5 pistoane,tractiune fata tot timpul plus ca se poate cupla si spatele
Capacitate cilindrică: 2874 cc,3 locuri,lungime bena 4m,latime 2m,inaltime 3m,prelata
Inmatriculata in Bulgaria,237000 km reali.In Germania a fost la o firma de termopane
La data cand batem palma,daca nu ma razgandesc,mergem in Bulgaria si masina este trecuta
pe numele meu si se achita taxa de drum,asigurarea si impozitul la primaria din localitatea unde este inscrisa
Cine a mai avut o asemenea masina ce ma sfatuieste??
Merita cumparata la banii astia sau nu??
Un atu in plus in favoarea mea este ca anul trecut am facut pastoralul cu ea si am vazut cum merge
salve :D

Care bani?
Ioan Guist

Mesajde Mishu05 » 19 Apr 2012, 01:37

Ce tip de masina e? Si cum te-ai descurcat cu ea in pastoral care sunt impresiile?:) Nu cumva trage in mod normal spatele si poate fi cuplata si fata?
Mishu05

Mesajde Ioan Guist » 19 Apr 2012, 01:44

Misu,
Sti subaru meu? Ei bine si la el, trage fata permanent iar la cuplare din buton , vacumatic, cupleaza cardan pe spate.
Poate e la fel.
Ce mai faci ma?
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE