gabi bee scrie:am inteles , mersi mult ! revin la capacitatea corpului ME si anume daca acum din cele doua corpuri de ME matca a ouat doar in cel de sus si jos este gol , iar pana la salcam mai sunt 30 de zile , cand se umple si corpul de jos pt a putea pune corpul nr 3 , de recolta ? se mai prinde culesul de salcam 1 in cazul asta ? dar culesul de rapita , in cazul in care ar fi rapita ? intreb pt ca aici nu sunt eu lamurit , in cursul verii e clar ca se dezvolta mult mai mult decat un dadant cu caturi !
Nu pot sa spun data sau alte detalii deoarece eu aici sunt cu cel putin 2 saptamani in urma fata de sudul tarii in ce priveste dezvoltarea vegetatiei primavara.
Mai bine zis salcamul este dupa 1 iunie aici in zona deci mai sunt 5-6 saptamani pana atunci.
Anul acesta au iesit mult mai puternice in primavara(probabil au si intrat mai puternice

) decat anul trecut. Dar in mod normal cam pe la 1 mai matcile coboara in corpul de jos sau uneori(daca vremea permite) se face inversarea corpurilor si este fortata sa oua in ambele corpuri. Corpul 3 tot in mai il pun pentru ca altfel unele familii ar incerca sa roiasca chiar inainte sa inceapa salcamul.
Ce am scris mai sus nu este o regula, mai sunt si familii care nu se dezvolta foarte bine din anumite motive(de obicei din greselile pe care le fac eu) dar in cel mai rau caz(0-10% din familii / in functie de vreme si etc) ai o familie pe 2 corpuri care in timpul culesului de la salcam o sa dea cateva rame cu miere in corpul 2 si corpul 3 il primeste in timpul sau dupa cules.
Schimb aproape toate matcile in fiecare an, asta daca nu le schimba ele(anecbalie) si incerc pe cat posibil sa nu intru in iarna cu familii slabe, adica unesc tot ce este sub o anumita limita.
Sunt un apicultor de weekend si seara dupa 5

deci prefer sa tin 50 - 100 de familii puternice decat 300 slabe/medii. Productia totala este aceeasi si timpul necesar ingrijirii lor este mult redus.
Primele turte dupa 1 martie si pe cat posibil cu miere cristalizata. Tratament antivarooa in lipsa puietului si inainte sa inceapa formarea albinelor pentru iarna.
Am repetat niste lucruri pentru incepatori, in special pentru ca multi ii iau de exemplu pe unii "avansati" care sunt pe internet si fac greseli.
Sanatate!