Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Fecundare incompleta

Mesajde Bambucha » 02 Iul 2011, 08:23

Cu aproximativ 3 saptamani in urma am facut ceva roi si i-am deplasat pe o vatra noua.
Toate bune si frumoase, s-au imperecheat toate matcutele, si la circa 6-9 zile incepusera toate sa oua. Ulterior am inceput stimulare cu sirop cu o jumate de cana/roi in fiecare seara si au ramas nederanjati pana de curand la un control de rutina cand am constatat in circa 30 % din ei botci de schimbare linistita. Matcile oua foarte bine cu toate ca a fost vreme racoroasa in ultimul timp, chiar trebuie sa mai intervin eu cu surplus de albina la unii pentru acoperire optima.
Vremea la imperecheat a fost frumoasa, senina cu maxime de 30 de grade si fara vant, singurul lucru explicabil care pot sa mi-l dau ar fi ca in zona nu sunt stupi si prin urmare au fost extrem de putini Playboys pentru zborurile nuptiale.
Pareri, alte cauze, fenomene asemanatoare :shock:
Buy E.U.
Bambucha

Re: Fecundare incompleta

Mesajde gica » 02 Iul 2011, 09:04

Domnule,
Am mai scris despre fenomenul acesta.Nu exista acest termen (fecundare incompleta) decat in inchipuirea noastra.Acest fenomen este natural,este ca si la femei,ori este fecioara ori nu mai este.Cale de mijloc in mod natural nu exista.
O regina poate sa faca mai multe zboruri pentru imperechere,dupa ce fenomenul este consumat regina incepe ponta.Mai iese din stup cand roieste sau cand este trasa moarta afara.
Fenomenul cu botci in roi are mai multe explicatii posibile si toate sunt din cauza lui matale.
Dar absolut toate si sunt multe asa ca nu dau cu presupusul.
gica

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Iul 2011, 09:08

am facut si eu un roi la care am avut probleme . l-am si filmat . se numeste " manifestare dubioasa". aveau albinele un fel de tremurat pe care nu l-am putut explica .
roiul a fost facut la rapita , l-am mutat 20 km acasa , am urmarit eclozionarea matcii , am vazut matca mare si frumoasa ( si cioara spune ca ea are cel mai frumos pui ) .
matca s-a pierdut probabil la imperecheat .
i-am dat alta botca , am vazut matca . am si marcat-o si am patit-o ca mi-a zburat de pe rame . a intrat pana la urma in stup .
din rau in mai rau . cand i-am dat a doua botca din acelasi stup de unde am luat botca am mai luat pentru inca unul .
care va sa zica aveam 2 botci cu varste foarte apropiate si le urmaresc in paralel .
matca zburatoare nu vrea sa oua .
sora-sa avea puiet capacit , ceea ce insemna ca a inceput ponta de cel putin 10 zile , si astalalta nimic .
a iau din stup si o dau unui vecin care o baga pe urdinis intr-un roi fara matca .initial au primit-o dar dupa cateva zile a gasit-o moarta in fata stupului . vecinul avea botca in roi si astepta eclozionarea dar a facut o incercare .
dupa ce i-am dat matca zburatoare vecinului am pus pe o rama fara foita intr-o cutiuta o matca tanara imperecheata primita de la un prieten si am lasat-o pentru a doua zi sa urmaresc situatia , si cand am vrut sa o eliberez .
nu am mai avut ce elibera pentru ca au eliberat-o albinele .
ieri m-am uitat in stupul respestiv , nu am vazut matca si nici nu am cautat-o ( nu este marcata INCA ) dar am vazut oua asa ca sper din tot sufletul ca dupa atatea peripetii sa fie totul in regula .
tot atunci cand am plasat cutiuta cu matca tanara am mai primit o cutiuta cu o matca batrana imperecheata si marcata cu albastru .
a doua zi dupa ce am introdus-o in alt stup unde nu aveam matca ( si care se pare ca a roit si eu i-am distrus toate botcile in speranta ca matca batrana nu a plecat ) am eliberat-o eu .
am vazut matca coborand intre rame fara sa o atace albinele si i-am dat pace . s-a miscat repede si nu am putut observa daca o ataca sau nu .
ieri am cautat-o . in timp ce o cautam am vazut oua ceea ce m-a bucurat foarte mult .
matca cu albastru in shimb nu am gasit-o nicaieri . cautand cu disperare ( poate ca este un termen exagerat ) vad o matca tanara frumoasa , cu abdomenul lunguiet bine dar nu asa de gros . are timp sa-l "ingroase " .
probabil ca a mai ramas o botca din care a iesit matca tanara , iar cea marcata pe care am introdus-o eu a fost mazilita de albine .
invatam si acumulam cunostinte trecand prin fel de fel de situatii placute sau mai putin placute !!!!!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Bambucha » 02 Iul 2011, 09:19

Neata domnu Gica,
As putea sa admit ca am gresit la 1 sau 2, dar cand 5 din 20 isi trag botci de SL cu toate ca matca oua din leat in leat, timp de 2 saptamani au fost nezgandariti si stimulati ca la carte, ma intreb oare unde am gresit, desi am analizat situatia pe toate fetele (am incercat sa o iau metodic, nu am alta explicatie).
Niciodata n-am avut SL in roi noi.

PS. @Lucian
Roii au albina inrudita cu matca 100 %
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde gica » 02 Iul 2011, 09:35

Salutare domnule Bambucha,
Am avut si eu situatii asemanatoare.Cate 2-3 botci in roi.Am interpretat de moment ca am dat prea multe rame cu puiet capacit si probabil vor sa roiasca.Le-am rupt.La ceva timp aceiasi situatie.Am rupt.La ceva timp reginute imperecheate care ouau impreuna cu mamele lor(marcate).Cand le-am cercetat pe cele marcate am constatat ca aveau mici defecte.Le-am lasat asa si pentru anul viitor am schimbat spatula de transvazare.Aici era beleaua.Alta data o nenorocita de nosemoza dupa o iernare pe miere de mana.Alta data din cauza de prea mult umblat in ei.
Cauta si vei gasi.Acum ai o minune aparenta.Cauza este simpla dar care poate sa fie nu am idee.
Roii lasa-i asa ca stiu ele albinele mult mai bine ca noi ce sa faca.
gica

Mesajde gica » 02 Iul 2011, 09:38

Bambucha scrie:PS. @Lucian
Roii au albina inrudita cu matca 100 %

Nu exista asa ceva.Procentul mediu de inrudire 100% intre albinele dintr-un stup este de 7-10%
gica

Mesajde cristi_vidican » 02 Iul 2011, 09:43

Am patit si eu ceva asemanator anul acesta. Am cumparat matci, dar cu una am avut probleme. Au acceptat-o, dar ponta a venit tarziu, ca nu mai stiam daca mai e sau nu in stup. Dupa vreo saptamana isi da drumul la ouat, umple 3 rame de 1/2, dar apoi se opreste brusc si albinele trag botci. Rup botcile, crezand ca il voi intoarce, dar iar trag. Matca era in stup, dar oua deloc. La un moment dat nu o mai vad, rup botcile si bag alta matca cu 3 rame dintr-un nucleu. O accepta pe cea noua fara probleme si cand ma uit mai bine, intr-un colt era si prima matca. Probabil ca a avut ceva defecte de au vrut s-o inlocuiasca.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 02 Iul 2011, 09:48

O alta chestie ciudata. Anul trecut un stup ramane fara matca si trage botci de salvare. Era deja prin septembrie. A iesit matca, s-a fecundat, dar in primavara am observat ca pune puiet foarte aiurea si putin, cu multe goluri. Am zis ca e de la imperecherea facuta tarziu. Am vrut s-o schimb, dar dupa salcam, matca si-a dat drumul la ouat, ca oua mai bine si mai frumos ca toate matcile pe care le am. Diferenta este enorma.
Care sa fie cauza?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gica » 02 Iul 2011, 09:58

cristi_vidican scrie:......... O accepta pe cea noua fara probleme si cand ma uit mai bine, intr-un colt era si prima matca. Probabil ca a avut ceva defecte de au vrut s-o inlocuiasca.

cristi_vidican scrie:O alta chestie ciudata. Anul trecut un stup ramane fara matca si trage botci de salvare. Era deja prin septembrie. A iesit matca, s-a fecundat, dar in primavara am observat ca pune puiet foarte aiurea si putin, cu multe goluri. Am zis ca e de la imperecherea facuta tarziu. Am vrut s-o schimb, dar dupa salcam, matca si-a dat drumul la ouat, ca oua mai bine si mai frumos ca toate matcile pe care le am. Diferenta este enorma.
Care sa fie cauza?

Cristi,albina este un animal salbatic.Nu domestic,nu semidomestic sau cum mai zic unii.A ajuns sa depinda 100% de om tot din cauza omului.Ca nu a mutat dracu varooa din insula Java ca sa ajunga in toata lumea.
Multe aspecte din comportamentul unei colonii nu le intelegem sau le intelegem gresit si punem concluzii false.
Intrebi de cauze.Vei primi raspunsuri ''la fix'' de la te miri cine.Sa ai mari rezerve.
gica

Mesajde lucky5strike » 02 Iul 2011, 13:02

cristi_vidican scrie:O alta chestie ciudata. Anul trecut un stup ramane fara matca si trage botci de salvare. Era deja prin septembrie. A iesit matca, s-a fecundat, dar in primavara am observat ca pune puiet foarte aiurea si putin, cu multe goluri. Am zis ca e de la imperecherea facuta tarziu. Am vrut s-o schimb, dar dupa salcam, matca si-a dat drumul la ouat, ca oua mai bine si mai frumos ca toate matcile pe care le am. Diferenta este enorma.
Care sa fie cauza?

1. Stupul a iesit un pic slab din iarna
2. Ponta cu goluri e posibil sa fie de la o razie de puiet varos, de care stupul s-a curatat inainte sa-l observi.
3. Acum probabil oua bine si frumos deoarece se afla spre apogeul dezvoltarii. Cu intarziere de circa o luna fata de o familie normala. In familiile care au atins normal apogeul (la 20 mai - 1 iunie), de acum incepe o descrestere a puietului, si nici supercompact numai e.
4. Probabil nici n-a fost stingherit cu extractii, etc.

:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 02 Iul 2011, 20:55

gica scrie:Cauta si vei gasi.Acum ai o minune aparenta.Cauza este simpla dar care poate sa fie nu am idee.
Roii lasa-i asa ca stiu ele albinele mult mai bine ca noi ce sa faca.
...
Multe aspecte din comportamentul unei colonii nu le intelegem sau le intelegem gresit si punem concluzii false.

Intr-adevar ma chinuie mintea de vreo 2 nopti sa inteleg unde, ce si cum, poate ca-mi doresc sa fie ca pe tabla de sah insa poate asta este si cea mai frumoasa parte la albina asta, mereu imprevizibila, nu te lasa niciodata sa te plictisesti. :P
Matcile stralucesc de sanatate si oua de nu tin albinele pasul cu ele (exclus accidentarea) provin din botci de roire foarte bine crescute si intretinute. Nosema nu poate fi deorece familiile din care provin matcile si ramele de baza au fost tratate in primavara cu nosestat si stimulate cu protofil. Cuiburile le-am tinut strans in primavara, chiar prea strans de au ajuns "babele" sa oua in corpul de jos. De umblat in roi nu am facut-o decat seara circa 1 minut cat am turnat sirop in hranitor. Botca (doar intr-unul sunt doua) a fost construita fix pe rama din mijlocul roiului, mare si bine desenata.
Unde as mai fi putut gresi este transportul lor dupa inceperea ouatului pe vatra mea la culesul de tei, insa accidentate nu sunt umbla normal vioaie pe rama.
Le voi urmari si mai vin cu info... nu ma bucur foarte tare ca am botci SL in roi, nici nu ma voi chinui sa le decupez si sa mai fac mai stiu eu ce, fiindca cred ca nu se compara cu botci SL din familii tari de productie unde li se acorda cea mai mare atentie pana la ultimul detaliu.

O alta intamplare in primavara: la o familie foarte buna cand faceam inversarea si respectiv innodarea observ o botca SL necapacita... bucuros nevoie mare ;) insemnez rama si calculez ochiometric data capacirii sa vin sa o iau. N-am putut sa vin chiar exact datorita altor treburi si am intarziat vreo 3 zile, am gasit-o falnica roasa la mijloc... Colac peste pupaza in 2 saptamani intra in friguri (vina mea).
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 05 Iul 2011, 21:20

Toate botcile au fost roase... nici macar una nu a supravietuit, continui sa ma intreb unde a fost problema. Am intarit unde a fost cazul cu rama de puiet capacit + albina. Ponta este buna si sustinuta, raresc stimulatul la 2 zile deoarece a inceput si floarea soarelui. Target 7,8 rame puiet la 1 august.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde giovanni » 25 Noi 2011, 02:59

Bambucha scrie:Cu aproximativ 3 saptamani in urma am facut ceva roi si i-am deplasat pe o vatra noua.
Toate bune si frumoase, s-au imperecheat toate matcutele, si la circa 6-9 zile incepusera toate sa oua. Ulterior am inceput stimulare cu sirop cu o jumate de cana/roi in fiecare seara si au ramas nederanjati pana de curand la un control de rutina cand am constatat in circa 30 % din ei botci de schimbare linistita. Matcile oua foarte bine cu toate ca a fost vreme racoroasa in ultimul timp, chiar trebuie sa mai intervin eu cu surplus de albina la unii pentru acoperire optima.
Vremea la imperecheat a fost frumoasa, senina cu maxime de 30 de grade si fara vant, singurul lucru explicabil care pot sa mi-l dau ar fi ca in zona nu sunt stupi si prin urmare au fost extrem de putini Playboys pentru zborurile nuptiale.
Pareri, alte cauze, fenomene asemanatoare :shock:

daca sunt din crestere artificiala , unele larve nu au fost la varsta ideala pentru trasvarzare,
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE