Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ME versus MER

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2011, 13:44

cristi-serban scrie:Eu la mer folosesc rame cu latul superior si inferior cu grosimea de 12mm si latimea de 20mm.Albinele cand cladesc prelungesc fagurele la latul superior pe laterale si astfel nu mai trebuie acele limbi de ceara sa poata circula intre caturi, este ca si cand ar fi un fagure intrg.Mentionez ca distanta dintre latul superior si cel inferior din catul de sus este de max 8mm.

inferiorul ai putea sa-l faci de 1 cm cum e normal, mai economisesti 2 mm..pare mai ok asa, cum se comporta spetezele de 12mm??
BUNKA

Mesajde cristi-serban » 28 Noi 2011, 09:46

D ce? Pt ca folosesc insarmare verticala, lateralele sunt de 12,5cm, iar adaugand cele doua laturi(superior si inferior) egal aproximativ 15cm.
cristi-serban

Mesajde BUNKA » 28 Noi 2011, 11:49

Aha, am inteles..normal sunt de 16,2 cm, la tine sunt niste caturi de jumate reduse..interesant!
BUNKA

Mesajde gabi bee » 10 Apr 2012, 22:05

interesant topicul acesta ! se pare ca MER-ul vine tare din urma dar pe la noi are o istorie scurta fata de ME ! care sa fie mai bun pana la urma ? :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 11 Apr 2012, 01:53

gabi bee scrie:interesant topicul acesta ! se pare ca MER-ul vine tare din urma dar pe la noi are o istorie scurta fata de ME ! care sa fie mai bun pana la urma ? :P

Asta-i intrebare de baraj ... cu un raspuns tipic:
Cel mai bun, este stupul ala al tau, cu 14 rame 1/1 in cuib .... ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 17 Apr 2012, 22:46

da , intrebarea mea a fost cam aiurea ! amandoua tipurile de stupi sunt f bune dar acum depinde de fiecare ce i se potriveste ! cu stupul pe 14 rame 1/1 ma faultezi mereu , a ? :lol:
revenind la stupul ME , a-si vrea sa ma lamuresc in privinta numarului de rame optim pt el . stasul este 10 rame insa unii folosesc corpul cu 9 rame iar altii cu 11 rame ! este si varianta pe 8 rame insa nu o vad prea potrivita . deci , 9,10 sau 11 rame ME ? numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde Adi Hodis » 18 Apr 2012, 03:34

Mai Gabitza, cel mai bun stup este acela care are o matca tanara si populatie pe 8 -9 rame 1/1, ca din astea ai tu.
Alege un model pe 10 rame pt ca STAS-urile sint la 10 rame si se potriveste caturile peste stupii mai multor viitori cumparatori.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 18 Apr 2012, 08:00

adi , nu conteaza daca se potrivesc caturile unor cumparatori viitori , pt treaba asta pot avea un nr de x stupi ! ma intereseaza sistemul ME si de aceea cer sfaturi despre optimul de rame pe corp . in sistem stas pe 10 rame , doua corpuri de ME inseamna cca15 rame dadant . e foarte bine ca are matca suficient spatiu de ouat dar catul pt miere este catul nr 3 ceea ce inseamna ca voi putea pune catul cand o sa am in cuib echivalentul a 15 rame dadant pline cu albina si puiet suficient si pt treaba asta este nevoie de f multa populatie . e ca si cand a-si avea un dadant pe 15 rame 1/1 si a-si astepta sa-i pun catul la salcam . stiu ca in sistem ME matca ponteaza mai bine si se creste mai mult puiet cu 10-20 % fata de dadant dar tot e ceva pana umpli echivalentul a 15 rame dadant pana la salcam . de aia intreb , este optim sa ai 10 rame pe corp sau mai bine este cu doar 9 rame , caz in care , cuibul pe 2 corpuri ME pe 9 rame echivaleaza cu 13 rame dadant , ceea ce pare suficient pt ponta unei matci ? colegul jonny it are corpurile pe 11 rame pt ca foloseste RC dar pana la urma si aceasta rama nu se include tot in ponta matcii ? deci , ce parere aveti ? numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde Cristian IONITA » 18 Apr 2012, 09:29

depinde de la caz la caz .... care este numarul optim de rame ... 9 ... 10 sau 11

spuneai de Jonny .... din cate stiu el face stationar (oricum nu face pastoral intensiv) si putine extractii pe sezon ..... deci e si normal ca un numar de rame mai mare sa-l ajute la acest "stil".

Din pacate pentru informatii pertinente nu poti apela decat la apicultori din zona ta .... altfel oricat de bunavointa ar exista nu o sa primesti decat "speculatii"

Calculul tau cu echivalentul 15 rame dadan e mai mult teorertic
in realitate foarte rar catul de jos va fi plin 100% .... ideea la ME ca exista spatiu de extindere pentru varfuri ..... dar asta nu inseamna ca musai trebuie sa fie ocupat 100% din timp.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Mircea_63 » 18 Apr 2012, 16:07

Ca incepator, citesc cu mare interes discutiile voastre. Am toate motivele sa cred ca stiti despre Warre mai multe decat mine. Despre ME si varianta MER de asemenea. Din pacate inca nu pot vorbi din experienta ci doar din lecturi:
-S-a stabilit un mod de lucru cu ME, iar despre modul de lucru al Abatelui Warre de asemenea. Socotind ca stupul Warre este de fapt tot un stup ME in care -din cat am retinut- dezvoltarea se face doar adaugand cate un corp la baza stupului, ce pareri pro si contra aveti despre manipularea ME ca si cum ar fi un stup popular Warre cu rame mobile?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jonny_it » 18 Apr 2012, 23:02

Cristian IONITA scrie:depinde de la caz la caz .... care este numarul optim de rame ... 9 ... 10 sau 11

spuneai de Jonny .... din cate stiu el face stationar (oricum nu face pastoral intensiv) si putine extractii pe sezon ..... deci e si normal ca un numar de rame mai mare sa-l ajute la acest "stil".

Din pacate pentru informatii pertinente nu poti apela decat la apicultori din zona ta .... altfel oricat de bunavointa ar exista nu o sa primesti decat "speculatii"

Calculul tau cu echivalentul 15 rame dadan e mai mult teorertic
in realitate foarte rar catul de jos va fi plin 100% .... ideea la ME ca exista spatiu de extindere pentru varfuri ..... dar asta nu inseamna ca musai trebuie sa fie ocupat 100% din timp.

In zonele unde sunt culesuri de mica intensitate dar constante si fara goluri stupii cu un numar mai mare de rame pe corp au unele avantaje, in special cand vorbim de rame mai mici decat ramele stas.
In rest tine de modul de lucru al apicultorului ...

Eu folosesc rame ME si 11 rame pentru ca de la 1 mai am 2 rame claditoare in fiecare familie(am si un client care cumpara astfel de ceara - toamna ii dau ramele cu tot cu ceara si le primesc iarna/primavara). Avantajul se vede cand iau banii pe ceara si cand fac tratamentele antivarooa.

Sunt mai multi apicultori in zona care folosesc ME, totusi majoritatea folosesc 10 rame. Anul acesta dupa o iarna destul de usoara(uzura minima) majoritatea familiilor au cam ocupat corpul de sus si matcile inca nu au coborat jos la toate familiile. Am 1 rama de puiet in plus fata de "vecini" si fata de stupii mei ME unde folosesc 10 rame.

Dezavantaj la 11 rame: trebuie sa folosesc gratii hanemann pentru 12 rame si trebuie sa le decupez putin :) In stupii de productie nu am nevoie de gratii, dar in cei unde cresc matci trebuie. Anul acesta am gasit niste gratii care au 2-3 mm grosime, nu se mai rup ca cele de la apicola. :lol:

.. parerea mea
jonny_it

Mesajde jonny_it » 18 Apr 2012, 23:09

Cristian IONITA scrie:Calculul tau cu echivalentul 15 rame dadan e mai mult teorertic

22 de rame STAS = 30 ME

In mod normal o familie care iarna nu a primit turte in ianuarie(+ alte obiceiuri din astea proaste), are facut cel putin un tratament antivarooa cand trebuie si beneficiaza de un cules cat de cat se dezvolta pe 3 corpuri pline de albine, uneori 4(deja al 4-lea corp nu mai este plin, matca nu mai poate atat dar daca este un cules de nectar abundent spatiul este folosit cu succes si se simte la cantar fata de stupii unde se lasa doar 3).
Vara nu prea vad multe familii dadant + 3 corpuri 1/2 pline cu albine, in schimb vad foarte multe in stupi ME.
Fiecare face cum crede si cum poate :)
jonny_it

Mesajde gabi bee » 18 Apr 2012, 23:13

jonny , cele doua rame claditoare folosite la fiecare familie le folosesti ambele intr-un corp sau una in corpul de jos si una in cel de sus ?
gabi bee

Mesajde jonny_it » 18 Apr 2012, 23:18

gabi bee scrie:jonny , cele doua rame claditoare folosite la fiecare familie le folosesti ambele intr-un corp sau una in corpul de jos si una in cel de sus ?

Ambele in corpul al 2-lea, adica cel de sus. Pana nu demult le puneam pe margine. Am testat anul trecut si ambele in acelasi capat si este mult mai usor sa le scot si sa pun altele goale in loc.
Mai puneam si prin corpul 3 dar tot in apropierea puietului cladesc mai bine si daca pun rama claditoare in corpul 3 mai sunt matci care din lipsa de celule de trantor urca si oua acolo. Nu ar fi nici o problema dar mai lasa si cate 10 cm patrati de puiet pe ramele cu miere si imi cam strica planurile. De aceea ramele claditoare stau doar in corpul 2.
jonny_it

Mesajde gabi bee » 18 Apr 2012, 23:29

am inteles , mersi mult ! revin la capacitatea corpului ME si anume daca acum din cele doua corpuri de ME matca a ouat doar in cel de sus si jos este gol , iar pana la salcam mai sunt 30 de zile , cand se umple si corpul de jos pt a putea pune corpul nr 3 , de recolta ? se mai prinde culesul de salcam 1 in cazul asta ? dar culesul de rapita , in cazul in care ar fi rapita ? intreb pt ca aici nu sunt eu lamurit , in cursul verii e clar ca se dezvolta mult mai mult decat un dadant cu caturi !
gabi bee

Mesajde jonny_it » 19 Apr 2012, 00:10

gabi bee scrie:am inteles , mersi mult ! revin la capacitatea corpului ME si anume daca acum din cele doua corpuri de ME matca a ouat doar in cel de sus si jos este gol , iar pana la salcam mai sunt 30 de zile , cand se umple si corpul de jos pt a putea pune corpul nr 3 , de recolta ? se mai prinde culesul de salcam 1 in cazul asta ? dar culesul de rapita , in cazul in care ar fi rapita ? intreb pt ca aici nu sunt eu lamurit , in cursul verii e clar ca se dezvolta mult mai mult decat un dadant cu caturi !

Nu pot sa spun data sau alte detalii deoarece eu aici sunt cu cel putin 2 saptamani in urma fata de sudul tarii in ce priveste dezvoltarea vegetatiei primavara.
Mai bine zis salcamul este dupa 1 iunie aici in zona deci mai sunt 5-6 saptamani pana atunci.
Anul acesta au iesit mult mai puternice in primavara(probabil au si intrat mai puternice :D ) decat anul trecut. Dar in mod normal cam pe la 1 mai matcile coboara in corpul de jos sau uneori(daca vremea permite) se face inversarea corpurilor si este fortata sa oua in ambele corpuri. Corpul 3 tot in mai il pun pentru ca altfel unele familii ar incerca sa roiasca chiar inainte sa inceapa salcamul.

Ce am scris mai sus nu este o regula, mai sunt si familii care nu se dezvolta foarte bine din anumite motive(de obicei din greselile pe care le fac eu) dar in cel mai rau caz(0-10% din familii / in functie de vreme si etc) ai o familie pe 2 corpuri care in timpul culesului de la salcam o sa dea cateva rame cu miere in corpul 2 si corpul 3 il primeste in timpul sau dupa cules.

Schimb aproape toate matcile in fiecare an, asta daca nu le schimba ele(anecbalie) si incerc pe cat posibil sa nu intru in iarna cu familii slabe, adica unesc tot ce este sub o anumita limita.
Sunt un apicultor de weekend si seara dupa 5 :lol: deci prefer sa tin 50 - 100 de familii puternice decat 300 slabe/medii. Productia totala este aceeasi si timpul necesar ingrijirii lor este mult redus.
Primele turte dupa 1 martie si pe cat posibil cu miere cristalizata. Tratament antivarooa in lipsa puietului si inainte sa inceapa formarea albinelor pentru iarna.

Am repetat niste lucruri pentru incepatori, in special pentru ca multi ii iau de exemplu pe unii "avansati" care sunt pe internet si fac greseli.

Sanatate!
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR