Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Curiozitate

Mesajde Bee Happy » 20 Iun 2011, 18:42

Ieri, am deschis un stup pe care il stiam foarte bun, ca sa vad ce culoare are mierea de zmeur ;)
Nu mai era bun. Albina ioc, miere ioc. Roise in stil mare.
Pe ramele goale din caturi, doua albine fugareau o matca. Alte doua matci erau indesate in celule si nu mai puteau sa iasa.(am rame de 45mm in caturi) Cred ca speriate de albine, s-au inghesuit in celule. Le-am ajutat sa iasa si am facut doua nuclee cu ele.

Alta. Am prins cateva roiuri frumoase. Cand le instalez in stupul lor, le dau si o rama cu puiet si una cu miere. Apoi le inchid pana in ziua urmatoare, ca sa fiu sigur ca nu evadeaza. In timpul noptii, se face selectia matcilor. Dimineata, cand deschid stupul, doua, trei sau chiar cinci matci moarte sunt scoase afara. Ce risipa de matci :mrgreen: :mrgreen:
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Re: Curiozitate

Mesajde LUCIAN AVRAM » 20 Iun 2011, 23:11

si curiozitatea unde-i ? :lol:
LUCIAN AVRAM

Mesajde LUCIAN AVRAM » 20 Iun 2011, 23:12

am scris odata si a aparut de doua ori :P
LUCIAN AVRAM

Mesajde Bee Happy » 20 Iun 2011, 23:50

Pentru unu care are 3,14 stupi, poate fi ceva nemaivazut :D
Bee Happy

Mesajde LUCIAN AVRAM » 20 Iun 2011, 23:57

3,14 ai ? :o :lol:
sa traiesti !
LUCIAN AVRAM

Mesajde balanescuadrian » 21 Iun 2011, 00:05

cum ai reusit sa-i faci sa intre in friguri?..daca tot este curiozitate?...cum trebuia sa procedezi sa nu intre in friguri?!
balanescuadrian

Mesajde gica » 21 Iun 2011, 00:07

Mai creion inodat ai ajuns sa ai 3,14 matci in stup ?
Esti mare de tot si pe drumul cel bun.Dar vezi ca sensu-i gresit :lol:
gica

Mesajde Bee Happy » 21 Iun 2011, 00:19

Cum am reusit sa-i fac sa intre in friguri? Foarte simplu! Nu trebuie sa faci nimic :lol: . Mai departe se descurca ele.

Nea Gica, sensu' poate fi bun chiar daca nu e ala pe care merg toti. Din curiozitate, sau pentru experimente, pot sa am situatii atipice in stupi. Sper doar, ca aceste situatii, sa nu fie niciodata din blazare.
Bee Happy

Mesajde danut » 21 Iun 2011, 00:34

Colegu,stai linistit ca nu ti se intampla numai tie ,se intampla la case mari,numai ca multi din aia nu vor sa recunoasca ,iar faptul ca stupii mai si roiesc nu este cea mai mare nenorocire ,daca stii ce sa faci la un moment dat roirea din paguba o poti transforma in castig ,insa trebuie putina experienta si atentie ,in timp se invata insa sigur ca roitul in stupina trebuie sa fie o exceptie si nu regula ,de foarte multe ori fenomenele intalnite in stuparit nu se declanseaza numai si numai din cauza stuparului ,mai sunt multe necunoscute !
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde gica » 21 Iun 2011, 07:35

Bee Happy scrie:Cum am reusit sa-i fac sa intre in friguri? Foarte simplu! Nu trebuie sa faci nimic :lol: . Mai departe se descurca ele.

Nea Gica, sensu' poate fi bun chiar daca nu e ala pe care merg toti. Din curiozitate, sau pentru experimente, pot sa am situatii atipice in stupi. Sper doar, ca aceste situatii, sa nu fie niciodata din blazare.

Aici ai dreptate multa.Dar trebuie sa fi si putin harsit in chestii din astea.Acum ramane de discutat ce este mai cu profit:
- o colonie buna bagata intentionat in frigurile roitului (scapi de cresterea matcilor prin diferite metode dar pierzi partial productia de la ea)
- o crestere de matci dirijata unde esti legat de un plan pe care trebuie sa-l respecti la fix (pierzi timp mult)
Repet,ai dreptate cu drumul bun dar sa stii bine in ce sens mergi si ce te poate astepta la final.
gica

Mesajde Adi Hodis » 21 Iun 2011, 09:04

Bee Happy scrie:Pentru unu care are 3,14 stupi, poate fi ceva nemaivazut :D

Da´ matale ai vazut asa ceva ?.
Din aia 3,14 stupi ;) :)
Fişiere ataşate
ok_55828.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 21 Iun 2011, 09:05

Tot din 3,14 ... :)
Fişiere ataşate
ok_55873.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde gica » 21 Iun 2011, 09:14

Mai cel cu curcubeul
Daca ma intrebi pe mine,te anunt ca am vazut.Pe vremea cand erau stupi primitivi am vazut cateodata si mai multi intr-o zi.
Apoi din ce in ce mai rar.Anul acesta la mine deloc.Dar la un cunoscut am vazut unul care a umplut la fix 10 rame.
gica

Mesajde Adi Hodis » 21 Iun 2011, 20:58

Nea Gica, sa stii ca si eu am avut roi ca cel din poza dar nu as mai vrea sa am asa ceva.
A umplut 3 caturi de ME iar a doua zi au plecat, fiecare cu armata lui, in lada a mai ramas 3,14 albine :lol:
Adi Hodis

Mesajde Bee Happy » 02 Iul 2011, 10:52

O alta curiozitate, observata la un roisor mic. Este vorba de un roi care a evadat din stup, in ziua urmatoare instalarii. A mai ramas doar un pumn de albine, cu o matca neimperechiata.
Dupa ce s-a imperechiat matca, a inceput sa oua (a oua este verb??? :lol: ) cate trei, patru, chiar si cinci oua intr-o celula. Dar nu asta e curiozitatea. Se intampla des asta in nucleele mici, unde matca nu are destul spatiu de ponta, sau in fam. unde este putina albina pentru acoperire.
Am urmarit in fiecare zi, evolutia roisorului. Ce am observat, m-a lasat masca:

- Larva din oul cel mai matur, a eclozionat si a inceput sa fie hranita, in prezenta celorlalte oua. Acestea nu au fost eliminate de albine.
- Unele larve au ajuns la varsta de trei zile, iar ouale celelalte se vedeau inca, pe fundul celulei, prin laptisorul care inconjura larva.
-In unele celule, au eclozat doua larve. Cea mai matura, a ocupat fundul celulei, presand larva mai tanara intre peretii celulei si propriul corp.
- Alte larve s- au dezvoltat o zi sau doua in paralel, amandoua fiind hranite de albine, dar una sfarsea prin a fi impinsa spre iesirea celulei si probabil murea de foame, inainte sa fie scoasa de albine. Am scos cu un chibrit, o astfel de larva si inca traia.

Astazi experimentul ia sfarsit. Unific roisorul cu unul mai mare.
Bee Happy

Mesajde gica » 02 Iul 2011, 11:03

Bee Happy scrie:Astazi experimentul ia sfarsit. Unific roisorul cu unul mai mare.

Nu fa greseala asta.Intareste cu puiet si iei decizia la toamna.La sigur va fi mai buna.
gica

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR